Ένα καραβάκι, μια καρδούλα ή ένας κίονας είναι τα σχέδια που τίθενται για 15 μέρες σε δημόσια διαβούλευση σε ειδική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στόχος είναι, μέσα σε έναν μήνα να έχει οριστικοποιηθεί και το λεκτικό σήμα ώστε από τον Μάιο οι εταιρείες που θέλουν να λάβουν το σήμα να μπορούν να υποβάλουν τον σχετικό φάκελο πιστοποίησης και να προχωρούν τη διαδικασία αδειοδότησης. Οι επιχειρήσεις, ανάλογα με τον φορέα απονομής του σήματος, θα πληρώνουν κάποιο αντίτιμο ή όχι. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της επιτροπής σήματος και γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, σε ό,τι αφορά στα αλκοολούχα ποτά δεν υπάρχει επιβάρυνση από τον φορέα πιστοποίησης που είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους αλλά προβλέπεται ετήσια ανανέωση, ενώ για τα γαλακτοκομικά είδη προβλέπεται η καταβολή 50 ευρώ ανά κωδικό λόγω του κόστους ελέγχου και πιστοποίησης της διαδικασίας από τον ΕΛΟΓΑΚ. Ο νικητής του σήματος θα λάβει ένα τιμητικό ποσό ως έπαθλο (5.000 ευρώ).
"Δεν είμαστε σοβιετικού τύπου κυβέρνηση. Ο επιχειρηματίας μπορεί να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο προϊόν για μια αγορά και ο καταναλωτής να διαλέξει μέσα από τον ανταγωνισμό. Η προέλευση είναι ένας παράγοντας και όποιος θέλει να πάρει ένα ελληνικό προϊόν, του δίνουμε την πιστοποίηση που απαιτείται", είπε ο υπουργός.
Έχουν ολοκληρωθεί οι κανονισμοί για τα αλκοολούχα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ακολουθούν οι κανονισμοί για το ελαιόλαδο, το μέλι και το κρασί, όσπρια ζυμαρικά και άλλα. Όπως είπε ο κ. Σκορδάς, "το σήμα θα αποτελέσει όπλο ενθάρρυνσης της εγχώριας παραγωγής και θα βοηθήσει να σταματήσει η νοοτροπία του χύμα και του ανώνυμου".
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις συνομιλίες με την τρόικα ο υπουργός σχολίασε: "Θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό το Σαββατοκύριακο. Είμαστε σε επαφή με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και στις διαπραγματεύσεις. Όλα είναι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό εκφράζοντας τις κυβερνητικές θέσεις". Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ για το φρέσκο γάλα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία η κυβέρνηση, αλλά φαίνεται ότι για τα προϊόντα χαμηλής παστερίωσης διατηρείται το δικαίωμα αναφοράς της λέξης «φρέσκο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr