Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Κανέλλης, "είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μεσούσης της κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί οι επιχειρήσεις που μας προσεγγίζουν προκειμένου να τις στηρίξουμε με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουμε, στην προσπάθειά τους να παράγουν πιστοποιημένα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως συνέβη και με την αλλαντοβιομηχανία Νίκας, για την οποία ηΣχολή παράγει την καπνιστή γαλοπούλα".
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η "Αμερικανική Γεωργική Σχολή να συνεχίσει να αποτελεί σύμμαχο για τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και τον Έλληνα αγρότη, συμβάλλοντας έτσι και αυτή τα μέγιστα στην προσπάθεια τόνωσης της εθνικής οικονομίας".
Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ο Δρ. Πάνος Κανέλλης, "η Αμερικανική Γεωργική Σχολή θα συνεχίσει μέσω της συνεργασίας που έχει συνάψει με την εταιρεία Ελγέκα να βρίσκεται δίπλα στα ελληνικά νοικοκυριά με τα δικά της προϊόντα: τα ζυμαρικά (τραχανά & χυλοπίτες), τα γαλακτοκομικά (γάλα πλήρες, light, γιαούρτι), το κρασί, το λάδι, τη γαλοπούλα, τα πτηνοτροφικά αγαθά, το κρασί".
Γκάμα που αναμένεται να επεκταθεί το προσεχές διάστημα και με άλλα καταναλωτικά είδη, όπως τα τυροκομικά. Η παραγωγή σε όλα αυτά τα προϊόντα είναι περιορισμένη και αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης των μαθητών της Σχολής.
Είναι αξιοσημείωτο ότι την τελευταία διετία, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή - με απώτερο στόχο την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών της προς τους Έλληνες νέους και νέες, που αναζητούν και επιδιώκουν την εκπαίδευση και απασχόλησή τους στον αγροδιατροφικό τομέα αλλά και το επιχειρείν - έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 2 εκατ. ευρώ, σημαντικό τμήμα των οποίων αφορά στη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως το νέο Δημοτικό σχολείο – που επικεντρώνεται στην περιβαλλοντική και βιωματική εκπαίδευση – και το κέντρο επεξεργασίας κρέατος.
Η καρδιά της Σχολής
Σημειώνεται ότι το Εκπαιδευτικό και Επιδεικτικό Αγρόκτημα είναι η καρδιά της εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το αγρόκτημα είναι ένα ενεργό εργαστήριο, όπου μαθητές όλων των ηλικιών αναλαμβάνουν πρακτική άσκηση στην αγροτική παραγωγή, στη ζωική παραγωγή, στην αγροτική οικονομία, στη διαχείριση φυσικών πόρων καθώς και στην τεχνολογία τροφίμων και ποτών. Το Αγρόκτημα αποτελείται από το τμήμα του Βουστασίου-Γαλακτοκομείου, του Πτηνοτροφείου και της Φυτικής Παραγωγής.
Η αγέλη των καθαρόαιμων αγελάδων Χόλσταιν του Βουστασίου ξεκίνησε από το 1935, όταν η Σχολή εισήγαγε πρώτη στην Ελλάδα το παστεριωμένο γάλα, πρωτοπόρος στην παραγωγή και ποιότητα του γάλακτος. Το τμήμα του Πτηνοτροφείου χρησιμοποιεί τις τελευταίες επιστημονικές μεθόδους για την παραγωγή και εμπορία συνηθισμένων αυγών και αυγών Ωμέγα 3, ορνίθων κρεατοπαραγωγής, νεοσσών ημέρας και πουλάδων.
Το τμήμα Φυτικής Παραγωγής αποτελείται από θερμοκήπια και φυτώριο, αμπελώνα και οινοποιείο, ελαιώνες, μεγάλη καλλιέργεια και εκτεταμένες πειραματικές καλλιέργειες, τόσο στους χώρους της Σχολής όσο και στο δορυφορικό αγρόκτημα "Δ. Ζάννας", το οποίο βρίσκεται στα δυτικά της Θεσσαλονίκης δίπλα στον ποταμό Αξιό.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις των εξαιρετικής ποιότητας γαλακτοκομικών, πτηνοτροφικών και φυτικών προϊόντων του Αγροκτήματος, στηρίζουν το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Τα προϊόντα
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ξεκίνησε να εξυπηρετεί τους Έλληνες καταναλωτές σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυσή της, περισσότερο από έναν αιώνα πριν. Οι μαθητές μετέφεραν το γάλα της Σχολής – από αγελάδες ποικιλίας Guernsey – με γαϊδουράκια στο σταθμό του Ερυθρού Σταυρού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να διανεμηθεί στα μωρά-πρόσφυγες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα της Μικράς Ασίας.
Η Σχολή εισήγαγε στην Ελλάδα φρέσκο παστεριωμένο γάλα θέτοντας σε εφαρμογή την πρώτη μονάδα παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος το 1935.
Σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα πωλείται φρέσκο γάλα Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Οι έμποροι λιανικής πώλησης, μερικοί από τους οποίους πωλούν το συγκεκριμένο προϊόν εδώ και πολλές δεκαετίες, θεωρούν τη γεύση, τη μυρωδιά, την εμφάνιση και τη φρεσκάδα του συγκεκριμένου γάλακτος κατά πολύ ανώτερη από οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο προϊόν. Επιπλέον, το γεγονός ότι το γάλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής παράγεται από το μοναδικό κοπάδι αγελάδων ποικιλίας Holstein Friesian – και το οποίο ο καθένας μπορεί να επισκεφτεί κατόπιν συνεννόησης – ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση του γάλακτος στην εγχώρια αγορά. Από το 2011, η Σχολή παράγει επίσης και διαθέτει στην αγορά μικρές ποσότητες φρέσκου παραδοσιακού γιαουρτιού.
Εξίσου αγαπητές είναι και οι ολόφρεσκες γαλοπούλες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, που είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Ευχαριστιών το Νοέμβριο και δύο (2) εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για ακόμη ένα προϊόν που εισήγαγε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1960, και το οποίο υπόκειται στα ευεργετικά αποτελέσματα της συνεχούς έρευνας της Σχολής σε θέματα που αφορούν τη διατροφή των πουλερικών και την ποιότητα των αβγών και του κρέατος.
Από τον Απρίλιο 2013, μέρος των γαλόπουλων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, προϊόν του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματός της, μετά από επεξεργασία για την παρασκευή υψηλής αξίας αλλαντικών μέσω της εταιρείας ΝΙΚΑΣ, διατίθενται στους καταναλωτές που θέλουν στο τραπέζι τους ανώτερη ποιότητα και μοναδική γεύση.
Διαθέσιμα στους καταναλωτές είναι και τα αυγά Ω3 Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Τα αυγά Ω3 είναι προϊόντα μιας ελεγχόμενης μεθόδου διατροφής των ορνίθων η οποία στηρίζεται στη χρήση του λιναρόσπορου. Είναι τα πρώτα Ω3 αυγά που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά από το 1997 με ελληνική τεχνογνωσία με συνεργασία της ΑΓΣ και ΑΠΘ. Τα αυγά Ω3 είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του τύπου Ω3 και αυτό τα κάνει να βρίσκονται στην ομάδα των καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων. Τα αυγά Ω3 ως λειτουργικό τρόφιμο είναι ωφέλιμα για την υγεία του καταναλωτή γιατί συμβάλουν στην παραγωγή καλής χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το φρέσκο γάλα της Σχολής και τα αυγά Ω3 αποτελούν και την πρώτη ύλη για την παραγωγή των χυλοπίτων κα του τραχανά, που επίσης διατίθενται στην αγορά.
Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα στάδια της γαλακτοκομικής και ορνιθοτροφικής παραγωγής, καθώς επίσης και στον εκπαιδευτικό αμπελώνα- οινοποιείο της Σχολής, όπου παράγεται ξινόμαυρος ερυθρός επιτραπέζιος οίνος. Ακόμη, οι μαθητές παράγουν σε μικρές ποσότητες πουλερικά, λαχανικά, ελαιόλαδο, φρέσκα λουλούδια όπως φρέζες και κρίνα, και μέλι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr