Απευθυνόμενος στους μετόχους, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία, αλλά επισήμανε πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον άλλα έξι με επτά χρόνια για να φθάσει η Ελλάδα ξανά στα επίπεδα του 2008.
"Για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια έρχομαι με θετική άποψη. Αλλά θα περάσει πολύς καιρός πριν δούμε τα καλύτερα. Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι αργή και σταδιακή. Δεν υπάρχει κανένας παράγοντας που θα επιτρέψει να αλλάξει η οικονομία από τη μία μέρα στην άλλη. Θα χρειαστούμε μία δεκαετία. Όποιος λέει ότι θα αλλάξουν γρήγορα τα πράγματα δεν λέει την αλήθεια και απλώς θέλει να χαϊδέψει αυτιά", υπογράμμισε ο Ευ. Μυτιληναίος.
Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του δανεισμού του ομίλου από τα 725 εκατ. ευρώ το 2012, σε ποσά κάτω από 400 εκατ. στο τέλος εξαμήνου μέσα από σειρά πρωτοβουλιών. Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, το 2012 ο καθαρός δανεισμός (δάνεια μείον διαθέσιμα) ήταν 725 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2013 διαμορφώθηκε στα 510 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2014 περιορίστηκε στα 437 εκατ. ευρώ και στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014 θα έχει υποχωρήσει κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ. Στη μείωση του δανεισμού κατευθύνθηκαν τα έσοδα από την πώληση ιδίων μετοχών ύψους 25 εκατ ευρώ, μέσω της οποίας η Fairfax απέκτησε το 5,02% του ομίλου αλλά και τα 40 εκατ ευρώ από την πώληση του 6% της ΜΕΤΚΑ.
"Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη μείωση των επιτοκίων του ομίλου (στο 6,5% βρίσκεται το μέσο επιτόκιο του ομίλου) και εντός 15 ημερών θα έχουμε την απάντησή τους. Εκτιμώ ότι αφού το δημόσιο πλέον δανείζεται με 5%, ένας κερδοφόρος όμιλος όπως ο δικός μας με σχέση χρέους προς ebitda στο 1,6 θα έχει την αντιμετώπιση που του αξίζει", είπε ο κ. Μυτιληναίος ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, που ανέφεραν ότι εξεταζόταν στο τέλος του 2013 η έκδοση ομολόγου με ένα επιτόκιο 7%-7,5%, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει.
Μάλιστα ο κ. Μυτιληναίος, τόνισε ότι η έξοδος στις αγορές για τον όμιλο δεν είναι άμεση προτεραιότητα, αφού δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες αναχρηματοδότησης, ενώ καταγράφεται κλίμα αποκλιμάκωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ. Επιπλέον, επισήμανε ότι ο όμιλος θα επιστρέψει στη διανομή μερίσματος από το 2015. "Τελευταία χρονιά χωρίς μέρισμα", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κίνηση ματ με το Αλουμίνιο
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος" ο κ. Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι με σειρά κινήσεων κατάφερε να είναι ανταγωνιστικό στο σκληρό διεθνές περιβάλλον. Τα υψηλά κόστη που το οδηγούσαν να χάνει 500.000 δολάρια την ημέρα, αντισταθμίστηκαν με πρωτοβουλίες αντιστάθμισης κινδύνου από το 2007.
Αυτές, μάλιστα, επέφεραν στον όμιλο 500 εκατ. δολάρια. Επίσης, το 2011 εφαρμόστηκε το πρόγραμμα «Μέλλον» με το οποίο μέσα σε 1,5 χρόνο περιορίστηκαν τα ετήσια κόστη του Αλουμινίου από 620 εκατ. ευρώ σε 420 εκατ. ευρώ για αυτό και πλέον οι επιδόσεις της μονάδας έχουν βελτιωθεί δραστικά.
Όσον αφορά τη διένεξη της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι "το Αλουμίνιον χρειάζεται τη ΔΕΗ, αλλά και αυτή χρειάζεται πελάτες σαν το Αλουμίνιον". Ρωτήθηκε για τη διαπραγμάτευση, που είναι σε εξέλιξη, αλλά αρνήθηκε να κάνει σχόλιο, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί. Ανέφερε πάντως πως η απόφαση είναι να ακολουθηθούν συναινετικές διαδικασίες στην επίλυση των όποιων διαφορών.
Όσο για την πρόσφατη απόφαση της Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απέρριψε τις καταγγελίες της ΔΕΗ κατά του αποτελέσματος της διαιτησίας για την τιμή της κιλοβατώρας στο Αλουμίνιο, είπε ότι αποτελεί το πλέον σημαντικό γεγονός για τις σχέσεις της εταιρίας με τη ΔΕΗ, εννοώντας σαφώς ότι ο προσδιορισμός από την Επιτροπή των 40,7 ευρώ/μεγαβατώρα είναι μια τιμή που καλύπτει το κόστος και ένα κέρδος.
Το θαύμα της ΜΕΤΚΑ
"Το δεύτερο θαύμα", μετά το Αλουμίνιον της Ελλάδος σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, ήταν η ΜΕΤΚΑ που κατάφερε και ανέπτυξε ένα εσωτερικό Know How, με αποτέλεσμα να πλασαριστεί μέσα στις 10 καλύτερες εταιρείες του κλάδου κατασκευής ενεργειακών εργοστασίων στον κόσμο.
Επίσης, το 2008, παρά τα σύννεφα που είχαν μαζευτεί πάνω από την ελληνική οικονομία, η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δις. ευρώ στον τομέα της ενέργειας, έτσι ώστε σήμερα να βρίσκονται σε λειτουργία τρία σύγχρονα εργοστάσια και ο τομέας να συμβάλλει στο 1/3 του συνολικού τζίρου του ομίλου και στο 1/3 των ebitda.
Σε ερωτήσεις μετόχων για πιθανό ενδιαφέρον για τη Λάρκο ή τη "μικρή ΔΕΗ", ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε: "Ας προκηρυχθούν πρώτα οι διαγωνισμοί και μετά θα τοποθετηθούμε".
Ειδικότερα πάντως για τη Λάρκο, τόνισε ότι, όπως και το Αλουμίνιον, είναι μια παραγωγική μονάδα με 100% προστιθέμενη αξία, γι' αυτό και το κράτος θα πρέπει να την προσέξει με κάθε τρόπο.
Σε ερωτήσεις μετόχων για την σκοπιμότητα εισόδου της Fairfax στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αναγνώριση για τον όμιλο σε διεθνές επίπεδο. Όπως τόνισε, η Fairfax έχει εξαιρετικό όνομα στο εξωτερικό, η συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο και του στελέχους της Wade Burton στο διοικητικό συμβούλιο, διευκολύνει τις συναλλαγές στο εξωτερικό.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr