Το Συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Δημήτρης Δέμος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ενώ η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ξεκίνησε από τοπικούς παραγωγούς φαρμάκου, κατάφερε να εξελιχθεί σε δυνατό παίκτη της παγκόσμιας αγοράς και πλέον μπορεί να καταστεί ηγετικός κλάδος στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη. Στο χαιρετισμό του, ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΦ, ζήτησε τον επανακαθορισμό της θέσης του κλάδου με στόχο την ανάκαμψη. Ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), επεσήμανε την αναγκαιότητα πρόσβασης των ασθενών τόσο σε νέα γενόσημα όσο και καινοτόμα φάρμακα, ενώ ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, τόνισε πως «πρέπει να διεκδικήσουμε μια ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, προς όφελος των πολιτών αυτής της χώρας». Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε πως είναι βούληση της Πολιτείας να στηριχτεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σημειώνοντας όμως πως δεν πρέπει να στοχεύουμε σε μια κρατικοδίαιτη φαρμακοβιομηχανία. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης οι κύριοι: Κυριάκος Θεοδοσιάδης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ευστράτιος Πατσούρης, Καθηγητής και Κοσμήτορας των Σχολών Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.
Την Α’ ενότητα με θέμα «Φαρμακευτική Πολιτική» ανέλαβε να συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Αιμίλιος Νεγκής. Στην εισήγησή του ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, απαντώντας στον Υπουργό Υγείας για τα περί κρατικοδίαιτης φαρμακοβιομηχανίας, τόνισε πως όχι μόνο δεν ενισχύεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά η κυβέρνηση μέχρι στιγμής προστατεύει τα ακριβά εισαγόμενα και τα ξένα γενόσημα φάρμακα και αυτό αποδεικνύεται τόσο από την επιμονή στο αποτυχημένο μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική ουσία που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους θεραπείας μέσω της υποκατάστασης, όσο και από τις αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών των ελληνικών φαρμάκων. Επιπλέον, τα εισαγόμενα φάρμακα παίρνουν πιο γρήγορα άδειες κυκλοφορίας, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Από τη μεριά τους, οι κύριοι Δημήτρης Λιντζέρης, Πρόεδρος ΕΟΦ, Γιάννης Μπασκόζος, Αντιπρόεδρος ΠΙΣ, Ανδρέας Γαλανόπουλος, Πρόεδρος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και Αντιπρόεδρος ΠΑΝΣΥΦΑ, και η κ. Δέσποινα Μακρυδάκη, Πρόεδρος ΠΕΦΝΙ, συμφώνησαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του φαρμάκου και δήλωσαν πως ο κάθε θεσμός από την πλευρά του οφείλει να συνεισφέρει στην προσπάθεια για ενίσχυση του ελληνικού φαρμάκου.
Στη Β’ ενότητα «Ανάπτυξη και Απασχόληση», με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κ. Νατάσα Σπαγαδώρου, τονίστηκε η τεράστια συμβολή του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας στους δύο αυτούς τομείς. Στην εισήγησή του, ο κ. Δημήτρης Δέμος, Πρόεδρος της ΠΕΦ, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του κλάδου, χαρακτηρίζοντάς τον «ατμομηχανή ανάπτυξης», ενώ δήλωσε υπερήφανος για την αλματώδη πρόοδο και εξωστρέφεια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Στη συνέχεια οι κύριοι Σάββας Ρομπόλης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ ΓΣΣΕΕ, Νικόλαος Φίλιππας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, Πρόεδρος ΔΣ και Επιστημονικός Διευθυντής ΚΕΠΕ, Άγγελος Τσακανίκας, Επ. Καθηγητής ΕΜΠ και Διευθυντής Ερευνών ΙΟΒΕ και Μάρκος Ολλανδέζος, Επιστημονικός Διευθυντής της ΠΕΦ, παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, η οποία συμπεριλαμβάνεται στους επτά κλάδους που θα ηγηθούν της ανάπτυξης της χώρας στα επόμενα χρόνια.
Το Συνέδριο έκλεισε με την ενότητα «Έρευνα και Εκπαίδευση», στην οποία πανεπιστημιακοί με σπουδαίο ερευνητικό έργο παρουσίασαν τις σημαντικές συνεργασίες της ακαδημαϊκής κοινότητας με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πολίτης, ενώ ο κ. Βασίλης Κάτσος, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΦ, ανέλυσε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στο συγκεκριμένο κλάδο σημειώνοντας πως παρόλο που ο 2ος μεγαλύτερος εξαγωγικός πόλος στη χώρα μας είναι τα φάρμακα, δυστυχώς η Ελλάδα είναι ουραγός στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συμφώνησε πως τόσο λόγω του αναπτυξιακού της χαρακτήρα, όσο και λόγω της συνεισφοράς της στην έρευνα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί παρά να έχει, στο μέτρο του εφικτού και του ενδεδειγμένου, την αρωγή του κράτους». Στη συνέχεια οι κύριοι Χρήστος Βασιλάκος, Γ.Γ Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρεησκευμάτων, Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής Πρόεδρος Φαρμακευτική Σχολή ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Μαχαίρας, Καθηγητής Φαρμακευτικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σιαφάκας, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Κρήτης και Ιωάννης Ματσούκας, Καθηγητής Οργανικής Χημείας Παν/μιου Πατρών, παρουσίασαν σημαντικές προόδους που γίνονται στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας στην Ελλάδα.
Το 1ο Συνέδριο Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ολοκλήρωσε με την ομιλία του ο κ. ο Βασίλης Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος του ΔΣ της ΠΕΦ, τονίζοντας πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν πρόκειται να θυσιάσει τις αξίες της στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους, ενώ σημείωσε πως «είναι σαφής η υποχρέωση όλων μας απέναντι στις επόμενες γενιές να καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου. Οι δυνατότητες που έχουμε ως κλάδος είναι μεγάλες, χρειαζόμαστε μόνο το κατάλληλο πλαίσιο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr