«Όποιες γέφυρες ήταν να στηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους επιχειρηματίες, από παλιά και νέα τζάκια, έχουν στηθεί. Κανένας δεν περίμενε την προεκλογική περίοδο για να το κάνει. Το πρώτο βήμα το έκαναν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, αναγνωρίζοντας στον κ. Τσίπρα το χάρισμα της επίγνωσης της σημερινής άσχημης πραγματικότητας. Κι αυτό είναι καλό για την αγορά και την οικονομία». Αυτό τονίζει στo «R» γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας, αναφερόμενος στις επαφές που πραγματοποιούσαν «συνάδελφοί» του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 και ιδίως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, τότε που δεν προχώρησε καμία μεταρρύθμιση στην οικονομία.
Επιχειρηματίες, εκπρόσωποι μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών κλάδων, είχαν ως γέφυρα επικοινωνίας στελέχη που περιβάλλει με εμπιστοσύνη ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσω αυτών των στελεχών έχει από πρώτο χέρι ενημέρωση για το τι συμβαίνει πραγματικά στη βιομηχανία στις εξαγωγές, στην πρωτογενή παραγωγή, στην ενέργεια και στον εφοπλισμό.
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι διοικήσεις των τραπεζών από τη στιγμή που το ΤΧΣ έχει την πλειοψηφία των μετοχών και εφόσον βεβαίως καταφέρει να αλλάξει το νόμο ώστε να μπορεί το ΤΧΣ να ψηφίζει για αλλαγή διοίκησης (πράγμα που σήμερα απαγορεύεται) θεωρείται από κάποιους επιχειρηματίες ως ένα πρώτο βήμα για να επαναδιαπραγματευτούν τα δάνειά τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους εκπροσώπους μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου με πολυσχιδείς δραστηριότητες, δεν κρύβει σε συζητήσεις του την βεβαιότητά του ότι θα αλλάξουν οι διοικήσεις των τραπεζών αν εξασκήσει η νέα κυβέρνηση το δικαίωμα που της δίνει η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Και συνδέεει τις αλλαγές αυτές με ευνοικές ρυθμίσεις δανείων. Βεβαίως… παραβλέπει ηθελημένα ότι άλλο πράγμα είναι το να έχεις βγάλει τα λεφτά στο εξωτερικό και να μην έχεις ρίξει ούτε σεντ για την ανάπτυξη της επιχείρησής σου και άλλο πράγμα να τα έχεις ρίξει στην εταιρεία σου, αλλά η κρίση να μη σ’ αφήνει ν’ αναπτυχθείς…
«Λένε για μένα και τον Νηρέα», αναφέρει στo «R» ο πρόεδρος του Νηρέα κ. Αρ. Μπελλές, «ότι περίμενα να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μου χαρίσει τα δάνεια. Πρόκειται για γελοιότητες. Εδώ και μήνες περιμένουμε την έγκριση για την αναδιάρθρωση της εταιρείας από τις τράπεζες, η οποία ποτέ δεν έρχεται και όταν έρχεται, είναι ένα κείμενο που λείπουν οι μισές υπογραφές. Εικοσιπέντε χρόνια δεν ζητήσαμε τίποτα και ποτέ από κανένα. Εμένα με ενδιαφέρει η διάσωση της εταιρείας».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εισηγμένης Επίλεκτος κ. Ευρ. Δοντάς στέκεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκύψει στο πρόβλημα της βιομηχανίας που δεν είναι άλλο την περίοδο αυτή από το ενεργειακό κόστος. «Όταν οι πολιτικοί μιλάνε στην Ελλάδα για ανάπτυξη», αναφέρει ο κ. Δοντάς, «να το εννοούν. Η νέα κυβέρνηση, θα πρέπει να αγκαλιάσει τη βιομηχανία με θέρμη, γιατί αυτή δίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και αν λάβουν μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα απελευθερωθούν κεφάλαια για νέες προσλήψεις».
Οψίμως στην αγορά πάντως, ακούγεται ότι έλκονται από το πρόγραμμα Τσίπρα εισηγμένοι όπως ο κ. Θ. Λιακουνάκος που έχει δάνεια που ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ, το δανειακό χαρτοφυλάκιο του οποίου, «τρέμουν» να… ακουμπήσουν οι τράπεζες. Το ίδιο ισχύει για τον επιχειρηματία κ. Σφακιανάκη, ενώ στάση αναμονής δείχνει να τηρεί ο κ. Α. Βγενόπουλος, ο οποίος στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επιχειρηματικοί κύκλοι μάλιστα βρίσκουν πολιτική… σύμπνοια ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Αγγελόπουλου, με τον κ. Κ. Αγγελόπουλο να έχει πληρώσει βαρύ τίμημα του ενεργειακού κόστους για την Ελληνική Χαλυβουργία. Το ίδιο ισχύει και για την οικογένεια Στασινόπουλου, που επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου μετέφερε την έδρα της Βιοχάλκο στις Βρυξέλλες. Πλην όμως, η βαριά βιομηχανία του ομίλου παραμένει στη χώρα.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr