Άξιο λόγου δε είναι ότι τα επώνυμα ξυραφάκια καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στα προϊόντα που εξάγονται στην Αμερική. Εξαγωγές που πέρυσι ενισχύθηκαν κατά 25,5% με τις πωλήσεις τους να διαμορφώνονται στα 106 εκατ. ευρώ. Αναμφίβολα η καινοτομία είναι στο DNA της εταιρείας δεδομένου ότι τα τελευταία οχτώ χρόνια έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 40 ελληνικές πατέντες, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι Έλληνες εργάζονται σκληρά και μεθοδικά.
Στέλεχος της εταιρείας ξακαθάρισε στο "R" ότι η ελληνική θυγατρική αποτελεί το παγκόσμιο κέντρο ξυριστικών του ομίλου. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα καινούργια ξυραφάκια δοκιμάζονται πρώτα επί ελληνικού εδάφους και μετά εξάγονται στο εξωτερικό, ενώ οι θυγατρικές του ομίλου ασχολούνται με την παραγωγή παλαιότερων μοντέλων στα ξυριστικά.
Με σύμμαχο τους 1.200 εργαζόμενους της, που μάλιστα πρόσφατα αναβαθμίστηκαν και μισθολογικά η Violex Bic σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της στον κόσμο. Η εταιρία έχει επενδύσει τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 250 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Τη διετία 2012-2013, το ύψος των επενδύσεων έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ για το 201 4 το επενδυτικό πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 32 εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο τομέας της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, εκεί όπου (με έδρα την Ελλάδα) «γεννιούνται», αναπτύσσονται και υλοποιούνται οι ιδέες για τα νέα μοντέλα του γαλλικού πολυεθνικού κολοσσού Bic, που κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράλληλα, σχεδιάζεται και ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού στα πέντε εργοστάσια της.
Ο άνθρωπος πίσω από την Βic
Θεωρείται άνθρωπος χαμηλών τόνων, γι’ αυτό και οι συνεντεύξεις που κατά καιρούς έχει δώσει δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού. Ο Δημήτρης Πισιμισής, Διευθύνων Σύμβουλος της BIC VIOLEX και Παγκόσμιος Διευθυντής Ξυριστικών Λεπίδων του ομίλου BIC μπορεί να σου αναλύει επί ώρες το πώς η αιχμή μιας λεπίδας είναι 2000 φορές μικρότερη από μία ανθρώπινη τρίχα.
Όντας Χημικός Μηχανικός, ο Δημήτρης Πισιμισής διαθέτει Μάστερ στα Πολυμερή από το ManchesterUniversity (UMIST) και Διδακτορικό στα Σύνθετα Υλικά. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Μεγάλη Βρετανία, στην WARDLESTOREYS (UK) και μετά στην ICI. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα ως Επίκουρος Καθηγητής των ΤΕΙ, εντάχθηκε στην BIC VIOLEX το 1995, ως Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης των Ξυραφιών BIC. Το 2002 αναλαμβάνει Παγκόσμιος Διευθυντής ξυριστικών λεπίδων και από το 2008 γίνεται και Διευθύνων Σύμβουλος της BICVIOLEX.
Πολλοί αναρωτιούνται όταν ακούν ότι «όλα τα ξυριστικά προϊόντα της BIC στον κόσμο ξεκινούν από εδώ, από την ελληνική εταιρεία». Γεγονός που το επιβεβαιώνει ο Δ. Πισιμισής τονίζοντας ότι η BIC VIOLEX αποτελεί σήμερα το παγκόσμιο κέντρο ξυριστικών του ομίλου BIC και απασχολεί 1200 άτομα. Όπως λέει, στην Αθήνα σχεδιάζεται, βιομηχανοποιείται και παράγεται το 70% των ξυριστικών BIC που κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο, ένα 100% ελληνικό προϊόν που έχει κατακτήσει και τις 5 ηπείρους.
Πρωτιά που ο ίδιος έχει βάλει σκοπό να διατηρήσει, όχι μόνο για την εταιρεία του, αλλά και για τη χώρα του, την Ελλάδα. «Για πάνω από 50 χρόνια, η BIC VIOLEX διατηρεί την πολιτική να επενδύει ένα σημαντικό ποσοστό των κερδών της στην έρευνα, ανάπτυξη και σχεδίαση προηγμένων μηχανών παραγωγής ξυριστικών λεπίδων μας αναφέρει, τονίζοντας ότι τα ετήσια έξοδα για Έρευνα Ανάπτυξη ξεπερνούν το 8 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει, 85 άτομα του προσωπικού της εταιρείας, απασχολείται αμιγώς στην έρευνα ανάπτυξης προϊόντων, μηχανών και μεθόδων παραγωγής.
Η ΒΙΟΛΕΞ ξεκίνησε το 1952 σαν μια μικρή, οικογενειακή επιχείρηση της οικογένειας Πολίτη, παράγοντας ξυριστικές λεπίδες δύο αιχμών. Με την ξυριστική λεπίδα δύο αιχμών, ASTOR, η ΒΙΟΛΕΞ γρήγορα καθιερώθηκε στην αγορά για την υψηλή ποιότητα των λεπίδων της και τις ανταγωνιστικές τιμές. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 η ASTOR είχε ήδη ξεπεράσει κορυφαίες διεθνείς εταιρίες και ήταν η εταιρία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα.
Το 1973, ο Σουηδός μηχανικός της VΙΟΛΕΞ Kenneth Gyllerstrom σχεδίασε και παρήγαγε στο Περιστέρι στην οδό Κωνσταντινουπόλεως το πρώτο απορριπτόμενο ξυριστικό μιας χρήσεως στον κόσμο.
Ο Αναστάσιος Πολίτης συνενώνει τις δυνάμεις της ΒΙΟΛΕΞ με τον Γαλλικό όμιλο BIC που είχε κάνει μία αντίστοιχη επανάσταση με τον στυλό μιας χρήσεως BIC. Οι Έλληνες έβαλαν την υψηλή τεχνογνωσία τους στη παραγωγή ξυριστικών λεπίδων και οι Γάλλοι, την διεθνή ισχύ τους στην παγκόσμια αγορά. Η ΒΙΟΛΕΞ παραμένοντας ελληνική εταιρία μετονομάζεται σε Violex BIC και τo 1974 πλέον παράγει και κυκλοφορεί μόνο στην ελληνική αγορά το πρωτοποριακό ξυριστικό μιας χρήσεως.
Το 1975 αυτή η "απλή" ελληνική ιδέα, μιας πλήρους ξυριστικής μηχανής στην τιμή της ξυριστικής λεπίδας, κυκλοφόρησε διεθνώς και άλλαξε το ξύρισμα για πάντα κατακτώντας την ανθρωπότητα. Η ΒΙΟΛΕΞ έκτισε εργοστάσια παραγωγής ξυριστικών λεπίδων στη Γαλλία το 1976 και στη Βραζιλία το 1979 και εργοστάσιο ξυριστικών στην Αμερική, τα οποία λειτουργούν ακόμη και σήμερα. Οι μηχανές υψηλής τεχνολογίας που επάνδρωσαν αυτά τα εργοστάσια φτιάχτηκαν στην Ελλάδα από Έλληνες μηχανικούς, μιας και δεν υπάρχουν στην ελεύθερη αγορά.
Το 1999 η εταιρία εξαγοράστηκε από τον όμιλο BIC αλλά η BIC VIOLEX παραμένει αμιγώς μία ελληνική εταιρία μέχρι και σήμερα και διοικείται παγκοσμίως από Έλληνες. Έτσι το προϊόν εξακολουθεί να είναι 100% ελληνικό.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr