Ο παριστάμενος υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου αντέτεινε ότι οι όποιες εκκρεμότητες βρίσκονται σε φάση επίλυσης. Ωστόσο δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους εκπρόσωπους της βιομηχανίας, από τη στιγμή που το θέμα συζητείται σε κυβερνητικό επίπεδο τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ μέχρι τώρα, όσα ελαχιστότατα έχουν γίνει, δεν ανέστρεψαν την πραγματικότητα με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να κλείσουν δύο μεγάλες χαλυβουργικές μονάδες στο Θριάσιο.
Η ανησυχία της βιομηχανίας προκύπτει επειδή από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πριν από ένα δίμηνο, τα πλέον ουσιώδη, όπως οι συμβάσεις διακοψιμότητας στο ηλεκτρικό, η αντιστάθμιση του κόστους αγοράς ρύπων και η επιστροφή στους πελάτες της ΔΕΠΑ, μέρους της κερδοφορίας της, όχι απλώς καθυστερούν, αλλά είναι άγνωστο το πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται. Τα δύο πρώτα, ενώ εφαρμόζονται σε πάμπολλες χώρες της ΕΕ, στην Ελλάδα, λόγω ατελούς, ή καθυστερημένης προετοιμασίας των φακέλων, δεν έχουν πάρει μέχρι τώρα την έγκριση των κοινοτικών οργάνων. Έτσι, ως δικαιολογία για τη μη εφαρμογή τους, προβάλλονται αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με την ευκαιρία θα πρέπει να τονιστεί ότι δύο ιστορικές μεταλλουργίες της Γαλλίας «σώθηκαν» από το οριστικό κλείσιμο, ακριβώς με τη σύναψη σύμβασης διακοψιμότητας μακροχρόνιας διάρκειας με τη γαλλική κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Η απόφαση για την επιστροφή μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ, από το σύνολο των 150 εκατομμυρίων του ισολογισμού της, οι πληροφορίες λένε ότι έχει «σκοντάψει» στο υπουργείο Οικονομικών. Το πρόβλημα είναι ότι με την επιστροφή περίπου 50 εκατομμυρίων για το σύνολο των καταναλωτών, οικιακών, επαγγελματικών και βιομηχανικών, η οποία θα μπορούσε να γίνει άμεσα, στο πλαίσιο της εμπορικής-εκπτωτικής πολιτικής της εταιρείας, οι βιομηχανικοί καταναλωτές φυσικού αερίου θα έπαιρναν μια βαθειά ανάσα ρευστότητας. Μαζί δε, με την αναμενόμενη αναδρομική μεταφορά στα τιμολόγια, της μείωσης της τιμής του ρωσικού αερίου, θα ήταν «φιλί ζωής» για δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις που υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας.
Μαζί με όλα τα άλλα, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία, είναι ότι σοβαρότατα θέματα, που έχουν άμεση επίπτωση στη βιωσιμότητα δεκάδων επιχειρήσεων με χιλιάδες θέσεις εργασίας, συνεχίζει η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίζει με επικοινωνιακούς όρους και με πλήρη άγνοια του τι σημαίνει επιχειρηματικός χρόνος. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά στο Reporter.gr παράγοντες της βιομηχανίας, μια απλή νομοτεχνική ρύθμιση που θα έλυνε ένα πρόβλημα των μεγάλων – βιομηχανικών καταναλωτών φυσικού αερίου, καθυστέρησε να προωθηθεί στη Βουλή επί έξη ολόκληρους μήνες. Αποτέλεσμα ήταν το πρόβλημα αυτό να προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα και να διακόψει την παραγωγή της μια μεγάλη χαλυβουργία θέτοντας σε διαθεσιμότητα 200 άτομα.
Αυτό ακριβώς φοβάται η βιομηχανία και με τα υπόλοιπα μέτρα. Να αρχίσουν να ισχύουν κάποια στιγμή, όταν εν τα ν μεταξύ θα έχουν κλείσει οι περισσότερες από τις βιομηχανίες, για τις οποίες θεωρητικά εφαρμόζονται.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr