Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
«Πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία που έχει τις ρίζες της αρκετές δεκαετίες πριν. Η χώρα μας εγκλωβίστηκε σε μια εσφαλμένη λογική, που σαν αποτέλεσμα είχε να χάσει ουσιαστικά το ισχυρότατο brand name του “Kalamata Olives”, που κατοχυρώθηκε το 1979 με το Προεδρικό Διάταγμα 221 που καθιστούσε υποχρεωτική τη σήμανση-αναγραφή σε κάθε εξαγωγή. Σήμερα, η χώρα παράγει περί τους 65.000 τόνους ελιές Καλαμών, απ’ τις οποίες εξάγονται οι 50.000 τόνοι. Από αυτούς, όμως, μόνο οι 190 τόνοι έχουν το δικαίωμα να λέγονται «ελιές Καλαμών», γιατί τόση είναι η παραγωγή της Μεσσηνίας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ κ. Ντούτσιας, και συμπλήρωσε:
«Με άλλα λόγια, η χώρα μας χάνει 200.000.000 ευρώ, σε καιρούς κρίσης, μνημονίων, περικοπών, ανεργίας, ακραίας φτώχειας. Και τα μισά από αυτά τα χάνει η Αιτωλοακαρνανία… Κι όλα αυτά, επειδή το κεντρικό κράτος αρνείται να δει την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει το ΠΟΠ Καλαμών σε εθνικό επίπεδο. Η διεύρυνση του ΠΟΠ σε όλη τη χώρα και δη σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία και η Φθιώτιδα που έχουν μεγάλη παραγωγή, ήταν και το κύριο αίτημα που διατυπώθηκε στη χθεσινή συνάντηση, κατά την οποία ο γενικός γραμματέας του υπουργείου παρουσίασε ένα «σχέδιο» της κυβέρνησης, επί του οποίου όμως διαπιστώθηκαν πολλές διαφορές με αυτό που προτείνει η Διεπαγγελματική.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστότοπο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Αγρινίου, που αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους μεταποιητές στην Ελλάδα οι «δυο ταχυτήτων ελιές Καλαμών και ακατανόητη άρνηση του κεντρικού κράτους να αναγνωρίσει το αυτονόητο και να δώσει αξία στον πραγματικό πλούτο της χώρας, διασφαλίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σε μια περίοδο μάλιστα που η εθνική οικονομία και πολύ περισσότερο η ελληνική κοινωνία τα έχει ανάγκη, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης».
Η Αιτωλοακαρνανία, έχει ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα, καθώς η μισή και πλέον παραγωγή της χώρας σε ελιές Καλαμών βρίσκεται στο νομό. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από τον ιστότοπο του Α.Σ. Ένωση Αγρινίου «κοινός τόπος υπήρξε η διαπίστωση ότι οι εμμονές και οι ιδεοληψίες της διατήρησης του ΠΟΠ Καλαμών στα στενά όρια της Μεσσηνίας, στερεί από την πολύπαθη εθνική οικονομία πόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».«Δεν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, να μην αξιοποιούμε τον εθνικό θησαυρό της ελιάς Καλαμών και να αφήνουμε ανεκμετάλλευτο ένα προϊόν που στο διεθνή ανταγωνισμό μπορεί να κυριαρχήσει», τόνισε ο αντιπρέοδρος της Ένωσης Αγρινίου Γ. Καλλίμορφος, συμπληρώνοντας ότι η Αιτωλοακαρνανία, τόσο σε επίπεδο παραγωγού όσο και σε επίπεδο μεταποίησης-εξαγωγών, έχοντας παραγωγή ελιών Καλαμών περί τους 30-35.000 τόνους, στερείται πολύτιμων πόρων, με τον πληθυσμό να υποφέρει, και τη στιγμή που θα μπορούσε να αποκτήσει ουσιαστικό πλεονέκτημα, να βρίσκεται στην ίδια μοίρα με περιοχές της Τουρκίας, της Αιγύπτου και χωρών της Λατινικής Αμερικής, που επίσης παράγουν ελιές «τύπου» Καλαμών, σαφώς υποδεέστερες ποιοτικά, βέβαια, απ’ τις δικές μας, που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτές της Μεσσηνίας.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Νίκου Αντώνογλου, κατόπιν σχετικών παρεμβάσεων της ΔΟΕΠΕΛ, με αφορμή ένα ακόμη περιστατικό αποκλεισμού παρτίδας με «ελιές Καλαμών», αυτή τη φορά στην Κροατία. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ κ. Γιώργος Ντούτσιας, ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κ. Γιώργος Γεωργούδης Διανέλλος, η γενική διευθύντρια της ΠΕΜΕΤΕ κα. Κίμη Ζαζή, ο γενικός γραμματέας κ. Χάρης Σιούρας, ο γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής κ. Κωνσταντίνος Κοντίνος, καθώς και μέλη των δυο οργανώσεων από τον πρωτογενή τομέα, όπως οι κ.κ. Νιάρχος (Λακωνία), Κωνσταντόπουλος (Μεσσηνία) και Μαυροειδής (Φθιώτιδα).
Γιώργος Αλεξάκης