Μάλιστα, κ. Annika Elias δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΔΕ, για την πρωτοβουλία του για τη διενέργεια αυτού του συνεδρίου στην Ελλάδα. "Σήμερα όλοι καλούμαστε να σκεφθούμε το ρόλο και τη συμβολή μας ως μάνατζερ στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πρόκειται για ένα φλέγον ζήτημα, που μας θυμίζει τις ευθύνες που έχουμε προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά και προς τους ευρωπαίους πολίτες. Πιστεύουμε ότι το διακύβευμα - το κοινό μας μέλλον - είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας να μη λάβουμε συγκεκριμένη θέση στην εκστρατεία για ό,τι εμείς, ως Ευρωπαίοι μάνατζερ θεωρούμε ως το μόνο δυνατό σενάριο για την ήπειρό μας: μια ισχυρότερη και πιο ενωμένη Ευρώπη, που έχει μάθει από τα λάθη της και μπορεί να είναι έτοιμη να αποδεχθεί τις μελλοντικές προκλήσεις, χωρίς να αμφισβητούνται οι θεμελιώδεις αρχές της", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ και της European Management Association, κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, τόνισε ότι αυτή ήταν μια μεγάλη μέρα για το ευρωπαϊκό μάνατζμεντ, αφού όλοι οι οργανισμοί που το εκπροσωπούν βρέθηκαν μαζί, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: ότι οι ευρωπαίοι μάνατζερ έχουν τη διάθεση, τη θέληση και τη γνώση να βοηθήσουν την Ευρώπη να λύσει τα σοβαρά της προβλήματα. Ενώ έκανε ειδική αναφορά στη σύγκλιση σε θεμελιώδη ζητήματα τραπεζικής και φορολογικής ενοποίησης, που θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης ώστε να μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ανάπτυξη. "Για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλήσουμε όταν δεν υπάρχει ενιαίο τραπεζικό και φορολογικό σύστημα, όταν δεν υπάρχει ρευστότητα, όταν υπάρχουν διαφορετικά επιτόκια καταθέσεων και δανεισμού με αποκλίσεις που δημιουργούν προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα ακόμη και εντός Ευρώπης. Η ενοποίηση του Τραπεζικού συστήματος, η ύπαρξη ενός φορολογικού πλαισίου με όχι μεγάλες αποκλίσεις αλλά και με σταθερότητα, η δυνατότητα πρόσβασης των επιχειρήσεων σε άντληση κεφαλαίων για επενδύσεις, είναι βασικά σημεία βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και προφανώς της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρώπης", υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, ανέφερε ότι θα πρέπει να στραφούμε στην αναζήτηση προϊόντων τα οποία θα ενσωματώνουν καινοτομία και ποιότητα ώστε να αποκτήσουμε πλεονεκτήματα στις ευρωπαϊκές αγορές. "Συνήθως οι πολιτικοί ψάχνουν να διηγηθούν μια ιστορία ανάπτυξης στους ψηφοφόρους για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Στην Ελλάδα για παράδειγμα προβάλλουν ότι έχει πλεονέκτημα στον τουρισμό, κλπ. η γνώμη μου όμως, χωρίς να υποτιμώ το πραγματικά μοναδικό ελληνικό τουριστικό προϊόν- είναι ότι αυτά θα τα βρουν μόνοι τους οι επιχειρηματίες στην εσωτερική τους αναζήτηση για το που θα επενδύσουν. Οτιδήποτε όμως και να κάνουν στις ανοικτές διεθνείς αγορές από όποιο κλάδο και αν προέρχονται πρέπει να ενσωματώνουν την καινοτομία, την ποιότητα και τη δημιουργικότητα", τόνισε .
Ο κ. John Heap, Πρόεδρος της ΕΑΝPC (Ευρωπαϊκή Ένωση των Εθνικών Κέντρων Παραγωγικότητας) αφού θύμισε στους συνέδρους ότι οι κυβερνήσεις δεν αυξάνουν τον πλούτο, απλώς τον αναδιανέμουν μέσω της φορολογικής πολιτικής - η αύξηση του πλούτου είναι έργο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα - ευχήθηκε το συνέδριο να αποκαλύψει μερικά από τα μυστικά για να γίνει ο κόσμος καλύτερος, να είναι σε θέση να δημιουργήσει πλούτο, και να κατανοήσει πώς ο πλούτος πρέπει να οδηγεί σε κοινωνικά δίκαιες, περιβαλλοντικά ανεκτές και οικονομικά επιτυχημένες οργανώσεις και κράτη. Αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία της εκπαίδευσης και στην ανάγκη ύπαρξης περισσότερων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης παράλληλα με τα ακαδημαϊκά.
Το συνέδριο απασχόλησαν θέματα όπως, το παρόν και το μέλλον των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η δικτύωση (networking) ως εργαλείο ανάπτυξης στην Ευρώπη, οι νέες απαιτήσεις διοίκησης και επιχειρηματικότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα θέματα της Καινοτομίας, Παραγωγικότητας, Αριστείας και Βιωσιμότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr