Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την άμεση μετακύλιση της μειωμένης τιμής αγοράς του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, στη βιομηχανία.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη παρέμβαση του Συνδέσμου, απετέλεσαν πλήθος διαμαρτυριών των επιχειρήσεων μελών του που είναι καταναλωτές φυσικού αερίου και οποίες δεν έχουν διαπιστώσει μείωση των τιμολογίων αγοράς φυσικού αερίου από τον περασμένο Μάρτιο που υπεγράφη η σχετική συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και GAZPROM και ούτε έχουν λάβει επιστροφές ποσών λόγω της αναδρομικής ισχύος των μειωμένων τιμολογίων από την 1η Ιουλίου 2013.
Το πλήρες κείμενο διαμαρτυρίας του ΣΒΒΕ προς τη ΔΕΠΑ έχει ως εξής:
"Ο ΣΒΒΕ κατ' επανάληψη, με παρεμβάσεις του προς το Υπουργείο Ενέργειας, ακόμη και προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, έχει υπογραμμίσει τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων έντασης ενέργειας, εξ' αιτίας των μη ανταγωνιστικών τιμολογίων της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ.
Όπως γνωρίζετε, στα συγκεκριμένα τιμολόγια συμπεριλαμβάνονται πλήθος φόρων και τελών που τα επιβαρύνουν υπέρμετρα και τα οποία θέτουν τις εγχώριες επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση έναντι ανταγωνιστριών επιχειρήσεων με έδρα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των Βαλκανίων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: το κόστος παραγωγής των εγχώριων επιχειρήσεων έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί στα ύψη, λόγω ακριβώς του υψηλού κόστους ενέργειας.
Η ανεπιθύμητη αυτή κατάσταση που δημιουργεί αφόρητη πίεση για τις επιχειρήσεις, οδήγησε σε συμφωνία τον περασμένο Μάρτιο τη ΔΕΠΑ με την GAZPROM, η οποία προβλέπει τη μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου κατά 15%. Με την υλοποίηση της συμφωνίας, η σχετική κυβερνητική διακήρυξη έκανε λόγο για την προσέγγιση της μέσης ευρωπαϊκής τιμής προμήθειας αερίου. Σύμφωνα μάλιστα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η συγκεκριμένη μείωση θα ίσχυε από την 1η Ιουλίου του 2013.
Τόσο η ίδια η συμφωνία, όσο και η αναδρομική ισχύς της εφαρμογής του περιεχομένου της, δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και ελπίδες για άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους σε όρους κόστους παραγωγής. Όμως, κι ενώ έχουν παρέλθει τρεις και πλέον μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας, οι εγχώριες επιχειρήσεις δεν έχουν διαπιστώσει καμία απολύτως μείωση στα τιμολόγια του φυσικού αερίου, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για τις υπεσχημένες επιστροφές ποσών, εξ΄ αιτίας της αναδρομικής ισχύος της συμφωνίας.
Πρόκειται σαφώς για ένα ακόμη χτύπημα στη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, που ενώ θα έπρεπε να ενισχύονται την εποχή της οικονομικής κρίσης με την ισχύ εξορθολογισμένων τιμολογίων ενέργειας, αντίθετα, η πολιτεία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τις πάει ακόμη παρακάτω. Το κράτος είναι για μια ακόμη φορά ανακόλουθο, αφού από τη μια προβαίνει σε βαρύγδουπες εξαγγελίες για τη μείωση του τιμολογίου διανομής φυσικού αερίου, και από την άλλη δεν εφαρμόζει τη σχετική απόφαση.
Επιπλέον, και σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου μας, δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους μείωση του σχετικού τιμολογίου εντός του 2014. Αν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για πραγματικό εμπαιγμό των εγχώριων βιομηχανιών που καταναλώνουν φυσικό αέριο.
Αγαπητέ Κύριε Παλαιογιάννη,
Σας ζητούμε να εξετάσετε άμεσα το θέμα και να προβείτε σε όλες εκείνες τις αποφάσεις που θα καθιερώνουν το νέο – μειωμένο τιμολόγιο φυσικού αερίου για τη βιομηχανία. Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Και τούτο διότι πιθανή προσωρινή ή ολοκληρωτική παύση των δραστηριοτήτων πολλών ενεργοβόρων επιχειρήσεων στη χώρα μας που θα προέλθει εξ' αιτίας του υπερβολικού κόστους ενέργειας, θα συμβεί με ευθύνη του κράτους και σε καμία περίπτωση των ίδιων των επιχειρηματιών.
Οι στρεβλώσεις στο σύστημα τιμολόγησης ενέργειας για τη βιομηχανία θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα και όχι να διαιωνισθούν. Γι' αυτό υποστηρίζουμε ότι πρέπει να μετακυλισθεί η μείωση του 15% της τιμής του φυσικού αερίου στη βιομηχανία. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κίνδυνος απώλειας πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας, πραγματικά μπορεί να είναι πολύ κοντά".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr