Κοινό σημείο των καταγγελιών των επιτηδευματιών είναι τα «εξοντωτικά ύψη των προστίμων». Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις επιμελητηρίων και συνδέσμων, ο Ν. 4225/2013 προβλέπει πρόστιμο 10.550 ευρώ για μη αναγραφή κάθε εργαζόμενου στην ΑΠΔ, έστω και αν έχει καταχωρηθεί κανονικά στον πίνακα προσωπικού.
Στον Κώδικα φορολογικής διαδικασίας, μια μικρή οφειλή Φ.Π.Α. ύψους 200 ευρώ θα επιβαρυνθεί με άλλα 200 ευρώ ισόποσο πρόστιμο και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ, που φτάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων. Επιπλέον, στις περιπτώσεις που ο επαγγελματίας προμηθεύει κάποιον δημόσιο φορέα και δεν πληρωθεί έγκαιρα θα κληθεί να καταβάλει το διπλάσιο ποσό του Φ.Π.Α. που δεν εισέπραξε και το αυτοτελές πρόστιμο των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ πλέον τόκων με επιτόκιο 8,76%. Το ίδιο αυτοτελές πρόστιμο θα πληρώσει είτε χρωστάει 100 ευρώ είτε χρωστάει 20.000 ευρώ.
Ακόμη, οποιοδήποτε τιμολόγιο με συνολική αξία άνω των 500 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλείται μέσω πιστωτικού ιδρύματος για να αναγνωριστεί ως δαπάνη ή αγορά. Στις πωλήσεις των εταιρειών, που προμηθεύουν, για παράδειγμα, τα περίπτερα με καπνοβιομηχανικά προϊόντα, οι οποίες πωλούν ουσιαστικά ελάχιστη αξία εμπορεύματος, το μεγαλύτερο κομμάτι είναι Ε.Φ.Κ.
Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και να αποστείλουν τις πωλήσεις τους μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα στο ΤΑΧΙΣ. "Τι θα άλλαζε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αν αντί για 15 του επόμενου, έστελναν τις μηνιαίες συγκεντρωτικές στις 30 του επόμενου;" διερωτάται το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας σε σχετική του ανακοίνωση.
Το Επιμελητήριο δηλώνει υπέρμαχος της επιβολής αυστηρότατων προστίμων σε όποιους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν "αλλά προκειμένου να συνετιστούν οι φοροφυγάδες, λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να έχουν σαν αποτέλεσμα την συμμόρφωση των επαγγελματιών αλλά τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την τελική εξόντωσή τους".
Όπως εκτιμά το επιμελητήριο, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη, όταν ο πολίτης ή ο επαγγελματίας, εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους, εξοντώνεται και μάλιστα όταν λειτουργεί χωρίς δόλο, ενώ συμπληρώνει ότι το θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτο μέσα στο πλαίσιο των ασφυκτικών προθεσμιών και στην διάρκεια της πενταετίας να υπάρξει ανθρώπινο λάθος.
Το επιμελητήριο ζητάει το υπουργείο να εξαντλεί την αυστηρότητά του σε αυτούς που διαπιστώσει ότι ενεργούν με δόλο. "Ζητάμε την καθιέρωση ενός απλού, δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος καθώς και την άμεση παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στα εξαιρετικά σοβαρά θέματα της φορολογίας, πριν είναι αργά για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας" σημειώνει από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών.
Την εκτίμηση ότι αν δεν ανασταλεί η εφαρμογή των "δυσβάσταχτων προστίμων του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ)", πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο, εκφράζειο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος.
Όπως λέει, "το καθεστώς χρηματικών ποινών που προβλέπουν οι διατάξεις του νέου ΚΦΔ για τις παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας είναι επαχθές" και "στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ποσά με τα οποία θα επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι αναμένεται να είναι άκρως δυσανάλογα με το μέγεθος των εντοπιζόμενων φορολογικών παραβάσεων".
Σύμφωνα με τον ίδιο, "είναι επιεικώς απαράδεκτο την ώρα που το κράτος καθυστερεί επί μήνες ή και χρόνια να επιστρέψει στους πολίτες χρήματα που δικαιούνται είτε από επιστροφή φόρου, είτε από ΦΠΑ, να επιβάλει προσαυξήσεις στους φορολογούμενους ακόμη και για καθυστέρηση μίας ημέρας".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr