Στην επιστολή προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκο, οι βιομηχανίες ζητούν να ληφθούν μέτρα που θα καταστήσουν εφικτές τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σήμερα είναι αδύνατες λόγω των εμποδίων που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο.
«Η εγχώρια αγορά ενέργειας παραμένει μη ανταγωνιστική και απαιτούνται συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ώστε η βιομηχανία να αποκτήσει τις ίδιες δυνατότητες επίτευξης ανταγωνιστικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές μας» λέει στην επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ η οποία ζητεί να δοθεί η δυνατότητα για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την ιδιοκατανάλωση, που ενώ αποτελεί κοινή πρακτική στο εξωτερικό, στη χώρα μας είναι πρακτικά αδύνατη εξαιτίας των στρεβλώσεων της αγοράς».
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ σήμερα οι εισαγωγές είναι στην πράξη αδύνατες καθώς επιβάλλονται χρεώσεις που αυξάνουν το τελικό κόστος έως και 60%. Δηλαδή ενώ βρίσκεται ενέργεια η οποία είναι φθηνή και ανταγωνιστική μέχρι τα σύνορα επιβάλλονται χρεώσεις όπως τα ΑΔΙ, το ΜΑΜΚ, ο ΕΦΚ φυσικού αερίου, το ελάχιστο έσοδο ΑΠΕ καθώς και όλες οι λοιπές επικουρικές χρεώσεις των λογαριασμών προσαυξήσεων, με αποτέλεσμα το τελικό κόστος να αυξάνεται κατακόρυφα εμποδίζοντας τις εισαγωγές με επιβαρύνσεις υπέρ των εγχώριων παραγωγών και εις βάρος όλων των καταναλωτών επιτείνοντας την έλλειψη ανταγωνισμού
Επίσης οι βιομηχανίες τονίζουν ότι οι ετήσιες και μηνιαίες δημοπρασίες δικαιωμάτων διασυνοριακής μεταφοράς αποτελούν προνομιακό πεδίο δράσης της ΔΕΗ, ενώ στην επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ ζητείται η άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα διευκολύνουν το άνοιγμα της αγοράς και θα δώσουν στη βιομηχανία τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ένα από τα λιγοστά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για μείωση του ενεργειακού κόστους.
Σε σχόλιό του στο "R", o Aντώνης Κοντολέων Σύμβουλος Ενέργειας και μέλος του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ τόνισε: " Η εγχώρια αγορά ενέργειας είναι και παραμένει μη ανταγωνιστική. Απαιτούνται συνεπώς συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκτήσει η Ελληνική Βιομηχανία τις ίδιες δυνατότητες επίτευξης ανταγωνιστικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν στη διάθεσή τους οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας".
Και πρόσθεσε: "Είμαστε προβληματισμένοι για την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων σχετικά με τη μείωση του ενεργειακού κόστους αλλά και τη στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανία καθώς και για το κατά πόσο η ανάπτυξη της χώρας θα στραφεί στη βιομηχανοποίηση, στρατηγική που επιλέγει η υπόλοιπη Ευρώπη. Από τους κλάδους που ανακοινώθηκαν ως οδικός χάρτης ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία απουσιάζει η μεταποίηση, η βιομηχανία και αυτό μας ανησυχεί. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα το θέμα να ξεκαθαριστεί, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η βιομηχανία πρέπει να γίνει βασικός μοχλός για την ελληνική οικονομία".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr