Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζει για την εσωτερική αγορά την προώθηση πιστοποιητικών με ιδιαίτερο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως η παγκόσμια καινοτομία θεσμοθέτησης των νέων πιστοποιητικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (σήμα Ethos) σε συνεργασία με τη CSR Hellas, την πιστοποίηση της ελληνικής ταυτότητας των προϊόντων και υπηρεσιών (σήμα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ), την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της χώρας μας (σήμα Ελληνικό Πρωινό και Καλάθι Πρωινού) και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέσα από την αξιολόγηση τουριστικών καταλυμάτων με τα αναγνωρισμένα σήματα των Αστεριών και Κλειδιών.
Ειδικά σε σχέση με την κατάταξη των καταλυμάτων, όπου η εταιρία έχει το 30% των πιστοποιήσεων, τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγάλα καθώς μόνο το 10% από τα 10.000 ξενοδοχεία έχουν πιστοποιηθεί.
Παράλληλα, με εταιρική παρουσία σε Ινδία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο αλλά και μέσω αντιπροσώπων σε άλλες 21 χώρες στοχεύει στην προσέλκυση, ειδικά από την αχανή αγορά της Ασίας, εξαγωγέων, που θέλουν να πιστοποιηθούν για προώθηση των προϊόντων τους στην αγορά της ΕΕ.
Όπλο της γι' αυτήν τη διείσδυση σε αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία και Βραζιλία είναι ότι αποτελεί τον πρώτο φορέα πιστοποίησης στην Ελλάδα που διαπιστεύτηκε από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης - Ελλάδα), το UKAS (United Kingdom Accreditation Services - Βρετανία) και το SAAS (Social Accountability Accreditation Services - ΗΠΑ), ενώ είναι ο πρώτος φορέας πιστοποίησης παγκοσμίως που έλαβε διαπίστευση από τον οργανισμό Global GAP.
Ειδικά στην Κίνα, η εταιρεία, ξεπερνώντας τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό, βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας ώστε να αναλάβει μεγάλο έργο πιστοποίησης στον σιδηροδρομικό τομέα στο πλαίσιο της σύνδεσης της Κίνας με την Ευρώπη. Ενώ, στη Βραζιλία η EUROCERT έχει στρατηγικό ενδιαφέρον στην τεράστια αγορά των αγροτικών προϊόντων.
Τα μεγέθη
Η EUROCERT κατά την δεκαετία της κρίσης (2009-2018), εφαρμόζοντας σταθερό οικονομικό πλάνο, διπλασίασε σχεδόν τον κύκλο εργασιών της (το 2009 ο τζίρος της ήταν 2,2 εκατ. ευρώ, το 2017 ήταν 3,6 εκατ. με τάση το 2018 να ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ) με τον κύκλο εργασιών εκτός Ελλάδος να αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού.
Επιπλέον, ολοκλήρωσε το επενδυτικό της πρόγραμμα με την αγορά ιδιόκτητων γραφείων 1.500 τετραγωνικών, αξίας 2,5 εκατ. ευρώ στη Μεταμόρφωση, υπερτριπλασίασε το μόνιμο προσωπικό της (από17 σε 58 όλους πτυχιούχους) και τριπλασίασε τις συνεργασίες της στο εξωτερικό. Με ορόσημο το 2023, στο αναπτυξιακό Business Plan της EUROCERT προβλέπεται εκ νέου διπλασιασμός του μεγέθους της σε σχέση με το 2018, με τον κύκλο εργασιών εκτός Ελλάδος να καταλαμβάνει τα 2/3 του συνολικού.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας που παρουσίασε την Τρίτη στα ΜΜΕ την 20ετή της ποεία η EUROCERT ήδη διενεργήσει 40.000 βιομηχανικούς ελέγχους και απονείμει 55.000 πιστοποιητικά. «Με ενεργό παρουσία σε 25 χώρες, περισσότερους από 500 Έλληνες και ξένους επιθεωρητές και την πρόσφατη κατάκτηση της πρώτης θέσης διεθνώς στην αξιολόγηση φορέων πιστοποίησης από το διεθνή οργανισμό πιστοποίησης International Featured Standards (IFS) στο πιο βασικό κριτήριο, η EUROCERT αποτελεί μια ελληνική πολυεθνική που όχι μόνο ανταγωνίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά πρωταγωνιστεί» τόνισε ο Γιάννης Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής.
Όπως είπε ο Γιώργος Μπρισκόλας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος η EUROCERT, είναι ένας ανεξάρτητος φορέας επιθεωρήσεων, ελέγχων και πιστοποιήσεων, αλλά και η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο χώρο.
Έχοντας αναπτύξει υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία στην παγκόσμια αγορά, προσφέρει περισσότερες από 50 υπηρεσίες πιστοποιήσεων και ελέγχων, σε κλάδους που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα τρόφιμα, τα αγροτικά προϊόντα, τον τουρισμό, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τους σιδηροδρόμους και τον τουρισμό.
Η πίτα και οι παθογένειες
Κομβικό σημείο, πάντως, για την προώθηση των δραστηριοτήτων της εταιρίας, αλλά και την προώθηση θετικού αποτυπώματος της διαδικασίας πιστοποιήσεων στην εθνική οικονομία είναι η εξυγίανση του κλάδου αλλά και η αύξηση της υποχρεωτικότητας των πιστοποιήσεων.
Όπως τόνισε ο Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος, με βάση μελέτες το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 0,8% εάν οι πιστοποιήσεις διευρυνθούν και καταστούν βασικό εργαλείο του επιχειρείν. Παράλληλα τόνισε ότι ο κατακερματισμός του κλάδου δε βοηθά στην ανάπτυξή του αλλά και στην εμπέδωση κανόνων διαφάνειας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο κλάδος στην Ελλάδα έχει μια πίτα της τάξης των 50 εκατ. εκ των οποίων οι τρεις μεγάλοι (TUV, Austria, TUV Hellas, EUROCERT) συναθροίζουν τα δύο τρίτα περίπου του τζίρου και με τον υπόλοιπο να απλώνεται σε πολλές μικρές και ανά τομέα επιχειρήσεις.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr