Αυτά είναι:
1. Να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.
2. Ο λόγος του συνόλου των οφειλών προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να μην είναι μεγαλύτερος από οκτώ. Με άλλα λόγια για να θεωρηθεί κάποια επιχείρηση βιώσιμη δεν μπορεί να χρωστάει πάνω από 8 φορές το EBITDA. Οι οφειλές θα υπολογίζονται μετά την αφαίρεση των τόκων υπερημερίας, των προστίμων και των προσαυξήσεων. Ως καθαρό αποτέλεσμα θα λαμβάνεται είτε το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας χρήσης είτε ο μέσος όρος των καθαρών αποτελεσμάτων προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των δύο καλύτερων από τις τρεις τελευταίες χρήσεις, όποιο από αυτά τα δύο ποσά είναι μεγαλύτερο.
3. Η συνολική οφειλή προς ρύθμιση, όταν πρόκειται στην αναδιάρθρωση των οφειλών να συμμετάσχει το Δημόσιο και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης να είναι μικρότερη από το 4% της συνολικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη. Δηλαδή θα μένουν εκτός ρύθμισης όσοι έχουν συνολική περιουσία με αξία που υπερβαίνει την οφειλή 25 φορές και άνω.
Αυτά προβλέπει η απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας που έχει σταλεί προς έγκριση στους θεσμούς, ενεργοποιώντας ουσιαστικά τη διαδικασία για την ταχεία ρύθμιση των οφειλών που έχουν μικρές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Οπως αναφέρει η Καθημερινή, ο ανώτατος αριθμός δόσεων που μπορεί να προκύψει βάσει της ρύθμισης είναι οι 120 και αφορούν τόσο τα χρέη προς τις τράπεζες όσο και τα χρέη προς το Δημόσιο αλλά η κάθε δόση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 50 ευρώ.
Οι οφειλές προς του λοιπούς πιστωτές θα μπορούν να ρυθμίζονται σε έως 24 δόσεις ενώ κατ’ εξαίρεση η εξόφληση οφειλών από συμβάσεις παροχής εργασίας δηλαδή προς εργαζόμενους δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 6 δόσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr