Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Golden Energy Offshore Services SA, θυγατρική της Golden Energy Offshore SA, που έχει έδρα τη Νορβηγία και δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο των υποθαλάσσιων εξορύξεων πετρελαίου, προχώρησε στο πρόγραμμα αυτό χρηματοδότησης, με στόχο να αποπληρώσει όλο το ποσό του τραπεζικού της δανεισμού. Παράλληλα, θα προχωρήσει στην κατάθεση αίτησης για την εισαγωγή του ομολόγου στη χρηματιστηριακή αγορά του Όσλο. Οι επενδυτές, μέσω του χρηματιστηρίου, θα μπορούν να πουλάνε ή να αγοράζουν το ομόλογο.
«Η εταιρεία, που έχει μία ιστορία 85 ετών, με την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου, το οποίο αποτελεί ορόσημο, και το οποίο εξασφαλίζει και ενισχύει την ανάπτυξή της. Η επιτυχημένη αναχρηματοδότηση της εταιρείας μας δίνει αφενός ευελιξία κινήσεων και αφετέρου ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την επίτευξη των στόχων μας, όπως καθορίζονται από την επιχειρηματική στρατηγική που έχουμε χαράξει», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Golden Energy Offshore, Per Ivar Fagervoll.
Αναμφισβήτητα εν όψει ανάπτυξης του κλάδου των υπεράκτιων εξορύξεων, ειδικά στη Μεσόγειο, ο Βίκτωρ Ρέστης επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση του Ομίλου του ώστε να διεκδικήσει συμβόλαια εργασιών.
Η εταιρεία διαθέτει στόλο από επτά supply vessels, τα λεγόμενα πλοία υποστήριξης των υπεράκτιων πλοίων εξόρυξης πετρελαίου. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Ρέστη απέκτησε την Golden Energy Offshore τον Ιούλιο του 2010 από την ναυτιλιακή Aries του Γαβριήλ Πετράκη.Ο Βίκτωρ Ρέστης είναι ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες πλοιοκτήτες που έχουν ιδιωτικές ναυτιλιακές εταιρείες, μη εισηγμένες σε χρηματιστήρια, σύμφωνα με στοιχεία του οίκου Clarkson, που καταρτίζει τον κατάλογο.
Ειδικότερα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της χρυσής λίστας με τη ναυτιλιακή εταιρεία Enterprises Shipping, η οποία διαθέτει στόλο που αποτελείται από 81 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 7,185 εκατομμυρίων τόνων, με μέσο όρο τους 88.708 τόνους.
Ο ίδιος ο Βίκτωρ Ρέστης ενεπλάκη πέρυσι στην υπόθεση των επισφαλών δανείων της FBBank, ωστόσο με μια πρωτοφανή κίνηση ο εφοπλιστής έχει καταβάλει προς εξόφληση επισφαλών δανείων συνολικό ποσό περίπου 22 εκατ. ευρώ και περίπου 1,1 εκατ. δολαρίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η οικογένεια Ρέστη το 2010 ξεκίνησε την πορεία της στην ελληνική τραπεζική με μια συνολική επένδυση περίπου 90 εκατομμυρίων. Έτσι ξεκίνησε να κατέχει το 51% της FBBank με την Αγροτική Τράπεζα να κατέχει το 49% των μετοχών της. Τη διετία 2010-2012, που η οικονομική κρίση και ο αυξημένος κίνδυνος των Ελληνικών Τραπεζών είχαν ως αποτέλεσμα την απόλυτη επενδυτική άπνοια στον τομέα των τραπεζικών μετοχών, η οικογένεια Ρέστη επένδυσε συνολικά στην τράπεζα το ποσό των 68 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, η οικογένεια Ρέστη την περίοδο 2008-2012 διατηρούσε καταθέσεις στην Τράπεζα από 100 έως 500 εκατομμύρια ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητα της FBBank. Ακόμη και στην περίοδο της έλλειψης ρευστότητας οι καταθέσεις του Ομίλου διατηρήθηκαν σε επίπεδα μεγαλύτερα των 80 εκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, ο Επενδυτικός Όμιλος Ρέστη έχει συνολικό ενεργητικό μεγαλύτερο των 2 δις ευρώ,με θέση στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας ναυτιλίας.