Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η κοινωνική καινοτομία ως ισχυρή δύναμη για την αλλαγή και ως νέα πηγή ανάπτυξης. Επιδίωξη του διαγωνισμού είναι να εντοπίσει άτομα και φορείς με επιχειρηματικές ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Κατά κοινή ομολογία, τα σημερινά πρότυπα ανάπτυξης δεν είναι πλέον κατάλληλα για μια κοινωνία όπου η ανεπάρκεια πόρων αποτελεί τη νέα πραγματικότητα.
Με το φετινό του θέμα «Νέοι τρόποι ανάπτυξης», ο διαγωνισμός φιλοδοξεί να προσελκύσει ιδέες που μπορούν να δείξουν τον δρόμο για νέα μοντέλα ανάπτυξης που όχι μόνο θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο, αλλά θα συμβάλουν επίσης στην κοινωνική πρόοδο των πολιτών και του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο διαγωνισμός έχει στόχο να προσφέρει στήριξη σε δημιουργικές, «χειροπιαστές» ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες λειτουργούν και αλληλεπιδρούν.
Ανάμεσα στις ιδέες και τα σχέδια που επιδιώκει να υποστηρίξει η Επιτροπή περιλαμβάνονται, για παράδειγμα:
- Συνεργατική οικονομία – ιδέες που αμφισβητούν τις παραδοχές στις οποίες βασίζεται συνήθως η αντίληψη περί οικονομικής ανάπτυξης
- Προσφορά και παραγωγή – ιδέες που θέτουν υπό συζήτηση τους τρόπους λειτουργίας της αλυσίδας εφοδιασμού, της παραγωγής και της παράδοσης, ή τη χρήση βασικών προϊόντων και υπηρεσιών
- Νέες τεχνολογίες – νέες ιδέες, ή ιδέες που προτείνουν πιο έξυπνη χρήση των υφιστάμενων τεχνολογιών προς όφελος της κοινωνίας
- Λύσεις για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων όπως π.χ. η γήρανση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή ή η παραγωγή τροφίμων με βιώσιμο τρόπο.
Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε υποψηφίους από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και από χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 για την έρευνα και την καινοτομία. Η κοινωνική καινοτομία αποτελεί βασική διάσταση αυτού του προγράμματος και ο διαγωνισμός φιλοδοξεί ναα βοηθήσει στη μετατροπή των πλέον καινοτόμων ιδεών σε συγκεκριμένα έργα και βιώσιμες επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί πως ο περσινός διαγωνισμός προσέλκυσε 1.254 ιδέες. (Δείτε εδώ κι εδώ πληροφορίες σχετικά με τους διαγωνισμούς και τα έργα που βραβεύτηκαν σε αυτούς το 2013 και το 2014 αντίστοιχα)
Οι πιο καινοτόμες αιτήσεις θα επιλεγούν για τους ημιτελικούς και οι αντίστοιχες ομάδες θα προσκληθούν στη συνάντηση της Ακαδημίας Κοινωνικής Καινοτομίας το Σεπτέμβριο στη Βιέννη για να προωθήσουν τις ιδέες τους. Τα τρία αποτελεσματικότερα έργα θα λάβουν χρηματικά έπαθλα ύψους 50.000 ευρώ έκαστο, τα οποία θα τους απονεμηθούν σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2015.
- Η προθεσμία για την υποβολή των συμμετοχών είναι η Παρασκευή 8 Μαΐου 2015, στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr