Τη μεγαλύτερη βουτιά ως ποσοστό εδώ κι ένα χρόνο κατέγραψε την Πέμπτη ο γενικός δείκτης του Χ.Α. που υποχώρησε κατά 4,63%, στις 1.123,62 μονάδες επιστρέφοντας στον Δεκέμβριο του 2013. Η αμέσως προηγούμενη μεγάλη βουτιά ως ποσοστό απαντάται στις 21 Ιουνίου 2013, όταν ο γενικός δείκτης του Χ.Α. είχε υποχωρήσει κατά 6,13%.
Δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, όπως στο Bloomberg το πρωί, ότι απειλείται πτώση της κυβέρνησης στην περίπτωση που τα ποσοστά των εκλογών δεν ευνοϊκά για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., κάνουν "ζημιά' στην αγορά και πιέζουν αφόρητα τις μετοχές.
Από την άλλη, η εισαγωγή των νέων μετοχών της Εθνικής την ερχόμενη Τρίτη σε συνδυασμό με την είσοδο και την έξοδο μετοχών από τους δείκτες της Morgan Satnley προκαλεί ένα συνδυασμό πιέσεων. Πιέσεις είτε με πραγματικά χαρτιά στο πλαίσιο του rebalancing που ακολουθεί την είσοδο ή την έξοδο κάποιας μετοχής από τους δείκτες, είτε με χαρτιά που οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν στα χέρια τους, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Εθνικής και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει αρχίσει ήδη να ξεψαχνίζει τις συναλλαγές.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η πίεση στην Εθνική είναι έντονη, καθώς διακινήθηκαν 82,1 εκατ. τεμάχια με τζίρο 176,5 εκατ. ευρώ, όταν ο συνολικός τζίρος στην αγορά διαμορφώθηκε στα 460 εκατ. ευρώ.
Από σήμερα μπήκε σε ισχύ το Τ+3, αφού την ερχόμενη Τρίτη εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προέρχονται από την αύξηση κεφαλαίου, που σημαίνει ότι οι ξένοι έχουν τη δυνατότητα να πουλάνε μετοχές που δεν έχουν στα χέρια τους, πιέζοντας το χαρτί μέχρι τα χαμηλά των 2,06 ευρώ, ενώ έκλεισε στα 2,16 ευρώ και με πτώση σχεδόν 11%. Δηλαδή, οι ξένοι έχουν την ευχέρεια του short selling, εξηγούν οι χρηματιστές, τη στιγφμή που στην Ελλάδα από τη στιγμή που έσπασε η τιμή των 2,20 ευρώ που ήταν και η τιμή της αύξησης, ενεργοποιήθηκαν τα margin calls, δηλαδή οι πωλήσεις εντάθηκαν από όσους ήταν «ανοιχτοί» στη μετοχή, κλείνοντας άρον – άρον τις θέσεις τους. Πρόκειται για εξελίξεις που από χθες κιόλας, το «R» είχε προειδοποιήσει.
Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley ανακοίνωσε τις αλλαγές στους δείκτες της από τους οποίους βγαίνει η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία υποχώρησε σήμερα σχεδόν κατά 8,5%, στα 5,34 ευρώ και εισέρχεται η μετοχή της Eurobank, μετά την αύξηση της διασποράς της λόγω της αύξησης κεφαλαίου. Ωστόσο και η Eurobank κατέγραψε μεγάλες απώλειες, κλείνοντας στα 0,345 ευρώ με πτώση 4,96%, προφανώς για να μπουν φθηνότερα οι επενδυτές στο πλαίσιο του rebalancing. Για να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στη Eurobank οι επενδυτές πουλάνε θέσεις που έχουν χτίσει σε άλλες μετοχές κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος, σύμφωνα με τους χρηματιστές, που η αγορά πιέζεται έντονα. Στον MSCI Global Small Cap προστίθενται οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, δίχως να σημειώνεται κάποια διαγραφή. Η μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα υποχώρησε 3,5%, στα 3,30 ευρώ και της ΕΥΔΑΠ 2%, στα 8,82 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε μεγάλες απώλειες 5,79%, με την Alpha να υποχωρεί στα 0,615 ευρώ και πτώση άνω του 7,6% και η Πειραιώς 2,94%, στο 1,63 ευρώ. Απώλειες και για την MIG, παρά το σημαντικό deal με την Πειραιώς, με το χαρτί στα 0,443 ευρώ και απώλειες άνω του 9,5%. Πιέσεις ακόμα βγήκαν στον ΟΤΕ, στα 10,10 ευρώ, στον ΟΠΑΠ στα όρια των 10,70 ευρώ και στη ΔΕΗ που υποχώρησε στα 10,08 ευρώ.
Στ,Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr