Οι πελάτες μας ως επί το πλείστον, μας λέει η δημιουργός των ζυμαρικών Χριστίνα Παντελεημονίτη, είναι μικρά καλαίσθητα delicatessen που φιλοξενούν προϊόντα από πολλές χώρες. Δεν απευθυνόμαστε δηλαδή αποκλειστικά στους Έλληνες του εξωτερικού αλλά στους κατοίκους κάθε χώρας που συμπεριλαμβάνουν και τους Έλληνες, σημειώνει η ίδια.
Στόχος της είναι να συνεχίσει η εταιρεία την ανάπτυξή της με το ίδιο πνεύμα. Δηλαδή μικρά, καλαίσθητα, εξαιρετικά καταστήματα με επιλεγμένα προϊόντα που μέσα στην συλλογή των προϊόντων τους να έχουν και Τα Μυλέλια στο ράφι τους.
"Ξέρετε, επισημαίνει όταν πρωτόξεκινήσαμε πριν 22 χρόνια, το 1992, αυτό ήταν ένα ιδιαίτερο ' στοίχημα' .
"Την εποχή εκείνη, κατά την ίδια δεν υπήρχαν Ελληνικά προϊόντα τέτοιου είδους στο εξωτερικό, ούτε καν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Εκτός από την χύμα φέτα και ελιές σπάνια έβρισκε κανείς κάτι παραπάνω σε ωραίες συσκευασίες, πιστοποιημένο και με ετικέτα σε διάφορες γλώσσες. "Σπάνια έβρισκε κανείς κάτι ' μοντέρνο' και συνάμα ' παραδοσιακό' που να 'φωνάζει' Ελλάδα,".
Ετσι λοιπόν την εποχή εκείνη, θυμάται η Χ. Παντελεημονίτη, η ΄τρέλα΄μου και οι φιλοδοξίες μου ήταν δύο :
Πρώτον να φτιάχνω προϊόντα που πουλώντας τα να εξασφαλίζω έσοδα για να χρηματοδοτώ τα παιδιά των σχολείων και των πανεπιστημίων που επισκέπτονταν τους δύο Νερόμυλους μας στην Λέσβο και στην Ακράτα Αχαΐας καθώς και το εργαστήριό μας στον Άγιο Στέφανο Αττικής στον δρόμο που οδηγεί στην Λίμνη του Μαραθώνα. ( 35000 -37000 παιδιά - επισκέπτες έχουν όλα αυτά τα χρόνια έρθει και κάνει δραστηριότητες εις Τα Μυλέλια )και δεύτερον, σε μια εποχή που τέτοια προϊόντα δεν υπήρχαν , ήθελα τα Μυλέλια, να ' ταξιδέψουν σε πολλές - πολλές χώρες σαν μικροί πρεσβευτές της χώρας μας.
"Κάθε 6 μήνες περίπου, σημειώνει η ιδρύτρια κάνουμε κάποιους νέους κωδικούς . Σήμερα η εταιρεία διαχειρίζεται περίπου 110 διαφορετικά προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται σε 12 κατηγορίες ( group ) Τα ζυμαρικά ζυμωμένα με φρέσκα λαχανικά , μελάνι σουπιάς κτλ, Τα ζυμαρικά σε παραδοσιακές γεύσεις και σχήματα, Τα αρωματικά ριζότο με ελληνικό ρύζι, τα αρωματικά αλάτια με την πρώτη ύλη -αλάτι- από τη Λέσβο, τις σάλτσες, τους μεζέδες, για να συνοδεύσουν ούζο ή κρασί, τα αρωματικά ελαιόλαδα και αρωματικά ξύδια, τις μαρμελάδες, τα γλυκά κουταλιού και τα υποβρύχια και τέλος τα γλυκίσματα μελιού, καθώς και κάποια ' σνακ' φρούτων.
Η παρασκευή των προϊόντων γίνεται στο εργαστήριο της εταιρείας που βρίσκεται στον Αγ. Στέφανο Αττικής. Οπως μας λέει το εργαστήριο είναι κάτι ζωντανό - δεν είναι σαν να αγοράζεις ένα έτοιμο προϊόν που αφού το ελέγξεις, κολλάς την ετικέτα σου πρέπει λοιπόν να είσαι από πάνω να ελέγχεις την παρασκευή του προϊόντος όχι μόνο σε καθημερινή βάση αλλά και κατά τις φάσεις της παρασκευής ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα χειροποίητο προϊόν που δεν περνά από μια τυποποιημένη γραμμή παραγωγής.
'Έπρεπε και πρέπει λοιπόν τα προϊόντα να παρασκευάζονται κάπου που να είμαι και εγώ. Και μια και εγώ ζω στην Αττική με τον άντρα και τα τέσσερα παιδιά μου , κάναμε αυτή την επιλογή.
H Ιστορία
‘Τα Μυλέλια’ γεννήθηκαν το 1992 με την αναπαλαίωση ενός νερόμυλου 305 ετών στην Λέσβο.
Σήμερα λειτουργεί ο δεύτερος νερόμυλος της εταιρείας στην Ακράτα Αχαΐας παρέχοντας το αλεύρι για τα ζυμαρικά και ένα υπέροχο χώρο που δέχεται επισκέπτες από πολλές χώρες.
Σύμφωνα με την Χ. Παντελεημονίτη, τα προϊόντα είναι 100% φυσικά. "Δεν χρησιμοποιούμε συντηρητικά , βασίζοντας την παραγωγή μας στις παραδοσιακές μεθόδους συντήρησης όπως είναι η χρήση ελαιόλαδου, ξυδιού, ζάχαρης, αλατιού, μελιού, αποξήρανσης και παστερίωσης .Ο χειροποίητος αυτός τρόπος παραγωγής δεν μας εμποδίζει να δημιουργούμε ‘γκουρμέ’ γεύσεις απόλυτα προσαρμοσμένες στις γευστικές απαιτήσεις του σήμερα".
Σε διεθνείς διαγωνισμούς τα Μυλέλια έχουν κερδίσει 15 χρυσά και αργυρά βραβεία . Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το 65% της παραγωγής εξάγεται σε μικρά καταστήματα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Κάθε προϊόν παράγεται κάτω από αυστηρούς κανόνες υγιεινής και όλα τα προϊόντα καθώς και οι εγκαταστάσεις μας είναι πιστοποιημένα με το πρότυπο ISO 22000:2005 (HACCP) από τον φορέα TUV Austria .
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr