Ο λόγος για πρωτοκλασάτα στελέχη της αγοράς, προερχόμενα τόσο από τον χώρο της βιομηχανίας όσο και από το χώρο του εμπορίου, που βρίσκονται πλέον στην λίστα των ανέργων.
Παράγοντας, αναφέρει στο "R", ότι σχεδόν κάθε μέρα, 2 με 3 γνωστά στελέχη απολύονται από τις εταιρείες που απασχολούνταν, με το επιχείρημα ότι δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης, όπως δείχνουν οι πτωτικοί ισολογισμοί των εν λόγω επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, μόλις πριν από μερικές ημέρες, πολυεθνικός κολοσσός που δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων, απομάκρυνε δύο διοικητικά του στελέχη μετά από 17 χρόνια εργασίας που είχαν σε αυτόν. Την ίδια στιγμή, πολυεθνική από τον χώρο των καλλυντικών, καρατόμησε σχεδόν όλο το τμήμα πωλήσεων, γιατί τα νούμερα της έπεσαν τραγικά, ενώ άλλη εταιρεία ελληνική από τον χώρο της διανομής- και μάλιστα πολύ μεγάλη- απομάκρυνε τον διευθυντή πωλήσεων. Ανάλογη τακτική ακολούθησε και πολυεθνική γαλακτοβιομηχανία.
Πηγές μας επιβεβαιώνουν ότι η τακτική της απομάκρυνσης στελεχών που είτε γιατί δεν έπιασαν τα μεγέθη είτε γιατί δεν διαχειρίστηκαν σωστά τις συνέπειες της κρίσης, έχει παγιοποιηθεί μεταξύ των ελληνικών και των πολυεθνικών εταιρειών με τις δεύτερες βεβαίως να έχουν το προβάδισμα με τις περισσότερες απολύσεις.
Το θέμα κατά τις ίδιες πηγές είναι ότι η αγορά έχει πλημμυρίσει σήμερα από άνεργα πρωτοκλασάτα στελέχη που εργάζονταν κυρίως στα τμήματα πωλήσεων και μάρκετινγκ μεσαίων και μεγάλων εταιρειών. Λίγοι είναι οι τυχεροί, που όπως λέγεται βρίσκουν αμέσως δουλειά και εφόσον βεβαίως αποδεχτούν να πάρουν τα μισά από αυτά που έπαιρναν και χωρίς σχεδόν καμία παροχή από τη νέα τους δουλειά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προ κρίσης, ένας διευθυντής πωλήσεων σε πολυεθνική εταιρεία αμείβονταν με το ποσό των 7.000 ευρώ και άνω (καθαρά) -δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το bonus που έπαιρνε σε περίπτωση επίτευξης των οικονομικών στόχων που συνήθως ήταν ενάμιση μισθός- ενώ σήμερα φθάνει με δυσκολία τις 3.000 ευρώ (καθαρά). Εν τω μεταξύ, κανονικό μαχαίρι έχει πέσει και στις παροχές που έχει να λαμβάνει ένα διοικητικό στέλεχος. Όπως λέγεται, οι δωρεάν διακοπές, η πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη του ίδιου και της οικογένειάς του αποτελούν όνειρο πλέον για τα περισσότερα στελέχη, καθώς θεωρούνται πολυτέλειες από την διοίκηση και ως εκ τούτου περικόπτονται.
Και τι κάνουν τελικά τα άνεργα διοικητικά στελέχη; Στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις. Η μία βλέπει στο εξωτερικό. Αρκετές αγορές στη Μέση Ανατολή αλλά και δυτικοευρωπαϊκά κράτη έχουν απορροφήσει ένα σημαντικό τμήμα των διοικητικών στελεχών που έμειναν χωρίς δουλειά. Είναι χαρακτηρηστική η περίπτωση μιας Eλληνίδας γυναίκας manager που όταν έμεινε άνεργη από την αλυσίδα εστίαση που απασχολούνταν, μετανάστευσε στην Ελβετία όπου ανέλαβε την διεύθυνση σε νοσηλευτικό ίδρυμα.
Η άλλη κατεύθυνση που στρέφονται τα άνεργα διοικητικά στελέχη είναι ο τραπεζικός τομέας. Πηγές υποστηρίζουν ότι αν και άγνωστος ουσιαστικά τομέας για αυτούς, ωστόσο βρίσκουν πεδίο δράσης, λόγω της πρόθεσης των τραπεζών να ενισχύσουν τα τμήματά τους που λειτουργούν ως σύμβουλοι επιχειρήσεων.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr