Η περίοδος του μνημονίου επηρέασε ανεπανόρθωτα τη δομή και τη λειτουργιά των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το μέγεθος της ελληνικής επιχείρησης παραμένει μικρό, με το 57% (30% στην ΕΕ-28) των εργαζομένων να απασχολούνται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (κάτω των 10 ατόμων) και το 13% (33% στην ΕΕ-28) σε μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 250 ατόμων).
Τα μεγέθη αυτά, που δεν έχουν αλλάξει από τα επίπεδα πριν την κρίση, αποτυπώνουν την χαμηλή παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς μεγάλα τμήματα του εργατικού δυναμικού απασχολούνται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (που είναι κατά κανόνα χαμηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης τεχνολογίας), ενώ το αντίστροφο ισχύει για το χαμηλό ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις, που είναι κατά κανόνα υψηλής παραγωγικότητας, καθώς είναι οργανωμένες, με σύγχρονες μεθόδους διοίκησης και εκτεθειμένες στο διεθνή ανταγωνισμό.
Το φαινόμενο αυτό, σε κάποιο βαθμό, αντανακλά, επίσης, και το υψηλό επίπεδο αυτοαπασχολούμενων (12,4% στην Ελλάδα έναντι μόλις 7,8% στην ΕΕ-28) ως ποσοστό του πληθυσμού, ένδειξη χαμηλής ανάπτυξης των δυνάμεων της αγοράς, της μισθωτής απασχόλησης και της οργανωμένης επιχειρηματικότητας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ύφεση της μνημονιακής περιόδου έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων ως ποσοστό του πληθυσμού από 14,2% το 2009 σε 12,4% το 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr