Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φάμελλος, στόχος του νομοσχεδίου είναι ένας και μοναδικός: η ενίσχυση της ανακύκλωσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση το νομοσχέδιο περιέχει :
- Ρύθμιση και στήριξη της αγοράς και της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, με στόχο την βελτιστοποίηση της λειτουργίας, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Ισοτιμία στην αγορά, χωρίς εκμετάλλευση προνομιακής θέσης, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς χρήση των ΣΕΔ για εμπορικούς σκοπούς : Κανονισμός προμηθειών, χαμηλό αποθεματικό, χαμηλό διοικητικό κόστος, ασυμβίβαστο ΣΕΔ -μετόχου και στελέχους- με επεξεργασία και διαχείριση ανακυκλωσίμων και σ.α.
- Καθοριστικός ρόλος των δήμων στο έργο της ανακύκλωσης, με ευαγγέλιο τα τοπικά σχέδια και τους στόχους του κάθε ΟΤΑ. Με κίνητρα και αντικίνητρα και σύγχρονους κανονισμούς καθαριότητας και με καθορισμένο πλαίσιο συνεργασίας με την κοινωνική οικονομία. Μεταξύ των κινήτρων που καθιερώνονται είναι η σύνδεση της τιμολογιακής πολιτικής των ΦΟΔΣΑ με τις επιδόσεις των δήμων στην ανακύκλωση. Παράλληλα ενθαρρύνουμε την παροχή κινήτρων στους δημότες για μείωση αποβλήτων και ανακύκλωση.
- Αξιοποίηση όλων των πόρων στην πραγματική ανακύκλωση, στην πραγματική κοινωνία και οικονομία. Άλλωστε, ο πόρος της ανακύκλωσης είναι δημόσιος και κοινωνικός πόρος και πρέπει να αξιοποιείται ορθολογικά και με πλήρη διαφάνεια.
- Μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας, που ήδη θεσπίστηκε με ΚΥΑ.
- Ενίσχυση του ελεγκτικού και επιχειρησιακού ρόλου του ΕΟΑΝ. Άμεση πρωτοβουλία από τον ΕΟΑΝ για την καταγραφή ποσοτήτων και σύνθεσης στερεών αποβλήτων.
Σύμφωνα με το υπουργείο, για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε τριπλός εντατικός κύκλος διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Αυτοδιοίκησης, της Αγοράς και της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και των οικολογικών και κοινωνικών οργανώσεων.
Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο, ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι «παρότι έχουμε έναν νόμο εδώ και 16 χρόνια, παρότι όλοι μας τοποθετούμαστε υπέρ της ανακύκλωσης, δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καλά στη χώρα μας. Και το θεσμικό πλαίσιο δεν ήταν επαρκές και δεν έδινε επαρκή κατεύθυνση και τα κίνητρα και τα αντικίνητρα μαζί με την περιβαλλοντική εκπαίδευση δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Το 2016 στην Ελλάδα ανακυκλώθηκαν 16 κιλά ανά κάτοικο, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 110 ανακυκλώσιμα κιλά ανά κάτοικο», εξήγησε προσθέτοντας ότι «μέσα στο πλαίσιο της διυπουργικής προσπάθειας που έχουμε για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας το νομοσχέδιο θα δώσει ισχυρά κίνηρτα, για να μπορέσουμε να έχουμε πραγματική ανακύκλωση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr