Σύμφωνα με δηλώσεις της πρώην συζύγου του, Αϊσέ Γκιράι, ο Ουλουκάγια απέκτησε τη συνταγή για τα Chobani χρηματίζοντας πρώην εργαζόμενο της ΦΑΓΕ και ταξίδεψε στην Ευρώπη για να συναντήσει τον πρώην υπάλληλο, τον οποίο πλήρωσε με 30.000 ευρώ για να του φανερώσει το μυστικό στον τρόπο παρασκευής του γιαουρτιού.
Η ίδια ισχυρίζεται πως δικαιούται το 53% της Agrofarma, της εταιρείας που λανσάρει το Chobani, ενώ σημείωσε πως στην πρώτη επιχείρηση χονδρικής παρασκευής τυριού με την επωνυμία Euphrates, που ξεκίνησε ο Ουλουκάγια, εκείνη είχε επενδύσει 500.000 δολάρια. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο Τούρκος επιχειρηματίας "ήταν τόσο απεγνωσμένος για χρήματα όταν άνοιξε την Euphrates που έκλεψε επιταγές από τον αδελφό της και πλαστογράφησε την υπογραφή του". Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Chobani δέχεται κατηγορίες από πρόσωπο του περιβάλλοντός του, καθώς το 2003 μέλη της οικογένειάς του από την Τουρκία κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος και ο αδελφός του υπεξαίρεσαν χρήματα από την οικογενειακή επιχείρηση. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη και με την πρώην σύζυγο του.
Η δικαίωση της ΦΑΓΕ
Πριν λίγες ημέρες, βρετανικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία έκανε δεκτά όλα τα αιτήματα της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, δέχτηκε το αίτημα της ΦΑΓΕ για εκτεταμένη παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, με το αιτιολογικό ότι η τουρκική εταιρεία χρησιμοποιούσε παραπλανητικές ετικέτες στα γιαούρτια της και απέρριψε την ανταπαίτηση της Chobani για υποτιθέμενη συκοφαντική εμπορική δυσφήμιση. Παράλληλα, το δικαστήριο διέταξε μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Chobani, σημειώνοντας ότι προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή, περιορίζοντας τη συγκεκριμένη εταιρεία από την εμπορία οποιουδήποτε γιαουρτιού ως ελληνικό γιαούρτι, εκτός και εάν αυτό είναι ή περιέχει γιαούρτι που παράγεται στην Ελλάδα.
Ως εκ τούτου, μόνο γιαούρτι το οποίο παράγεται στην Ελλάδα σύμφωνα με μέθοδο στράγγισης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να είναι το γιαούρτι σε υφή πυκνό και κρεμώδες, μπορεί να ονομάζεται ελληνικό γιαούρτι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Της απόφασης είχαν προηγηθεί ασφαλιστικά μέτρα της ΦΑΓΕ κατά της τουρκικής εταιρείας, με την τελευταία να έχει διαγράψει τη φράση "ελληνικό γιαούρτι" που χρησιμοποιούσε στις συσκευασίες της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ΦΑΓΕ δέχτηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση του δικαστηρίου. "Η απόφαση αυτή συμβαδίζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της εταιρείας, που παράγει εδώ και 87 χρόνια γιαούρτι στην Ελλάδα, ενώ εδώ και 30 χρόνια το εξάγει στην Αγγλία, και είναι εξαιρετικά υπερήφανη για την κληρονομιά της και την αυθεντικότητα των προϊόντων της", επισημαίνει στην ανακοίνωσή της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr