Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), δήλωσε πριν από λίγο ότι θα μετρηθεί η ανθεκτικότητα των 124 τραπεζών από της 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δούμε αν θα έχουν αρκετά κεφάλαια, μετά από ένα τοξικό κοκτέιλ θεωρητικών σοκ.
Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν τον Οκτώβριο και οι σκληροί όροι αυξάνουν τις ελπίδες των φορέων χάραξης πολιτικής ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν επιτέλους να αλλάξουν πορεία και να αρχίσουν να δανείζουν περισσότερο στην οικονομία.
Κατά τη διάρκεια τριών ετών που είναι η περίοδος των stress tests, ένας χρόνος περισσότερος από ό, τι στην προηγούμενη άσκηση, οι τράπεζες πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μια σωρευτική απώλεια 2,1% στην οικονομική παραγωγή, πολύ «χειρότερη» από το 0,4% μείωσης που είχε εφαρμοστεί στα προηγούμενα τεστ.
Αυτή η επιδείνωση της οικονομίας θα ωθήσει την ανεργία στο 13% και θα στείλει τις τιμές των κατοικιών 20% χαμηλότερα σε μέσο όρο, προκαλώντας αδυναμία εξόφλησης των δανείων που κατέχουν οι τράπεζες στα βιβλία τους, όπως είπε η ΕΒΑ.
Τα προηγούμενα stress tests απέτυχαν να πείσουν τις αγορές και αυτή τη φορά η ΕΚΤ εξετάζει τους ισολογισμούς των τραπεζών ευρωζώνης για να βεβαιωθεί ότι τα stress tests βασίζονται σε αξιόπιστους αριθμούς.
Στις τράπεζες που θα αποτύχουν στα tests θα δοθεί χρόνος να κλείσουν τις τρύπες στα κεφάλαιά τους αντλώντας χρήματα από τους επενδυτές, μέσω της μη διανομής μερισμάτων ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βελτιώνεται μετά από χρόνια κρίσης, οι ρυθμιστικές αρχές επιλέγουν πιο σκληρά τεστ λόγω της αποτυχίας των τριών προηγούμενων, να πείσουν τις αγορές ότι οι τράπεζες έχουν αρκετά κεφάλαια.
Η EBA έχει ήδη πει ότι η άσκηση θα καλύπτει τρία χρόνια από τον Ιανουάριο του 2014, κατά τα οποία οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τουλάχιστον 5,5%, υψηλότερο όριο από ό, τι στα προηγούμενα stress tests.
Ο αντίκτυπος της θεωρητικής οικονομικής ύφεσης θα γίνει αισθητός σε έξι κρίσεις που θα πλήξει όλα τα περιουσιακά στοιχεία στα βιβλία των τραπεζών, σε σύγκριση με δύο σοκ στην προηγούμενη δοκιμή.
Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν χτυπηθεί, μπορούν να διαχειριστούν τις υποχρεώσεις τους, που σημαίνει ότι μπορούν να πληρώσουν το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης που θα δημιουργήσουν οι προβληματικές αγορές.
Εμπειρίες από το πρόσφατο παρελθόν επίσης θα συμπεριληφθούν, όπως αλλαγές στα επιτόκια της αγοράς, και η αναταραχή στα νομίσματα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στον απόηχο των πρόσφατων κρίσεων της αγοράς συναλλάγματος.
Η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων περιλαμβάνει εθνικές διαφοροποιήσεις στο πώς τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία αντιδρούν στις οικονομικές κάτω στροφές.
Επίσης, η ΕΒΑ θέτει αυστηρότερα κριτήρια για τις θέσεις σε κρατικά ομόλογα. Το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες είναι στην λεγόμενη κατηγορία διαθέσιμων προς πώληση (AFS) στα βιβλία τους, και ορισμένες εθνικές ρυθμιστικές αρχές επιτρέπουν στις τράπεζες να αγνοήσουν την επίδραση των σοκ της αγοράς σε αυτή την κατηγορία.
Η EBA θα επιβάλει σταδιακής κατάργησης της προστασίας αυτής, έτσι ώστε κατά το τρίτο έτος, τουλάχιστον το 60% του AFS θα είναι αθωράκιστο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr