Ειδικότερα, ο κ. Χρήστος Γαβαλάς, γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών του Ομίλου Μυτιληναίου, σημείωσε ότι η πιστωτική ασφυξία της τελευταίας πενταετίας ήταν πρωτοφανής και οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να την αντιμετωπίσουν μειώνοντας τα κόστη και δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές και τη διεθνοποίηση της δραστηριότητάς τους.
Επισήμανε, ακόμη, ως βασικά προβλήματα το ασταθές φορολογικό περιβάλλον και την απουσία διεθνών ασφαλιστικών οργανισμών για τις εξαγωγές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ, κ. Αν. Καλλιτσάντσης, υπογράμμισε ότι οι «οι δίκες για τα σκάνδαλα προφανώς πρέπει να γίνουν αλλά δεν πρέπει να επισκιάζουν την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στη χώρα», απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει το κράτος προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία.
Επισήμανε ότι «ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο με επενδύσεις και αυτές μπορούν να προέλθουν βασικά από τον ιδιωτικό τομέα» και τόνισε την ανάγκη για αποκατάσταση της αξιοπιστίας.
Ο κ. Καλλιτσάντσης σημείωσε τη βελτίωση που έχει καταγραφεί σε σειρά από τομείς, όπως η μείωση του ελλείμματος, το θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, η βελτίωση του κλίματος στις χρηματιστηριακές και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η σημαντική μείωση του κινδύνου εξόδου από την ευρωζώνη και η σταδιακή εμπέδωση σταθερότητας και ασφάλειας στο οικονομικό περιβάλλον.
Τόνισε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα της χρηματοδότησης παραμένει ιδιαίτερα έντονο και ζήτησε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων. «Οι υγιείς επιχειρήσεις, εάν καταφέρουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, πρέπει να καταβάλουν επιτόκια της τάξης του 8- 10% κατ' ελάχιστο, ποσοστά 3- 4% υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά οι ελληνικές καταθέσεις έχουν επιτόκια μόλις 1,5% υψηλότερα του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 παρατηρείται αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων στην Ελλάδα. Αντίστοιχη αποκλιμάκωση θα πρέπει να γίνει και στα επιτόκια δανεισμού», ανέφερε συγκεκριμένα.
Ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ σημείωσε ακόμη, ότι το κόστος της προσαρμογής ήταν πολύ μεγάλο, οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν και οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων παρά τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί, παρουσιάζουν υστέρηση σε τομείς όπως η έλλειψη ολοκληρωμένου κτηματολογίου, η εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης, η εκτελεστότητα συμβολαίων και οι πτωχευτικές διαδικασίες.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της APIVITA, κ. Νίκος Κουτσιανάς πρότεινε την εφαρμογή πενταετούς στρατηγικού σχεδίου για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας που συμβάλει στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr