Αυτή την… Made in Greece ιστορία επιχειρεί να αναδείξει και τελικά να καταπολεμήσει το μη κερδοσκοπικό σωματείο «GS1 Association – Greece», το οποίο από το 2011 και μετά διατηρεί το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης έγκυρων προτύπων και κωδικών barcodes.
Το ιστορικό
Για να καταλάβει κανείς το πρόβλημα θα πρέπει να κάνει ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο. Μέχρι το 2008 λοιπόν την έκδοση barcode στην Ελλάδα διαχειριζόταν Ανώνυμη Εταιρία, που σήμερα ονομάζεται «520 BARCODE HELLAS». Ο παγκόσμιος οργανισμός GS1, όμως, βάσει καταστατικού δέχεται στους κόλπους του μόνο ΜΚΟ. Για το λόγο αυτό, έδιωξε από τις τάξεις του την εν λόγω εταιρεία.
Έτσι δημιουργήθηκε η ΜΚΟ «GS1 Association – Greece», που πλέον ανήκει στον GS1 Global, ωστόσο, στο χώρο παρέμεινε και η «520 BARCODE HELLAS». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα τελευταία χρόνια, στα ράφια των σούπερ μάρκετ για παράδειγμα, υπάρχουν προϊόντα με τα barcodes, τόσο από τον επίσημο φορέα, όσο και με αυτά της ανώνυμης εταιρείας.
Το όλο ζήτημα αντιμετωπίζεται με «ψυχραιμία» από την GS1, ώστε να μην δημιουργηθεί αναστάτωση σε προμηθευτές και λιανικά δίκτυα, ωστόσο, ξεκαθαρίζει και ενημερώνει επιχειρηματίες και παραγωγούς πως αν τα προϊόντα τους δεν έχουν έγκυρα barcodes, τότε τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι πολλά, τόσο σε σχέση με τις εξαγωγές, όσο και στη διαθεσιμότητά τους σε e-shops ή στην προώθησή τους μέσω των μηχανών αναζήτησης του διαδικτύου.
Άλλωστε, το παγκόσμιο δίκτυο GS1 έχει αποκλειστικές συνεργασίες με την Google, το Amazon, την Alibaba και το e-bay.
Το GS1 Association – Greece ενημερώνει λοιπόν πως έχει κερδίσει όλες τις δικαστικές διαμάχες με την «520 BARCODE HELLAS», η οποία δεν έχει, όπως λέει, καμία νόμιμη κατοχύρωση από τον παγκόσμιο φορέα που έχει δεκάδες εκατομμύρια επιχειρήσεις - μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου.
Εκτός από την απλή ενημέρωση, όμως, η GS1 Association – Greece αποφάσισε να προσελκύσει περισσότερες επιχειρήσεις και με μία ειδική προσφορά. Υιοθετεί λοιπόν μία καινούρια πολιτική συνδρομών για τις επιχειρήσεις, που θα εγγραφούν μέλη του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017 και ήδη χρησιμοποιούν κωδικούς δομής GS1, παρέχοντας δωρεάν σε αυτές, την εγγραφή και την πρώτη ετήσια συνδρομή.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η διεθνώς αναγνωρισμένη συμβολή των πρότυπων GS1 στην αναγνωρισιμότητα, και ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, οδήγησε και το Υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση να συνεργαστεί με το GS1 Association – Greece για την έκδοση νέων barcodes στις ταινίες φορολογίας των καπνικών προϊόντων, που έχουν σαν βασικό στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού στην Ελλάδα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr