Μέχρι στιγμή οι Ελληνικές εταιρείες (εισηγμένες και μη), σύμφωνα με άρθρο των Financial Times έχουν εκδώσει φέτος περίπου 4 δις. ευρώ σε ομόλογα, με πιο φθηνό δανεισμό, αυτόν της Coca Cola, που έχει καταφέρει να πετύχει επιτόκιο κοντά στο 2,8%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται μία ακόμα έκδοση μέχρι τέλος του χρόνου από τα Ελληνικά Πετρέλαια και δεν θα είναι μεγαλύτερη από 200 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στις εισηγμένες και με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία οι εκδόσεις τους ξεπερνούν το 1 δις. ευρώ.
Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση εισηγμένης για την έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου αφορά τη ΓΕΚ Τέρνα μετά τη συμφωνία με την York Capital Management. H αδυναμία των επιχειρήσεων να υποστηρίξουν με ίδια κεφάλαια την αναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού τους λόγω της πολυετούς ύφεσης και της καθίζησης των πωλήσεων υποχρεώνει ολοένα και περισσότερες να επιλέγουν τις εκδόσεις. Η εικόνα ρευστότητας στην πλειοψηφία των 242 εισηγμένων είναι πολύ άσχημη. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, με τον συνολικό δανεισμό να ξεπερνάει ακόμη και δύο ή και τρεις φορές τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων.
Τα ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για να εξυπηρετηθούν οι βραχυπρόθεσμες οφειλές στο τέλος κάθε μήνα σε τράπεζες και προμηθευτές. Δεν είναι υπερβολή να τονισθεί ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν μέρα - μέρα, αφού επιλέγουν να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους, καθώς αδυνατούν να προπληρώσουν μέσω εγγυητικών επιστολών πρώτες ύλες, νομίσματα ή καύσιμα. Οι κυριότεροι λόγοι που επιλέγει μία επιχείρηση να εκδώσει ομολογιακά δάνεια είναι οι εξής: α) να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της, β) να μετατρέψει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, προσδοκώντας τον ερχομό της ανάπτυξης και για να κερδίσει χρόνο προσαρμογής και γ) να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες που απαιτούν κεφάλαια κίνησης, χωρίς να θέλει να διακινδυνεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα που έχει για να αποπληρώνει τις μηνιαίες υποχρεώσεις της.
Όλη τη φετινή χρονιά, το μείζον θέμα για τις επιχειρήσεις είναι το υψηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζονται. Σήμερα οι περισσότερες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια που ξεκινούν από 6% και 7% και φθάνουν μέχρι και 8,5%. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, η δανειοδότηση μέσω τραπεζών είναι απαγορευτική και γι’ αυτόν τον λόγο από το ξεκίνημα της χρονιάς οι εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης άρχισαν να εκδίδουν διεθνή εταιρικά ομόλογα. Ο λόγος αφορά εισηγμένες όπως ο Μυτιληναίος, ΟΤΕ, η Coca-Cola HBC, ο ΟΠΑΠ, η Intralot, οι οποίες άρχισαν δειλά δειλά να «ξεπαγώνουν» τις πιστωτικές γραμμές και να προσελκύουν ξένα κεφάλαια. Επειτα από 6 χρόνια «ψύχους» στη διατραπεζική αγορά, οι ελληνικές επιχειρήσεις με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας προσπαθούν να αποδείξουν ότι μειώνεται σταδιακά το ρίσκο της χώρας και επέρχεται η ομαλότητα στην επιχειρηματική σκηνή.
Σ.Κ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr