Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Δομή Διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ(Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τους Industry Disruptors - Game Changers (ID-GC) με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ)
Σημειώνεται ότι αρχικά είχαν κατατεθεί 64 προτάσεις στη θερμοκοιτίδα INVENT. Οι ομάδες που έχουν ενταχθεί στη θερμοκοιτίδα αποτελούνται από νέους επιστήμονες υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου -κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων -, με την πλειονότητά τους να προέρχονται από τις σχολές του ΕΜΠ και των συνεργαζόμενων σχολών του προγράμματος (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολυτεχνείο Θράκης) και τα επιχειρηματικά σχήματα που παρουσιάστηκαν, με γνώμονα την τεχνολογία, δίνουν καινοτόμες λύσεις σε τομείς όπως είναι το περιβάλλον, η υγεία, ο αθλητισμός, το gaming, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, η ναυτιλία, το εμπόριο,
Συνεργαζόμενοι μέντορες και coaches από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο καθοδηγούν τους νέους επιχειρηματίες μέσω πρακτικών εργαλείων και παραδειγμάτων, με την αξιολόγηση και επανεκτίμηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων και την από κοινού εξέλιξη της επιχειρηματικής τους ιδέας και της υλοποίησής της.
«Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα αξιοποιήσουμε τα παιδιά των πανεπιστημίων. Θέλουμε μια πιο συνθέτη επιχειρηματικότητα για έξοδο από την κρίση» τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση ο Γ. Καλογήρου, καθηγητής του ΕΜΠ Επιστημονικός υπεύθυνος ΜοΚΕ ΕΜΠ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της θερμοκοιτίδας ΕΠΙ.νοώ. Ο κ. Καλογήρου αφού ευχαρίστησε το Γιώργο Στεφανόπουλο Γενικό Διευθυντή της Ένωσης Εταιριών Κινητής τηλεφωνίας για την ολόπλευρη στήριξης της θερμοκοιτίδας υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος της όλης προσπάθειας είναι να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις που είναι στην εκτός Ελλάδος. «Άλλος δρόμος για την Ελλάδα δεν υπάρχει αλλιώς θα γίνουμε χώρα φτηνή για ξένους και ακριβή για Έλληνες» τόνισε.
Ο Μιχάλης Στάγκος, Ιδρυτής των Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) έκανε λόγο για μια σημαντική προσπάθεια, μια νέα μεγάλη ευκαιρία. «Ταλέντο υπάρχει στη χώρα, μαζί με το ΕΣΠΑ και νέα κουλτούρα μπορεί να φέρει υπεραξία. Η αλλαγή κουλτούρας είναι το στοίχημά μας, Η κουλτούρα συνεργατικότητας είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει τη χώρα» τόνισε.
«Υπάρχει μια καινούργια σελίδα με σύγκλιση της ευρυζωνικότητας με τις κινητές τηλεπικοινωνίας» τόνισε ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιακοποίησης συνολικά για την οικονομία και τις επιχειρλησεις. «Μόνο το 5% των ΜμΕ έχει κάνει βήματα για ψηφιακό μετασχηματισμό. Δημιουργούμε, όμως, μια νέα πραγματικότητα σταθερής κινητής με περιχεόμενο. Χτίζονται δίκτυα εκεί που υπάρχει ζήτηση, κι ανάλογα με τη ζήτηση. Η νέα βάση της οικονομίας είναι αυτά τα δίκτυα, η ΕΕ δεν έχει apple google άρα στα δίκτυα θα πατήσει το νέο μοντέλο επιχειρείν. Κλάδοι όπως το τουριστικό προϊόν πχ θα μετασχηματιστεί συνολικά. Σε μια καθυστερημένη οικονομία υπάρχει η ευκαιρία να κάνουμε το άλμα. Για τα επόμενα δυο τρία χρόνια, αν κάνουμε ότι κάνει η Εσθονία η Ελλάδα θα φτάσει πιο μπροστά.»
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της θερμοκοιτίδας τόνισε ότι στόχος «είναι να πάμε σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Από το 1% επιχειρηματικότητα από τα διδακτορικά να πάμε πιο ψηλά και να επιστρέψει υπεραξία στη χώρα» σημείωσε.
Ο Γιώργος Καραντώνης, Αντιπρόεδρος ΣΕΚΕΕ σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών επιδιώκει τη διασύνδεση των μελών του με νεώτερες εταιρίες και ομάδες εν όψει και της μεγάλης έκθεσης του κλάδου στη Βαρκελώνη στις 26/2- 1/3/2018.
Η Μυρτώ Παπαθάνου από το Metavalon Fund, που αναμένεται με την έναρξη δράσης του το νέο χρόνο να διαχειριστεί ένα ποσό πάνω από 35 εκατομμύρια για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων έκανε λόγο για σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργούνται λόγω των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ.
«Κάποια επενδυτικά σχήματα φτιάχνονται για τη στήριξη νέων επιχειρηματικών προσπαθειών με την υποστήριξη ευρωπαϊκών χρημάτων. Υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα. Κυρίως τα πρώτα χρήματα για να περάσουν οι εταιρίες σε εμπορικές χρήσεις των προϊόντων. Δουλειά μας είναι να αξιολογήσουμε την τεχνολογία και την ομάδα. Δεν είναι με τη μορφή δανεισμού αλλά αναλαμβάνουμε μερίδιο της εταιρίας. Συμφωνούμε στο τεχνολογικό και εμπορικό πλάνο. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει η χώρα. Θα μετρηθούμε για να φανεί αν μπορούμε να προσθέσουμε στην προσπάθεια να βάλουμε αξία στην καινοτομία» ανέφερε η κα Παπαθανασίου.
Τέλος ο Β Μάγλαρης καθηγητής του ΕΜΠ έκανε λόγο για μια «πρωτοφανή συνεργασία των εταιριών και του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι πρωτοφανής συνέργια και μέσα από αυτό ξεπερνάμε κακή συνήθεια κρατικοδίατων πρακτικών.»
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr