Φως στο τούνελ της γραφειοκρατίας επιθυμεί να ρίξει η κυβέρνηση, καθώς εκτός από μνημονιακή επιταγή, αποτελεί και επιτακτική ανάγκη να απλοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες που αφορούν το άνοιγμα επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τόσο από ντόπιους επιχειρηματίες όσο και από ξένους που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Όπως αναφέρει το Βήμα, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, «Τουλάχιστον 60 νομοθετήματα που αφορούν την αδειοδότηση των επιχειρήσεων θα μπορούσαν αύριο το πρωί να καταργηθούν χωρίς δεύτερη σκέψη», πλάνο που, ωστόσο, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2015, αν και αρχικά "τελική προθεσμία" ήταν ο Δεκέμβριος του 2014.
Ειδικότερα, στον τομέα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, εμπλέκονται 11 Υπουργεία (υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πολιτισμού, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Τουρισμού και Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 66 νόμοι, 32 Προεδρικά Διατάγματα, 82 υπουργικές αποφάσεις και 31 εγκύκλιοι- ένα σύνολο, δηλαδή, 205 νομοθετημάτων!
Επικεφαλής της συντονιστικής ομάδας, η οποία έχει συγκροτηθεί και ήδη εργάζεται, ως project manager έχει τοποθετηθεί ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιώργος Στεργίου και συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα συναρμόδια υπουργεία - γενικοί γραμματείς ή γενικοί διευθυντές.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ως το τέλος του Σεπτεμβρίου πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί το «ξεσκαρτάρισμα» της νομοθεσίας, δηλαδή ποια νομοθετήματα πρόκειται να καταργηθούν και ποια να τροποποιηθούν, δηλαδή να απλοποιηθούν. Άλλωστε, η κατάργηση είναι και η πιο εύκολη διαδικασία, δεδομένου ότι για την τροποποίηση π.χ. των Προεδρικών Διαταγμάτων εμπλέκεται το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ παράλληλα θα γίνει και διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οπως είναι γνωστό, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την άσκηση μιας απλής επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν απαιτείται καμία προϋπόθεση, αρκεί απλώς μία δήλωση αυτοσυμμόρφωσης του επιχειρηματία - σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να ξεκινήσει μία δραστηριότητα που αφορά π.χ. την εστίαση δεν υπάρχει κανενός είδους αδειοδοτικό καθεστώς, απλώς ενημερώνεται ο επιχειρηματίας για το ποιο είναι το πλαίσιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr