Μπορεί μεγάλο μέρος της ρευστότητας να μην κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία (εξαγορά προνομιούχων, αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων, εξόφληση άλλων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων κλπ) όμως κάτι θα μείνει για να πέσει στην αγορά. Και αν στην παρούσα φάση οι αυξήσεις διεκπεραιώνουν παλιές υποχρεώσεις, οι επόμενες θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με την αγορά, αυτό που κρατάει κανείς από όλη αυτή την διαδικασία είναι ότι 1) το κλίμα και επί του πρακτέου πλέον έχει αλλάξει για την Ελλάδα αφού το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας έχει αλλοδαπή προέλευση 2) το κόστος χρήματος αποκλιμακώνεται ραγδαία περνώντας και στις επιχειρήσεις βελτιώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας 3) το πολιτικό ρίσκο υπερεκτιμάται στην χώρα μας ενδεχομένως και από τον θόρυβο επισκιάζοντας θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις.
Παράλληλα τρέχουν τα βιβλία προσφορών για τις ομολογιακές εκδόσεις της Intralot και της ΔΕΗ ενώ είναι πολύ πιθανό την ερχόμενη Παρασκευή να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης ομολόγου και από την Motor oil. Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μέσα στην εβδομάδα να τρέξει η έκδοση ομολογιακού από τον Μυτιληναίο, αλλά και της Alpha Bank, που είχε παγώσει εξαιτίας της έκδοσης των 750 εκατ. ευρώ, που πραγματοποίησε η Εθνική. Επίσης, μέσα στην εβδομάδα συγκαλείται η γενική συνέλευση της Lamda Development (29/4) στην οποία θα αποφασιστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 150 εκ. ευρώ. Η άντληση ρευστότητας, θα πρέπει να σημειωθεί, συνεπάγεται και διεύρυνση της μετοχικής βάσης και επηρεάζει την εικόνα των εισηγμένων στους ξένους πενδυτές. Η τρέχουσα εβδομάδα κλείνει με τις ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση του FTSE-25 με πολύ πιθανή την είσοδο στον δείκτη των Aegean Αir, Viohalko και Eurobank.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr