Βουτιές που κοστίζουν σχεδόν "χρυσάφι" υπόσχονται οι οργανωμένες πλαζ, καθώς θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι για λίγες ώρες δροσιάς μπορούν να σου φύγουν 50 ευρώ έτσι για πλάκα.
Τα "διόδια" εισόδου ξεκινούν στην καλύτερη των περιπτώσεων από τα 3 ευρώ και φθάνουν 4 ευρώ. Μία τετραμελής οικογένεια με δύο παιδιά άνω των 6 ετών- κάτω από αυτή την ηλικία η είσοδος είναι ελεύθερη- θα πρέπει να καταβάλλει 12 ευρώ (ή 16 ευρώ με βάση τα προαναφερθέντα). Τώρα βεβαία αν είσαι δημότης Βουλιαγμένης και θέλεις να πας στην πλαζ έχεις προνομιακή μεταχείριση και με μόλις 1,5 ευρώ τις καθημερινές ή 2 ευρώ το Σαββατοκύριακο ή τις αργίες, μπορείς να κάνεις ανενόχλητος το μπάνιο σου. Στο κόμιστρο εισόδου, αξίζει να αναφερθεί ότι ο λουόμενος έχει ελευθέρας στην χρήση ξαπλώστρας και ομπρέλας.
Δεν είναι όμως μόνο το εισιτήριο εισόδου, αλλά και αυτά που θα θελήσει κάποιος να πάρει από την καντίνα της πλαζ για τον ίδιο και την οικογένειά του, τα οποία κοστίζουν από ακριβά έως πανάκριβα. Και για του λόγου το αληθές: ένας καφές Freddo Capuccino στην Πλάζ στο Αυλάκι ξεκινά από 1,20 ευρώ, ενώ αν θέλεις να τον απολαύσεις στην οργανωμένη πλαζ στη Βουλιαγμένη κοστίζει 3 ευρώ και στην πλαζ της Σαρωνίδας (στο Μαύρο Λιθάρι) 2,80 ευρώ.
Αντίστοιχα, οι τιμές στις μπύρες ξεκινούν για τις πιο απομακρυσμένες πλαζ από το λεκανοπέδιο από το 1,5 ευρώ και μπορούν να φθάσουν και τα 5 ευρώ το μπουκάλι.
Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σκεφθούμε ότι ένα σάντουις κοστίζει όσο ένα κοτόπουλο από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς οι τιμές στις καντίνες των πλάζ για ένα "ψωμάκι" κυμαίνονται από 2,5 ευρώ έως και τα 4 ευρώ, ανάλογα βεβαίως με το τι θέλει ο καθένας να περιλαμβάνεται σε αυτό. Τώρα για την λιγούρα υπάρχουν και τα πολύ μικρά σάντουιτς με μόλις 1,70 ευρώ έκαστο (τίποτα δηλαδή).
Κι αν διψάσετε, καλύτερα μείνετε στο νεράκι, καθώς το μικρό μπουκαλάκι κοστίζει παντού 0,50 λεπτά. Καλύτερα λοιπόν να μην επεκταθείτε σε κάποιο άλλο δροσιστικό ρόφημα, όπως για παράδειγμα στην γρανίτα, γιατί θα πρέπει να πληρώσετε 3 ευρώ (όπως στην πλαζ της Σαρωνίδας).
Η πιο τρανταχτή παρανομία των πλαζ
Υπάρχουν πλαζ που απαγορεύουν στους επισκέπτες να έχουν μαζί τους το οτιδήποτε είτε φαγώσιμο είτε ρόφημα, ούτε καν νερό. Ο ισχυρισμός των υπευθύνων είναι ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται, από τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη καντίνα από την οποία μπορούν και να αγοράσουν ότι τραβά η ψυχή τους.
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός να τους "φρενάρει". Και το ποιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτεροι έλεγχοι για να πιάσει κανείς αυτούς τους παρανομούντες, καθώς αρκούν μόνο οι τεράστιες πινακίδες που βρίσκονται στην είσοδο και απαγορεύουν στους λουόμενους να έχουν στην κατοχή τους φαγητό ή νερό.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr