Η πλατφόρμα, η οποία θα διασυνδεθεί με το ΤΑΧΙS, σταδιακά θα αφορά όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων και θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στη διαλειτουργικότητα με απώτερο στόχο να ηλεκτρονικοποιηθεί πλήρως το σύστημα και να αφορά όλο τον κύκλο ζωής μίας επιχείρησης.
Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους και αναφέρθηκε στους προτεραιότητες του έργου του για το προσεχές διάστημα.
Όπως είπε ο κ. Αυλωνίτης, ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης σε συνεργασία με την ειδική γραμματεία για το ΕΣΠΑ η έναρξη προγραμμάτων που θα αφορούν τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Τα προγράμματα θα αφορούν οριζόντιες δράσεις και συνέργειες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την εξοικείωσή τους με το ηλεκτρονικό επιχειρείν, ενώ υπάρχει ήδη σε εξέλιξη διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και για δράσεις, εκτός από το ΕΣΠΑ, και μέσω του αναπτυξιακού νόμου, που θα αφορούν το clustering και στη δημιουργία αλυσίδων αξίας για όλα τα στάδια της επιχειρηματικότητας από τη παραγωγή μέχρι και τον τελικό καταναλωτή. Αναμένονται οι προτάσεις των φορέων στις αρχές Φεβρουαρίου.
Στόχος, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας, δεν είναι να μπλέκουμε στα πόδια της επιχειρηματικότητας αλλά να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τη μικρομεσαία με δράσεις για την ανάπτυξή της. Ο κ. Αυλωνίτης σημείωσε ότι κάποια από τα θέματα που ασχολείται η γενική γραμματεία σχετίζονται με το θέμα της αξιολόγησης και σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν παρεμβάσεις για την περαιτέρω μείωση των διοικητικών βαρών όπως μέσα από τη βελτίωση του εταιρικού δικαίου (ασφάλεια δικαίου, σαφήνεια κλπ) και για την ηλεκτρονικοποίηση όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη σύσταση επιχειρήσεων αλλά για όλο τον κύκλο ζωής μίας επιχείρησης.
Τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι πρώτες τροποποιήσεις για τις ΕΠΕ και στη συνέχεια θα υπάρξουν τροποποιήσεις και για τις ΑΕ. Για την ηλεκτρονικοποίηση της σύστασης επιχειρήσεων, όπως είπε ο ίδιος η πλατφόρμα θα λειτουργήσει το Φεβρουάριο, αρχικά για τις ΙΚΕ και θα επεκταθεί σύντομα και στις άλλες μορφές επιχειρηματικότητας. Στόχος είναι μια πλήρως ηλεκτρονική διαδικασία με δυνατότητες που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα, όπως ότι θα μπορεί κάποιος να παίρνει και κωδικούς TAXIS μέσα από την ίδια πλατφόρμα, ενώ συνεχώς θα γίνονται παραμετροποιήσεις για την βελτίωση του συστήματος. Η πλατφόρμα θα γίνει με βάση το ΓΕΜΗ και την εποπτεία θα την έχει το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με τα επιμελητήρια.
Άλλος ένας άξονας προτεραιοποίησης είναι να ενεργοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση της επιχειρηματικότητας και ήδη καταρτίζονται δυο μελέτες για να επεκταθεί η υπηρεσία μίας στάσης σε όλο τον κύκλο ζωής μίας επιχείρησης, όχι μόνο στη σύστασή της, και να γίνει παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας με την ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας για την παρακολούθηση της επιχειρηματικότητας και για την ποσοτική ανάλυση των ρυθμίσεων ώστε να υπάρχουν στοιχεία για το οικονομικό κόστος οποιασδήποτε απόφασης λαμβάνεται και αφορά στην επιχειρηματικότητα. Σχετικά με τις «πράσινες» δημόσιες συμβάσεις υπάρχει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με την ΕΕ σχετικά με τις προδιαγραφές ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες προκηρύξεις εντός του 2018.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι οι περιφερειάρχες έχουν το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν τα καταστήματα στην περιοχή ευθύνης τους αλλά η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη σημασία στους ελέγχους ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα παραβατικότητας σχετικά με τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr