Η βελτίωση αυτή, όπως αναφέρεται, οφείλεται στις υψηλές επιδόσεις των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, με την Πολωνία και την Εσθονία να καταγράφουν και οι δύο ποσοστά γυναικών σε διοικητικές θέσεις 40% το 2017, από 34% και 37% το 2016 αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς καμιά γυναίκα στη Διοίκηση έπεσε από 37% το 2016 σε 36% το 2017.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας με τα ποσοστά των γυναικών σε διοικητικές θέσεις: η Εσθονία (40%), η Πολωνία (40%) και η Λιθουανία (37%). Ωστόσο, άλλες χώρες βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης: η Γερμανία (18%), το Ηνωμένο Βασίλειο (19%), η Ελλάδα (20%) και η Ολλανδία (20%).
Στην Ελλάδα, το 20% των διοικητικών θέσεων καλύπτεται από γυναίκες το 2017, σημειώνοντας πτώση από το 27% το 2016. Επίσης, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν έχουν καμία γυναίκα σε διοικητική θέση ανέρχεται σε 27%, από 29% το 2016. Στην πρώτη περίπτωση, η χώρα μας βρίσκεται πολύ κάτω από τον παγκόσμιο (25%) και ευρωπαϊκό μέσο όρο (26%), αλλά το γεγονός ότι το ποσοστό της δεύτερης περίπτωσης, των επιχειρήσεων χωρίς καμία γυναίκα στη Διοίκηση, είναι και πάλι μικρότερο του παγκόσμιου (34%) και ευρωπαϊκού (36% μέσου όρου, αποτελεί θετικό στοιχείο.
Καθώς το θέμα της αβεβαιότητας κυριαρχεί στην ατζέντα των επιχειρήσεων το 2017, η έρευνα της Grant Thornton "Γυναικείο επιχειρείν: Νέες προοπτικές σχετικά με τους κινδύνους & τις ανταμοιβές", τονίζει τη σημασία της πολυμορφίας φύλου στις ομάδες διοίκησης που διαχειρίζονται τους κινδύνους.
Η Αθανασία Αραμπατζή, Senior Partner της Grant Thornton Greece αναφέρει: "Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη σημειώνουν αύξηση του ποσοστού γυναικών σε διοικητικές θέσεις, είναι ενθαρρυντικό. Η βελτίωση, όμως, είναι οριακή και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Παρά τις ενδείξεις που συνδέουν τη διαφορετικότητα με τις πολύ καλές επιχειρηματικές επιδόσεις, οι αλλαγές γίνονται με εξαιρετικά αργό ρυθμό παγκοσμίως.
Αυτό αποτελεί και την πραγματική ανησυχία για την επιχειρηματική ανάπτυξη, αφού υποδεικνύει ότι δεν αξιοποιούμε στο μέγιστο τα ταλέντα."
Παγκοσμίως, τα στοιχεία της Grant Thornton δείχνουν ότι οι αναπτυσσόμενες περιοχές εξακολουθούν να προηγούνται σε θέματα πολυμορφίας, με τις αναπτυγμένες οικονομίες να βρίσκονται αρκετά πίσω. Η Ανατολική Ευρώπη σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις, με το 38% των διοικητικών θέσεων να καλύπτονται από γυναίκες το 2017 και μόλις το 9% των επιχειρήσεων να μην έχουν καμία γυναίκα σε διοικητική θέση. Στο μεταξύ, οι χώρες ΜΙΝΤ (Μεξικό, Ινδονησία, Νιγηρία και Τουρκία) σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση, με το ποσοστό των διοικητικών θέσεων που κατέχουν γυναίκες να αυξάνεται από 24% το 2016 σε 28% το 2017 και το ποσοστό των επιχειρήσεων χωρίς γυναίκες στη Διοίκηση να μειώνεται από 36% το 2016 σε 27% το 2017.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με εκείνα που καταγράφουν οι χώρες G7, οι οποίες δεν παρουσίασαν μεταβολή στο ποσοστό γυναικών σε διοικητικές θέσεις (22%), αλλά και στο ποσοστό επιχειρήσεων χωρίς καθόλου γυναίκες στη Διοίκηση (39%).
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, σημειώθηκε μια σημαντική μείωση στον αριθμό των γυναικών σε διοικητικές θέσεις. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανήλθε σε 20%, σε σύγκριση με το 27% που σημειώθηκε πέρυσι, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στις 10 τελευταίες χώρες της λίστας.
Το ποσοστό αυτό είναι, επίσης, το χαμηλότερο που σημειώνει η Ελλάδα από το 2011. Θετικό είναι το γεγονός, όμως, πως παρά την πτώση αυτή, το ποσοστό των εταιρειών που δεν έχουν καθόλου γυναίκες στη Διοίκηση, μειώθηκε κατά 2% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στο 27%, πολύ κάτω του παγκόσμιου μέσου όρου, που είναι 34%.
Η Αθανασία Αραμπατζή σχολιάζει: "Τα στοιχεία των μεγάλων οικονομιών είναι αποθαρρυντικά. Οι λόγοι για αυτή την έλλειψη προόδου ποικίλλουν και εξαρτώνται από την κουλτούρα των μεμονωμένων επιχειρήσεων αλλά και από την κουλτούρα της ευρύτερης περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται. Ωστόσο, φέτος υπάρχει μια ανησυχητική αίσθηση ότι το θέμα βρίσκεται σε αδράνεια, αφού οι επιχειρήσεις μάλλον θεωρούν ότι η πρόκληση της πολυμορφίας έχει αντιμετωπιστεί. Τα στοιχεία, όμως, δε δείχνουν κάτι τέτοιο.
"Οι εταιρείες σήμερα πρέπει να είναι πιο παραγωγικές, καινοτόμες και "ανοιχτές" εάν επιθυμούν να ακμάσουν. Η πολυμορφία είναι το κλειδί για την επιτυχία. Εκείνες που παραμένουν απρόσιτες, κινδυνεύουν να μην αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητές τους και να μην έχουν πρόσβαση στη διαφορετικότητα του τρόπου σκέψης".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr