Εξέλιξη που «πονοκεφαλιάζει» τους καλλιεργητές, πολλοί από τους οποίους την προηγούμενη περίοδο προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις, όπως αγορά μηχανημάτων και υποδομών για τις ανάγκες της καλλιέργειας τους δαπανώντας σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους. Αν στις συγκεκριμένες επενδύσεις προστεθεί και το δυσβάσταχτο κόστος του πετρελαίου, των φαρμάκων και των πρώτων υλών, μπορεί να αντιληφθεί κανείς την κραυγή αγωνίας που βγάζουν οι 15.000 καπνοκαλλιεργητές της χώρας για το μέλλον του κλάδου και των οικογενειών τους.
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι τα συμβόλαια του 2014 μεταξύ καπνοπαραγωγών και μεταποιητών θα εξελιχθούν σε… παρτίδα πόκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «αλισβερίσι» των δύο πλευρών - "τι σου δίνω… τι μου δίνεις"- έχει ξεκινήσει άτυπα, ενώ το τοπίο με τις τελικές υπογραφές θα ξεκαθαρίσει τον Απρίλιο.
Πάντως οι τελικές τιμές θα είναι συνάρτηση δύο παραμέτρων: του πραγματικού κόστους της ζήτησης από τους καπνέμπορους- μεταποιητές και της προσφερόμενης ποσότητας που θα εμφανίσουν οι ανταγωνίστριες δυνάμεις (Τουρκία, Βουλγαρία και Σκόπια), οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των τελικών τιμών στο παγκόσμιο στερέωμα. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τα τρία αυτά κράτη, λόγω της υπερπροσφοράς που εμφάνισαν- π.χ. η Τουρκία από 36 εκατ. τόνους προϊόν το 2012 έφθασε τα 80 εκατ. τόνους το 2013, ενώ η Βουλγαρία διπλασίασε την παραγωγή της στα 30 εκατ. τόνους - έβαλαν και αυτές τον οβολό τους στην συμπίεση των τιμών στην εσωτερική αγορά.
Το 2013, οι ανώτατες τιμές που δόθηκαν στην Ελλάδα άγγιξαν τα 4,40 ευρώ το κιλό, ενώ οι κατώτερες ήταν στα 2 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι τιμές μεσοσταθμικά ήταν κατά 0,20 με 0,30 ευρώ το κιλό χαμηλότερες σε σχέση με αυτές του 2012.
Πάμε για 35 εκατ. τόνους
Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η φετινή παραγωγή καπνών θα είναι τελικά πολύ πιο πάνω από τα 26 εκατ. τόνους που ήταν η περυσινή, λόγω της εντονότερης στροφής αγροτών στη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Στροφή στην οποία συνέβαλε καθοριστικά η περυσινή δέσμευση της Philip Morris ότι θα απορροφά κάθε χρόνο μέχρι και το 2015 γύρω στους 13.500 τόνους καπνών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής ετήσιας ελληνικής παραγωγής.
Πηγές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιβεβαιώνουν την σημαντική φετινή αύξηση της παραγωγής δείχνοντας προς τους 35 εκατ. τόνους με την πλειονότητα να κατευθύνεται και πάλι στο εξωτερικό. Πέρυσι οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 95% της συνολικής παραγωγής. Για την καλλιέργεια του καπνού, σύμφωνα με περυσινά στοιχεία, χρησιμοποιήθηκαν 135.300 στρέμματα. Από αυτά τα 132.000 στρέμματα καλλιέργειες καπνών ανατολικού τύπου (ποικιλίες Μπασμάς και Κατερίνη), ενώ στα 3.300 καλλιεργήθηκαν καπνά τύπου Βιρτζίνια.
Δέσποινα Καραγιανοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr