Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η προετοιμασία της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, όπως και η προετοιμασία των χωρών-μελών της Ένωσης ενόψει του 2030, για να μπορέσει να συνδυαστεί η παραγωγή ενέργειας με τις συνθήκες που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.
"Στόχος μας είναι να επιτευχθεί το 2015 στο Παρίσι, μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής. Υπογράμμισα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει φιλόδοξους στόχους", τόνισε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μανιάτης, σύμφωνα με τον οποίο "η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την πρωτοπορία της στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής".
"Παρότι τα τελευταία είκοσι χρόνια το ευρωπαϊκό ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά περίπου 50%, οι εκπομπές των ρύπων μειώθηκαν κατά 18%", σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Σε σχέση με το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, εξήγησε, δε, ότι "η θέση της Ελλάδας στηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατά 40% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030. Θέλουμε, όμως, να πάμε πιο πέρα: σε σχέση με το 27% που τίθεται ως στόχος για τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εμείς ζητάμε να γίνει 30%".
Μαζί με άλλους έξι υπουργούς Ενέργειας, επίσης, όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Μανιάτης έχει υπογράψει επιστολή η οποία απευθύνεται προς τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Μ. Μπαρόζο, προκειμένου η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια να γίνει υποχρεωτικός στόχος στην Ευρώπη.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η προγραμματισμένη εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι της τάξης τουλάχιστον του 30%, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 70.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε, επίσης, ειδικές πολιτικές για τη μείωση του κόστους της ενέργειας για τη βιομηχανία και για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στην στήριξη της βαριάς βιομηχανία.
"Η βαριά βιομηχανία μας, που συμπεριλαμβάνει τη χαλυβουργία και την τσιμεντοβιομηχανία, υπόκειται στο ευρωπαϊκό σύστημα περιορισμού της εκπομπής ρύπων. Θα στηριχθεί, όμως, στο εξής, μέσω της πολιτικής διαρροής του άνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή, δέχθηκε πρόταση η οποία προωθήθηκε με έμφαση από την Ελλάδα, βάσει της οποίας θα δοθεί οικονομική βοήθεια στις βαριές βιομηχανίες των κρατών-μελών της Ένωσης που συνορεύουν με τρίτες χώρες. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί σημαντικά το σχετικό πλεονέκτημα χωρών όπως η Αίγυπτος ή η Τουρκία, οι οποίες δεν υπόκεινται στα όρια που θέτει το σύστημα για περιορισμό της εκπομπής ρύπων", υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr