Αν κάτι τράβηξε το ενδιαφέρον των παρισταμένων από τη χθεσινή πολυπληθή εκδήλωση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ήταν μία συνομιλία στη... γαλαρία των θέσεων που είχαν στηθεί στην αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας που φιλοξένησε το event. Μία συνομιλία ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας και εκ των μεγαλύτερων ιδιωτών ενεργειακών παικτών των κ.κ. Δ. Καλλιτσάντση από την Ελλάκτωρ και την ΕΛΤΕΧ Άνεμος και Γ. Περιστέρη από τον όμιλο της ΓΕΚ/Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.
Οι ίδιοι ήταν απορροφημένοι από τη συζήτησή τους, με τους παριστάμενους στην εκδήλωση να εκτιμούν ότι η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τις επόμενες δουλειές του ΑΔΜΗΕ και κυρίως το κορυφαίο project ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα με την Πελοπόννησο.
Η υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα, ανέφεραν στο «R» χθες κυβερνητικές πηγές. Το υποβρύχιο καλώδιο για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα έχει ενταχθεί στο 10ετές πρόγραμμα επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ. Έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το 2020, ενώ μέσα στο 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα έχει αποφασιστεί στο σημείο πόντισης του καλωδίου.
Όπως άλλωστε έχει τονίσει ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Α. Παπαγεωργίου, «η διασύνδεση θα εξασφαλίσει την ασφάλεια τροφοδοσίας στο νησί, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα. Ακόμη, θα δώσει σημαντική ώθηση σε νέες επενδύσεις ΑΠΕ. Έχει τεράστια σημασία για την χώρα, αλλά και για την Κρήτη, διότι ανήκει στο διευρωπαϊκό σύστημα ζεύξης Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης- Αθηνών «ΕuroΑsia Ιnterconnector». Είναι ένα έργο που παρά το κόστος του, διότι μιλάμε για μεγάλα βάθη, θα αποσβεστεί άμεσα και είναι ένα έργο προτεραιότητας για την Κυβέρνηση».
Το ενδιαφέρον των δύο ομίλων εστιάζεται στο συγκεκριμένο project από τη στιγμή που έμειναν εκτός από τη «δουλειά» της διασύνδεσης των Κυκλάδων και πιθανώς, σύμφωνα με την αγορά, αναμένεται να βρίσκονται απέναντι. Ο ίδιος ο κ. Περιστέρης φαίνεται να έχει δηλώσει εγκαίρως παρόν και έχει τοποθετηθεί από τον περασμένο Ιούλιο με άρθρο του, στο οποίο, μεταξύ άλλων, έγραφε για «εξασφάλιση της ανάπτυξης του δικτύου στα νησιά και στα δύο ανεξάρτητα ηλεκτρικά συστήματα Κρήτης και Ρόδου. Το συμφέρον της χώρας και των πολιτών απαιτεί την δέσμευση για την άμεση έναρξη κατασκευής τους ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μπορεί να γίνουν από τον ΑΔΜΗΕ με καθαρές δεσμεύσεις στον διαγωνισμό, από το Δημόσιο, από ιδιώτες με τη μέθοδο ΣΔΙΤ».
Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr