Ο λόγος για τη φημολογία που υπήρξε αργά το απόγευμα της Τρίτης ότι πέφτουν οι υπογραφές οι οποίες ωστόσο ακόμα εκκρεμούν καθώς παραμένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που έχει θέσει η ΕΤΕ και οι οποίες σχετίζονται με το αναθεωρημένο σύμφωνα με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχέδιο ανάπτυξης της έκτασης.
Πάντως η μικρή παράταση που πήρε η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), της Εθνικής Τράπεζας και του προτιμητέου επενδυτή για την πώληση, δε δημιουργεί ανησυχίες για την έκβαση της διαδικασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, αυτό ίσως να γίνει και σήμερα, αφού διευθετηθούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Το τίμημα παραμένει το ίδιο ήδη από την αρχική συμφωνία, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η παραχώρηση θα πρέπει να συνοδεύεται από την υποβολή νέου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) στις αρχές του 2016 που θα προβλέπει την κατασκευή λιγότερων νέων κτισμάτων εντός του δάσους της νησίδας .
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο Σχέδιο είχε προσκρούσει στις ενστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έβαλε «φρένο στην κατασκευή 100 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών εντός της έκτασης του Αστέρα.
Το ιστορικό
Ο διαγωνισμός για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ε.» ξεκίνησε στις 16 Ιανουαρίου του 2013, με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Τον Μάρτιο του 2013 δόθηκε παράταση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και στις 2 Μαΐου του ίδιου έτους ξεκίνησε η δεύτερη φάση με τους επενδυτές που προκρίθηκαν. Στις 26 Νοεμβρίου του 2013 υποβλήθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές από τέσσερα επενδυτικά σχήματα και λίγες ημέρες μετά στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους νέες βελτιωμένες, ύστερα από σχετικό αίτημα της τότε διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ.
Η Jermyn Street ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής τον Φεβρουάριο του 2014, αλλά η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε καθώς προσέκρουσε στην άρνηση του ΣτΕ να εγκρίνει το ΕΣΧΑΔΑ. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των πωλητών και της Jermyn με στόχο αφενός μεν να μη φύγει ο επενδυτής, αφετέρου δε να μη μειωθεί το τίμημα, καθώς η Εθνική είχε εγγράψει το ποσό από την πώληση στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης. Από τα 400 εκατ. ευρώ του τιμήματος το ΤΑΙΠΕΔ θα λάβει τα 100 εκατ., καθώς δεν ελέγχει παρά μέρος της έκτασης του συγκροτήματος, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα λάβει το 75% του τιμήματος, δηλαδή 300 εκατ.
Στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.
Η περιοχή με την επωνυμία «Αστέρας Βουλιαγμένης» έχει συνολική επιφάνεια 304.429,17 τ.μ., το βόρειο τμήμα της αποτελεί ιδιοκτησία της θυγατρικής της Εθνικής, ενώ στο νότιο η μεν ψιλή κυριότητα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (από τον Απρίλιο του 2013), η δε επικαρπία μέχρι το έτος 2029 στην Εθνική Τράπεζα.
Στο συγκρότημα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «Αφροδίτη», τα ξενοδοχεία «Arion Palace» και «Ναυσικά - Westin», το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένες οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις Βουλιαγμένης, η μαρίνα Βουλιαγμένης και μεγάλες εκτάσεις πρασίνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr