Παρά τις δυσκολίες όμως κάποιοι από το επιχειρείν επιμένουν ειδικά από περιοχές που βρίσκονται εκτός κέντρου. Ο λόγος για τις εταιρείες της Βόρειας Ελλάδος, την Ελληνική Ζύμη , τη SUNLIGHT recycling και την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων «ΒΙΚΟΣ» που παρουσίασαν τις δράσεις τους σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Αθανασίου Σαββάκη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Χ.Α. έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο την προβολή ποιοτικών εταιρειών που δεν είναι μέλη του, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα «διαμάντια» της ελληνικής επιχειρηματικότητας και να φέρει κοντά τις επιχειρήσεις με την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Όλοι, πάντως, οι εκπρόσωποι των εταιριών δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλουν δηλώνοντας ότι δεν σε επίπεδο μακροοικονομικής πολιτικής δεν περιμένουν θεαματικές αλλαγές επί τα βελτίω. Ωστόσο παραδέχτηκαν ότι η Ελληνική περίπτωση παρουσιάζει προβλήματα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Σπύρος Κόπολας της εταιρείας sunlight recycling, μέλος ομίλου Πάνου Γερμανού, επισήμανε το ότι στον κλάδο των μπαταριών το 49% περίπου των προϊόντων ανακυκλώνονται παράνομα με σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, αλλά και με ζημία για τα δημόσια ταμεία.
Στον κλάδο των τροφίμων ο κ. Κωνσταντίνος Σεπετάς , Διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ της «Βίκος», εστίασε στο ότι ο κλάδος γνωρίζει πόλεμο τιμών σε μια προσπάθεια διασφάλισης μεριδίων, που ωστόσο υπονομεύει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Στο ίδιος μήκος κύματος ο κ. Κων/νος Αραμπατζής, Marketing Manager της εταιρείας Ελληνική Ζύμη τόνισε ότι η μείωση της ζήτησης οδηγεί τις εταιρίες που έχουν τα φόντα στην αναζήτηση ξένων αγορών.
Πάντως και η Βίκος όσο και η Ελληνική Ζύμη διαπιστώνουν στην εγχώρια αγορά στο πρώτο πεντάμηνο του 2017 μείωση της. Ωστόσο συνεχίζουν τις επενδύσεις και την προσπάθεια.
Ο κ. Κωνσταντίνος Σεπετάς ανέφερε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει συνολικά 100 εκατ. ευρώ από το 1992 μέχρι σήμερα δημιουργώντας υπερσύχρονες μονάδες παραγωγής εμφιάλωσης νερού.
Η εταιρεία τα δύο τελευταία χρόνια έχει εισέλθει δυναμικά στην αγορά των αναψυκτικών. Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε είχε αύξηση των πωλήσεων 5% το 2016 και αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με φέτος. Ο τζίρος, μάλιστα το 2016 ανήλθε στα 65 εκατ. ευρώ. Η Ελληνική Ζύμη που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ζύμης καθώς διαθέτει 22 γραμμές παραγωγής και απασχολεί 515 εργαζόμενους, στοχεύει το 2017σε κύκλο εργασιών της στα 67 εκατ. ευρώ, με το 28% να προέρχεται από εξαγωγές, οι οποίες το 2012 ήταν μόλις στο 12%.Η Ελληνική Ζύμη έχει παρουσία στις υπόλοιπες Ηπείρους, με τελευταία χώρα εισόδου Αραβία.
Η Sunlight Recycling δημιουργήθηκε το 2014 μέσω επένδυσης 31 εκατ. ευρώ, εδρεύει σε έκταση 42 στρεμμάτων στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και αποτελεί την πιο σύγχρονη -τεχνολογικά και περιβαλλοντικά - μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στην Ευρώπη, πιστοποιημένη κατά ISO 14.001.
Είναι μια μονάδα εξοπλισμένη με τεχνολογίες αιχμής, κατασκευασμένη σύμφωνα με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές και δυνατότητα ανακύκλωσης 25.000 τόνων χρησιμοποιημένων μπαταριών ετησίως.
Έχει ολιστική προσέγγιση ανακύκλωσης, από τη συλλογή και συγκέντρωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, την ανακύκλωσή τους με βάση διεθνή πρότυπα ποιότητας, και την αξιοποίηση των προϊόντων ανακύκλωσης για παραγωγή νέων μπαταριών από τη Συστήματα Sunlight, μέσω της εφαρμογής του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.
Μέσω της ανακύκλωσης ο όμιλος Sunlight καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών του σε πρώτες ύλες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Sunlight Recycling εφόσον ενισχυθεί η ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως και η χώρα μας φτάσει στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου τότε μπορεί να δημιουργηθεί μια αγορά με εκτιμώμενο τζίρο 70 έως 100 εκατ. ευρώ, με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία της χώρας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr