Στη Σαμοθράκη, έναν τόπο με ιδιαίτερη χλωρίδα και γεμάτο κοπάδια αιγοπροβάτων, υπάρχει μόνο ένα τυροκομείο. Και το έχει ένας νέος παραγωγός, ο Παναγιώτης Παπανικολάου. Το τυροκομείο ήταν του παππού του, ενώ ο πατέρας του ασχολήθηκε με άλλες δουλειές.
Το 2000, ο Παναγιώτης, μετά τις σπουδές του στα Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στο νησί για να ζήσει εκεί και να λειτουργήσει ξανά το τυροκομείο. Το εκσυγχρόνισε, πήρε τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και μαθήτευσε δίπλα σε μάστορες τυροκόμους, Σαρακατσάνους και Γιαννιώτες. Είχε, μάλιστα, και τη βοήθεια ενός καθηγητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, του κ. Μάνθου Γαλάνη.
Μόλις πριν από 4 χρόνια ανέλαβε ο ίδιος την τυροκόμηση. Φτιάχνει γραβιέρα , κασκαβάλι- τυρί σαρακατσάνικο που ζυμώνεται στο χέρι- και φέτα.
Όλα γίνονται από το αιγοπρόβειο γάλα του νησιού, με φυσική καλλιέργεια γιαουρτιού, και διατίθενται στο κατάστημά τους στην Αλεξανδρούπολη. Ενα ποσοστό διατίθεται στην τοπική αγορά και στους τουρίστες του νησιού, ενώ ένα μικρότερο φτάνει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Τα προϊόντα του μπορούμε να τα βρούμε:
- Στα παντοπωλεία της Αλεξανδρούπολης.
- Στην Αττική, στο Μιράν (Ευριπίδου 45 ) και στον Μανδραγόρα (Δημητρίου Γούναρη 14, Πειραιάς ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr