Απαντώντας σε ένα πάγιο αίτημα των τραπεζών αλλά και των πιστωτών, η κυβέρνηση προωθεί νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα καθιστά εφικτή τη γρήγορη εκκαθάριση επιχειρήσεων που οι δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά και οι οφειλές τους σε προμηθευτές βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η στόχευση είναι η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης να μην συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για το νέο πτωχευτικό κώδικα. Μάλιστα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να ενσωματωθεί στη συναφή διαδικασία ειδικής διαχείρισης του νόμου Δένδια.
Στόχος είναι επομένως η διάταξη του νόμου Δένδια για την ειδική διαχείριση να αποτελέσει τη βάση για το νέο πλαίσιο εξυγίανσης, με μικρές μόνο τροποποιήσεις, όπως για παράδειγμα να μπορεί ο ίδιος ο οφειλέτης να καταθέτει αίτημα εκκαθάρισης.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Δένδια έδινε τη δυνατότητα σε πιστωτές που κατείχαν το 40% των συνολικών υποχρεώσεων επιχείρησης, να αιτούνται την εγκατάσταση ειδικού διαχειριστή, εφόσον η εταιρεία βρίσκεται σε γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων ή εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση επί δύο χρήσεις. Ο ειδικός διαχειριστής αναλάμβανε να προχωρήσει σε απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και μετά να προκηρύξει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση μέρους ή του συνόλου του ενεργητικού της. Στόχος είναι να επιτευχθεί η πλήρης εξόφληση των πιστωτών που λειτουργούν ως εντολείς του.
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως θα κινείται και το νέο πλαίσιο της ειδικής εκκαθάρισης, καθώς εκτιμάται πως πρόκειται για έναν αξιόπιστο τρόπο άσκησης πίεσης σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και γρήγορης ρευστοποίησης assets.
Οι τράπεζες φαίνεται πως έχουν υψηλές προσδοκίες από την εξπρές διαδικασία, καθώς, σύμφωνα με τα πλάνα που κατέθεσαν στον SSM, προβλέπουν την είσπραξη περίπου 11,5 δισ. ευρώ, από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων ως το τέλος του 2019.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr