Αυτό επισημαίνει στο Reporter, ο κ. Aντώνης Κοντολέων Σύμβουλος Ενέργειας και μέλος του προεδρείου της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), τονίζοντας ότι στην ουσία αυτό ήταν το μόνο μέτρο που προχώρησε από αυτά που εξήγγειλε η κυβέρνηση και επομένως αποδεικνύεται η σπουδαιότητα που έχει η εφαρμογή του για την επιβίωση των βιομηχανιών.
"Αποδεικνύεται, επίσης, ότι βιομηχανία και ΔΕΗ δεν είναι αντίπαλοι, απλά η κυβέρνηση πρέπει να ασκεί τον ρόλο της ως διαμορφωτή βιομηχανικής πολιτικής κόντρα στους εκβιασμούς της Τρόικα που στην πράξη έχει μπλοκάρει όλα τα μέτρα που η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η βιομηχανία και η ΔΕΗ έχουν συνδεδεμένες πορείες και κοινά συμφέροντα. "Είναι πολύ μακριά η ημέρα που η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει ανταγωνιστική. Για εμάς είναι σαφές ότι δεν είναι προτεραιότητα η μικρή ΔΕΗ", υπογραμμίζει.
Επίσης, ο κ. Κοντολέων σημειώνει ότι επιβεβαιώνεται η ορθότητα του αιτήματος της ΕΒΙΚΕΝ που ζήτησε την παρέμβαση του βασικού μετόχου στην ΓΣ της ΔΕΗ , δίνοντας τέλος στην διαμάχη βιομηχανίας και ΔΕΗ περί του κόστους της ΔΕΗ και των εξατομικευμένων τιμολογίων που ζητούσε η βιομηχανία.
"Επιβεβαιώνεται η ορθή παρέμβαση του βασικού μετόχου την τελευταία στιγμή αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως βασικού και αποκλειστικού διαμορφωτή της βιομηχανικής πολιτικής, καθώς κανένα άλλο μέτρο από όσα εξήγγειλε ο Υπουργός δεν έχει υλοποιηθεί", αναφέρει.
Το μέλος του προεδρείου της ΕΒΕΚΙΝ, επισημαίνει ότι από το πακέτο των 150 εκατ. με μέτρα που θα μείωναν το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία, το μόνο που έχει εφαρμοστεί είναι το μέτρο κόστους 10 εκατ. που αφορά την εξομοίωση της χρέωσης για το τέλος ΑΠΕ( ΕΤΜΕΑΡ) των μεγάλων βιομηχανιών της ΜΤ με την ΥΤ.
Προσθέτει, δε, ότι αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του μέτρου της αντιστάθμισης της επιβάρυνσης που προκύπτει από τα δικαιώματα CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή ύψους 20 εκ Ευρώ. "Και εκεί δυστυχώς σταματούμε. Τι σημαίνει αυτό;" διερωτάται, δίνοντας ο ίδιος την απάντηση ότι "απομένει πολύς δρόμος για να αποκτήσει η βιομηχανία ανταγωνιστική τιμή ενέργειας".
"Επισημαίνουμε την πλήρη αντίθεση μας στην πρόταση που έχει κατατεθεί για την δημιουργία προθεσμιακής αγοράς και ζητάμε ο μηχανισμός να είναι 100% ίδιος με τον αντίστοιχο ΝΟΜΕ στην Γαλλία, να μην μεταφέρονται χρεώσεις από την χονδρεμπορική αγορά και η τιμή του προϊόντος να μην υπερβαίνει τα 30Ευρώ/MWh. Άλλως, απλά θα αυξηθεί το κόστος στην προμήθεια, αφού απλά θα επιδοτηθούν μερικοί προμηθευτές", καταλήγει ο κ. Κοντολέων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr