Να ξεχωρίσουν οι βιώσιμες από τις μη βιώσιμες υπάρχουσες επιχειρήσεις Το τραπεζικό σύστημα να βοηθήσει τις υπερχρεωμένες βιώσιμες επιχειρήσεις απαλείφοντας ένα κομμάτι από τις συνέπειες της κρίσης με τα χρήματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που έχουν μπει στις προβλέψεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις να κλείσουν.
Πρέπει επίσης να αντιμετωπισθεί και το θέμα των στεγαστικών δανείων, όπου δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό, το ίδιο ζήτημα έχει αντιμετωπισθεί στις ΗΠΑ, την Ιρλανδία και μια σειρά από άλλες χώρες.
Απαιτείται επίσης να δημιουργηθεί γρήγορα ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο. Έτσι όπως είναι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης δεν μπορεί να απελευθερώσει την οικονομία και την κοινωνία από τις συνέπειες της κρίσης. Οφείλουμε όμως να βοηθήσουμε στη δημιουργία και νέας επιχειρηματικότητας με τη μεταλαμπάδευση των συστημάτων που υπάρχουν σε άλλες χώρες, με ένα οικοσύστημα όπου νέες start-ups μπορούν να δημιουργηθούν και να αναπτυχθούν. Η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 30 θερμοκοιτίδες όταν αυτή τη στιγμή έχει 6-7. Επίσης, πρέπει να μπορούν να χρηματοδοτηθούν στις περιπτώσεις που το τραπεζικό σύστημα δεν θέλει να πάρει το ρίσκο. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα Ινστιτούτο που θα λέγεται IFG και θα διοχετεύει τους αναγκαίους πόρους.
Τέλος, να επιδοτηθεί το επιτόκιο χρηματοδότησης των μη υπερχρεωμένων επιχειρήσεων -που δανείζονται με υψηλά επιτόκια εξαιτίας της κρίσης- μέσω του ΕΣΠΑ για να καταστούν ανταγωνιστικές.
Μίλησε ακόμα ο Υπουργός για την ανάγκη να φύγει κάθε γραφειοκρατικό βάρος από την εξαγωγική δραστηριότητα και γενικά από την επιχειρηματική, φέρνοντας ως παράδειγμα το ζήτημα της κατάθεσης ευρεσιτεχνιών –που πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά- οι περισσότερες από τις οποίες σήμερα δεν κατατίθενται στην Ελλάδα αλλά στις ΗΠΑ.
«Επί τέσσερα χρόνια η κρίση σχεδόν μας υποχρέωσε να αντιδράσουμε απέναντι στην ενδεχόμενη επικείμενη καταστροφή για να διατηρήσουμε τη δημιουργία από τους κόπους χρόνων. Σήμερα, όμως, πλέον η «Αντίδραση» οφείλει να γίνει «Δράση». Οφείλουμε να περάσουμε από το παρελθόν, την ιστορία, τη νοσταλγία, την άμυνα, την παθητική ανάγκη για σεβασμό, τις συναισθηματικές φορτίσεις, το αίσθημα της αδικίας και το στερεότυπο προς τον δυναμισμό, το όραμα, την ικανότητα, το σχέδιο, την υπευθυνότητα, την αλληλεπίδραση, την ενεργητική αναγνώριση, το γίγνεσθαι» τόνισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου CEO Summit, Γιώργος Πίττας, καλωσορίζοντας τους συνέδρους. «Η υπέρβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη δεν είναι θέμα τύχης αλλά επιλογής» συμπλήρωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, Δημήτρης Α. Μαύρος.
«Η εμπιστοσύνη είναι το λιπαντικό που κάνει τις οικονομίες και τις κοινωνίες να δουλεύουν», είπε παραφράζοντας τον Warren Bennis ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, στο χαιρετισμό του στο CEO Summit. «Αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι που μας οδήγησε σήμερα στο σημείο “μηδέν”, παρότι έγιναν πολλά τα τελευταία χρόνια. Αλλά, επιτρέψτε μου να μη καταλαβαίνω γιατί χρειαζόμαστε κάποιους να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε». «Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν αν θέλουμε να έχουμε μέλλον: Η ανεργία -για την οποία η ΕΕΔΕ θα αναλάβει σύντομα σημαντικές πρωτοβουλίες- και η ρευστότητα». «Η επιλογή είναι δική μας», κατέληξε κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Λαμπρινόπουλος, «αρκεί να καταλάβουμε όλοι ότι αυτή η χώρα είναι χώρα όλων μας και ότι είναι μια προνομιούχος χώρα και είναι μόνο στο δικό μας χέρι να την κάνουμε πλούσια».
«Υπό προϋποθέσεις το 2015 μπορούμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ τους ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας. «Αρκεί να θυμόμαστε πόσο κοντά - αλλά και πόσο μακριά - βρισκόμαστε από τις προσδοκίες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων για πραγματική ανάπτυξη, για δουλειές, για ελπίδα στο αύριο, που μπορεί και πρέπει να είναι καλύτερο».
O καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης, Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις στην Πάφο (NUP) και ομότιμος καθηγητής στο INSEAD, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, που έχουν αναδειχτεί την τελευταία δεκαετία ως οι κυρίαρχοι παράγοντες επιτυχίας και ευπορίας. Η προφανής ερώτηση, τόνισε, είναι πως ένας ηγέτης θα κατορθώσει να μεταμορφώσει την εταιρία του σε καινοτόμα και επιχειρηματική.
Κάποτε οι εταιρίες σιδηροδρόμων δημιουργούσαν τεράστιο πλούτο. Μετά ήρθαν οι βιομηχανικές, οι πετροχημικές, οι τηλεπικοινωνιακές, οι τράπεζες, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι χρηματοεπενδυτικές που παρήγαν μεγάλη προστιθέμενη αξία και τεράστια κέρδη για τους μετόχους τους και ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας για την χώρα τους. Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία καινούργιων καινοτόμων εταιριών που ξεκίνησαν σε γκαράζ ή σε οικοτροφεία πανεπιστημίων ξεπερνά τα τρισεκατομμύρια δολάρια (π.χ. η αξία της Apple, Google και Facebook ξεπερνά το $1.2 τρις, περίπου το ΑΕΠ της Ισπανίας ή περισσότερο από εννέα φορές το ΑΕΠ της χώρας μας). Την ίδια στιγμή η χρηματιστηριακή αξία των μεγαλυτέρων και περισσότερο κερδοφόρων παραδοσιακών επιχειρήσεων των περασμένων δεκαετιών έχει κατολισθήσει ενώ μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των εργαζομένων τους.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο σημερινός ηγέτης είναι πως θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο να μπορέσει να ανθίσει η καινοτομία και να επιτύχει η επιχειρηματικότητα στην εταιρία του ώστε να επικαρπωθούν τα προσδοκώμενα, σημαντικά οφέλη.
O Carlo Alberto Carnevale Maffè καθηγητής Στρατηγικής στο Bocconi University School of Management, μέλος του Editorial Board στο Harvard Business Review Italy, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Directors at Main Group Technologies Srl και Director στην Atom India LLC – Atom – MSC USA LLC, μίλησε για την τέχνη της αλλαγής αναφερόμενος στη «sharing economy» και τις προκλήσεις της υπηρεσιοποίησης (servitization). Στην υπηρεσιοποίηση της οικονομίας η Ελλάδα υστερεί απελπιστικά διότι δεν έχει γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για παροχή υπηρεσιών αλλά για την ενσωμάτωση υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν. Και σε αυτόν τον τομέα οι χώρες οι οποίες έχουν απελευθερώσει την καινοτομία απέκτησαν συγκριτικό πλεονέκτημα που τις οδηγεί στην πρωτοπορία της αγοράς. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι το ποσοστό των μεταποιητικών επιχειρήσεων που προσέφεραν υπηρεσίες το 2011 στην Ελλάδα ήταν 18% ενώ στις ΗΠΑ 55%. Άρα δεν είναι θέμα το να παράγεις π.χ. 30 εκατομμύρια αλλά 3 που θα δημιουργήσουν ίση προστιθέμενη αξία με τα 30.
Αναφερόμενος στην αβεβαιότητα της εποχής, είπε πως τα νέα ταλέντα, οι επιχειρηματίες και οι καινοτόμοι την αναλύουν, τη σέβονται, αλλά δεν τη φοβούνται. Οι γραφειοκράτες είναι εκείνοι που σιχαίνονται την αβεβαιότητα η οποία μπορεί να γίνει κινητήρια δύναμη που θα αποφέρει κέρδη και θα πυροδοτήσει την κοινωνική κινητικότητα με βάση την αξία. Και κατέληξε λέγοντας πως πέρασε η εποχή του μάνατζμεντ που βασίζεται στην ιεραρχία, στο reporting και στην εποπτεία. Σήμερα είναι η εποχή της ηγεσίας (ως μέσου, όχι ως σκοπού) και της επιχειρηματικότητας.
Για την τέχνη της επιλογής μίλησε ο Kevin Gaskell, ένας χαρισματικός ηγέτης με πολλές επιτυχίες στο βιογραφικό του – ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε την Porsche GB Limited στην πιο κερδοφόρα εταιρεία αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο ομιλητής τόνισε ότι η υψηλή απόδοση αρχίζει και τελειώνει με την ενεργό συμμετοχή (engagement). Κάθε ηγέτης πρέπει να επιδιώκει συνεχώς τη βελτίωση και την αλλαγή. Ο ρόλος του ηγέτη είναι να δημιουργήσει την κατάλληλη κουλτούρα, έτσι ώστε η ομάδα του να κατανοήσει πλήρως το όραμα της επιτυχίας στην οποία στοχεύει και να είναι πλήρως δεσμευμένοι στην επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτό απαιτεί από τον ηγέτη να κάνει επιλογές: Με τι θα μοιάζει η επιτυχία, πώς θα ακούγεται; τι θα αισθάνονται όταν θα φτάσουν εκεί; Το να κάνεις επιλογές σημαίνει να λαμβάνεις αποφάσεις. Ο φόβος της αλλαγής είναι φυσιολογικός, αλλά αν έχουμε προετοιμαστεί καλά, αξιολογήσει και εξετάσει προσεκτικά τις ευκαιρίες και τα γεγονότα που μπορούν πραγματικά να διεγείρουν την ομάδα θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πραγματική και ουσιαστική αλλαγή.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε στο πάνελ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture Κυριάκος Σαμπατακάκης, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΛΑΪΣ – Unilever Hellas Ηρώ Αθανασίου και ο Πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας & Διευθύνων Σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Α. Μαύρος. Στη συζήτηση ακούστηκαν με ειλικρίνεια σημαντικές αλήθειες που καθυστερούν την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Τονίστηκε , μεταξύ άλλων, η αναγκαιότητα σύγκλισης του επιθυμητού οράματος με τις εφικτές πολιτικές, η ανάγκη συνέχισης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο χώρας, η απεμπλοκή της επιχειρηματικής δράσης από τον κρατικό εναγκαλισμό, η συνεργασία των επιχειρήσεων του ιδίου κλάδου ώστε να βοηθηθούν οι εξαγωγές (αναφέρθηκε ως παράδειγμα η Marketing Greece) και η θετική επίδραση της λειτουργίας των επιχειρήσεων στην κοινωνία.
Το CEO Summit, από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της ΕΕΔΕ, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για όγδοη συνεχή χρονιά, συγκεντρώνοντας παραδοσιακά τους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου ανεξαρτήτως κλάδου, με συνδιοργανωτές τον ΣΕΒ, το ΙΟΒΕ, τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας και τον ΣΕΤΕ.
Μεγάλοι χορηγοί του Συνεδρίου ήταν οι: Coca-Cola Τρία Έψιλον, Forthnet και Edenred. Χορηγοί οι Eurobank, Celestyal Cruises, Chivas, Genesis Pharma, Manifest, Sprint Integrated Communications, ΤΝΤ και Verallis. Υποστηρικτές η Μπουράρης Οινοποιητική Α.Ε. και η Conferience Χορηγοί Επικοινωνίας: Καθημερινή, AdBusiness, ComBusiness, Re:CSR, Manager και Retail. Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας: Advertising.gr και BusinessNews.gr και τηλεοπτικός χορηγός το SBC TV.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr