"Αν υπάρξει αύξηση φόρου κατά 5 ευρώ και πάνω στο κιλό ψιλοκομμένου καπνού ή ανά 1.000 τσιγάρα, η μείωση των φορολογικών εσόδων θα είναι κατά 10% το 2014", τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της απώλειας δημόσιων εσόδων στο 1 δις, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου.
«Ο φόρος σκοτώνει το φόρο. Η κατηγορία των καπνικών έχει υπερφορολογηθεί με ανάστροφα αποτελέσματα», είπε ο κ. Ασημακόπουλος.
Μάλιστα τόνισε ότι από το 2010 οι αυξήσεις φορολογίας έφτασαν στο 40%, ωστόσο παραδέχτηκε ότι σε σχέση με το 2009 τα έσοδα έχασαν μόνο 1% (ο στόχος φέτος για ΕΦΚ και ΦΠΑ φτάνει τα 3,2 δις).
"Ειδικά το Νοέμβριο του 2012 υπήρξε σημαντική αύξηση ειδικά στον λεπτοκομμένο καπνό. Από 119 ευρώ πήγε στα 153, δηλ. αύξηση της τάξης 33%", τόνισε ο κ. Ασξημακόπουλος, σημειώνοντας ότι καθώς οι φόροι ισχύουν με την κατάθεση νομοσχεδίου, οι εταιρίες αναγκάζονται να πωλούν τα σκευάσματα με νέο φόρο στην παλιά τιμή. "Είναι ξαφνικός θάνατος- π.χ. στα 20 γραμ. 3,50 ευρώ ήταν η τιμή και 3,70 ευρώ ο φόρος. Γράψαμε 15 εκατομμύρια ζημιά», πρόσθεσε.
Σε μια προσπάθεια να υπεραμυνθεί της ανάγκης να μειωθεί η φορολογία του ψιλοκομμένου καπνού, που η εταιρία JTI είναι leader τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι οι χώρες , που ακολουθούν την αντίθετη σχέση φόρων μεταξύ τσιγάρων - λεπτοκομμένου καπνού. "133% είναι ο φόρος στο λεπτοκομμένο σε σχέση με τσιγάρο (115 το κιλό στο τσιγάρο, ενώ πάνω από 150 ευρώ στο ψιλοκομμένο). Αντί να ενισχυθεί ο λεπτοκομμένος για αποτροπή της κατανάλωσης από το λαθρεμπόριο, υπερφορολογείται. Ο λεπτοκομμένος καπνός έχει φόρο 88,78% ενώ τα τσιγάρα έχει 84.9%» τόνισε.
Στα χωραφάκια παράγεται παράνομος καπνός
Παράλληλα, ο κ. Ηλίας Ασημακόπουλος, εστίασε στην ανάγκη μείωσης του λαθρεμπορίου, καθώς 680 με 700 εκατομμύρια είναι διαφυγόντα έσοδα από το κράτος σε ετήσια βάση.
"Η αύξηση σε παράνομο εμπόριο, έχει πάει στο 20,5% από 5% το 2009. Υπάρχουν 500 τόνοι σε παράνομο καπνός το 2013", είπε σημειώνοντας ότι σε πολλές περιοχές παρατηρείται παράλληλη καλλιέργεια νόμιμου και παράνομου καπνού. Εκτίμησε ότι η κατανάλωση λεπτοκομμένου και τσιγάρων θα πέσει 12% φέτος, τονίζοντας ότι η κατανάλωση καπνού συνολικά έπεσε το 2012 11% και το 2013, 12% (2,86 εκατομ. τόνοι ψιλοκομμένου το 2012 και το 2013 θα πάει στα 2,51 εκατομ. τόνους).
Επίσης, ανέφερε ότι κατ΄ εκτίμηση 4,70 δισεκ. είναι τα παράνομα τσιγάρα. «Από 20,8 9δισεκ. τσιγάρα το 2009 τα νόμιμα θα πάμε στο 2013 στα 18,34 δισεκ. Η συνολική νόμιμη αγορά σε φορολογικές μονάδες έχει χάσει 40%. Μιλάμε για τον όγκο της νόμιμης αγοράς» τόνισε.
Στην Ανατολή τα εργοστάσια παρανόμων τσιγάρων – σταυροδρόμι η Ελλάδα
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της JTI, κατονόμασε τις χώρες της Ασίας, τη Μέση Ανατολή, την πρώην ΕΣΣΔ κατονόμασε ως χώρες παραγωγής παράνομων τσιγάρων. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι γνωρίζουν πολλοί ποια είναι τα σημεία παραγωγής για τα no name τσιγάρα, τα οποία κατά κύριο λόγο διακινούνται μέσω της χώρας μας, ενώ προσδιόρισε και τη σχέση τιμής.
"Το παράνομο πακέτο κοστίζει 1,5 με δύο ευρώ σε σχέση με το 3,30 που κάνει το λιγότερο το νόμιμο. Κύριες μάρκες που διακινούνται λαθραία, όπως σημείωσε είναι τα LAMPSI, Goldmount,RGD. Επίσης, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ καπνού σε σχέση με τον φορολογημένο και τον παράνομο ψιλοκομμένο καπνό. 20 ευρώ με 220!!! Στο κιλό ο φόρος είναι 194 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ", πρόσθεσε ο κ. Ασημακόπουλος.
Σημειώνεται ότι η εταιρία JTI (Camel, Winston,Old holborn) δραστηριοποιείται σε 70 χώρες, έχει 45 000 υπαλλήλους , πωλήσεις προϊόντων σε 120 χώρες, ενώ από το 1980 έχει παρουσία στην Ελλάδα.
Στα τσιγάρα έχει στην Ελλάδα τη δεύτερη θέση με 21%, όπως και στα στριφτά. Αυτό μεταφράζεται σε συμμετοχή με 21% σε έσοδα από ΦΠΑ, ΕΦΚ και φόρους.
Ωστόσο, λόγω λαθρεμπορίου και υπερφορολόγησης και μείωσης της κατανάλωσης κατά 20% η εταιρία κατέγραψε ζημιές, την τετραετία 2009 – 2012, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. "Έχει να κάνει με τον ξαφνικό θάνατο με το φόρο πέρυσι το Νοέμβριο. Καλύφθηκε με ΑΜΚ. Παραμένει η ίδια η προσήλωσή μας. Αν καταφέρουμε να έχουμε συνεννόηση με υπ. οικονομικών η δυναμική θα επανέλθει" τόνισε ο κ. Ασημακόπουλος και ανέφερε ότι στόχος της εταιρίας είναι να παραμείνεις την Ελλάδα.
Σε σχέση με τις ταινίες ιχνηλασίας ο κ. Ασημακόπουλος, υπογράμμισε ότι αποτελούν ένα κομβικό θέμα για την καπνοβιομηχανία καθώς η ελβετική εταιρία SICPA φημολογείται ότι προωθεί ένα σύστημα με νέες ταινίες, τάχθηκε υπέρ ενός εύχρηστου και μη κοστοβόρου συστήματος.
"Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά. Απ ότι ξέρουμε το θέμα έχει κάπου κολλήσει άλλες είναι οι προτεραιότητες τώρα. Υπάρχει έκθεση πολυτεχνείου. Εμείς θέλουμε ένα απλό κι όχι κοστοβόρο σύστημα. Δεν μπορεί να επιβαρυνθεί η βιομηχανία. Στη Γαλλία φρέναρε το σύστημα SICPA. Το μοντέλο Ευρώπης είναι το καλύτερο", τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η SICPA "έφαγε πόρτα" στη Γαλλία λόγω αντιδράσεων, ενώ εκτιμάται ι ότι το κόστος που θα επιβαρύνει τη βιομηχανία εφόσον εφαρμοστεί το σύστημά της, υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr