Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, Ελευθέριος Ταφρόγλου, σε ενημέρωση δημοσιογράφων με αφορμή την εκκίνηση της προσπάθειας ανάδειξης της εθνικής σημασίας του κλάδου που απασχολεί έμμεσα ή άμεσα 60.000 εργαζόμενους σε ορυχεία βωξίτη, εργοστάσια αλουμίνας, μονάδες παραγωγής έλασης, βαφεία και βιοτεχνίες και εργαστήρια κουφωμάτων.
Ο κλάδος που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό στη χώρα με όγκο διακίνησης προϊόντων προς άλλες χώρες κοντά στο 5% του ΑΕΠ πλήττεται από λαθραία διακίνηση προϊόντων από τα βόρεια σύνορα.
Το φαινόμενο των εισαγωγών χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά λαμβάνει χαρακτήρα επιδημίας, γεγονός που οδηγεί την Ένωση να ζητεί την παρέμβαση της πολιτείας με καθορισμό συγκεκριμένων μεθοριακών σταθμών εισόδου για καλύτερο έλεγχο. Μάλιστα, στελέχη της Ένωσης κάνουν λόγο για ολόκληρο κύκλωμα παράνομης διακίνησης κουφωμάτων, που ξεκινάει από την Τουρκία, όπου το αλουμίνιο είναι φτηνό, και μέσω Βουλγαρίας καταλήγει χωρίς φορολογικά στοιχεία και παραστατικά ποιότητας σε οικοδομές στη χώρα με τεραστιο κόστος φοροδιαφυγής, αλλά και ενεργειακής σπατάλης.
"Χωρίς τα εχέγγυα ποιότητας του ελληνικού αλουμινίου, χωρίς νόμιμα φορολογικά παραστατικά συνεργεία από Ρομα περνούν νύκτα τα σύνορα και από τις 6 το πρωί βάζουν κουφώματα σε σπίτια μέχρι και τη Λαμία", αναφέρουν στελέχη της αγοράς, κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου....
Μάλιστα τονίζουν ότι το 2013 ο τζίρος κουφωμάτων έχει πέσει κατά 60%, λόγω και της παράνομης αυτής διακίνησης. Με βάση τα προηγούμενα στοιχεία παραγωγής αλουμινίου, σύμφωνα με τον κ. Ταφρόγλου, από τα 30.000 τόνους αλουμινίου οι 17.000 περίπου πήγαιναν στην οικοδομή. Ουσιαστικά 1 εκατομμύριο κουφώματα τοποθετούνταν ετησίως, καθώς καθένα από αυτά μεσοσταθμικά ζυγίζει 17 κιλά. Και σαν να μην έφθανε αυτό υπάρχει και παράνομη διακίνηση των προϊόντων ανακύκλωσης από κυκλώματα, που εκμεταλλευόμενα μετανάστες, συλλέγουν παράνομα το 70% των υλικών συσκευασίας και τροφοδοτούν παράνομα χυτήρια. Περίπου 1 δισεκατομμύριο κουτάκια παράγονται ετησίως με μόνο το 30% να ανακυκλώνεται νόμιμα...
Η Τουρκία αποτελεί απειλή
Άλλο ένα αγκάθι στα "πλευρά" της βιομηχανίας που αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές της εθνικής οικονομίας, είναι η πάγια πρακτική της Τουρκίας να μην πληρώνει τους δασμούς, που οφείλει λόγω της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης με την Ε.Ε., για εισαγόμενο αλουμίνιο.
Αποτέλεσμα ... να έχει ένα μπόνους 3% εξ' υπαρχής στην τιμή, γεγονός που την καθιστά πιο ανταγωνιστική σε σχέση με την Ελλάδα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι παρά τις εκκλήσεις και τα διαβήματα της Ελληνικής πλευράς προς την Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα τη Γερμανία, κανείς δεν αντιδρά αρκούντως ....
Στην κατάσταση αυτή αν προσθέσει κανείς και το υψηλό ενεργειακό κόστος (40% παραπάνω στο ρεύμα σε σχέση με τη Β. Ευρώπη και 60% στο φυσικό αέριο) που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές βιομηχανίες, μπορεί εύκολα να καταλάβει το πόσο δύσκολα καταφέρνουν να στέκονται ανταγωνιστικά οι Ελληνικές βιομηχανίες.
Κλειδί το "Εξοικονομώ"
Ανάσα για όλο αυτό το διάστημα της κρίσης, μετά τα παχυλά βέβαια χρόνια της οικοδομικής έκρηξης, αποτέλεσε το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ΄ οίκον". Κι εκεί όμως υπάρχουν παράπονα στον κλάδο για το γεγονός ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και ΠΕΚΑ δεν αποκλείουν τα παραγόμενα σε Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο PVC κουφώματα, από το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πολλαπλασιαστής ανάπτυξης για την εθνική οικονομία.
Κριτική, παράλληλα ασκείται και σε συγκεκριμένες τράπεζες, στο ΕΤΕΑΝ, σε ενεργειακούς επιθεωρητές και κατασκευαστές για το γεγονός ότι καθυστερούν τις εγκρίσεις με αποτέλεσμα το όλο πρόγραμμα να μην τρέχει γρήγορα αποστερώντας κρίσιμη ρευστότητα από τον κλάδο.
Από τις Κυκλάδες περνά η ... σωτηρία της Ελληνικής βιομηχανίας αλουμινίου
Η άρση απαγόρευσης της χρήσης αλουμινένιων κουφωμάτων σε παραδοσιακούς οικισμούς αποτελεί επιπλέον, μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τη "σωτηρία" της εθνικής βιομηχανίας αλουμινίου.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν κύκλοι της Ένωσης, στα αρμόδια υπουργεία πολιτισμού, ΠΕΚΑ κι Ανάπτυξης έχουν φτάσει, εδώ και χρόνια επανειλημμένα αιτήματα για να αρθεί η συγκεκριμένη απαγόρευση. Στο πλαίσιο αυτό ο κλάδος αλουμινίου ήδη εκπονεί μελέτη για τις Κυκλάδες, με στόχο να παρουσιάσει τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν σε κουφώματα αλουμινίου.
Σύμφωνα με την Ένωση, το αλουμίνιο μπορεί να αντικαταστήσει το ξύλο με το ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα και με πολύ μεγαλύτερη οικονομία. Μάλιστα στελέχη του χώρου κάλεσαν τα συναρμόδια υπουργεία να επισκεφτούν από κοινού της Φλωρεντία, όπου, όπως σημειώνουν, παρά το γεγονός ότι είναι ένα μοναδικό μουσείο αρχιτεκτονικής επιτρέπεται η χρήση αλουμινένιων κουφωμάτων.
"Βάζουμε στοίχημα ότι από τέσσερα μέτρα δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τι υλικό χρησιμοποιείται για κουφώματα", τονίζει χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι πλέον τα υλικά που χρησιμοποιούνται προσιδιάζουν στο ξύλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη της αγοράς αλουμινίου απέδωσαν το γεγονός ότι το συγκεκριμένο υλικό έχει αποκλειστεί από τους παραδοσιακούς οικισμούς, στην πίεση οργανωμένων ομάδων συμφερόντων που σχετίζονται με τον κλάδο της επεξεργασίας ξύλου, ειδικά στα νησιά. "Το ξύλο έχει μικρό πολλαπλασιαστή στην εθνική οικονομία μια και είναι εισαγόμενο. Αντίθετα το αλουμίνιο είναι απόλυτα ελληνικό σε κάθε φάση παραγωγής", τόνισαν και προσέθεσαν ότι υπάρχουν περιπτώσεις στα νησιά, που για να ληφθεί οικοδομική άδεια τοποθετούνται πρόχειρα ξύλινα κουφώματα από πεύκο, πους την συνέχεια αντικαθιστούνται, παρανόμως, από αλουμινοκατασκευές...
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr