Το gi-Cluster(που είναι ο Συνεργατικός Σχηματισμός Τεχνολογιών Παιγνίων & Δημιουργικού Περιεχομένου), ξεκίνησε το 2012 ως μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας της ελληνικής βιομηχανίας gaming με την υποστήριξη του Corallia ως φορέα αρωγού (cluster facilitator), με απώτερο στόχο την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που παρουσίαζε ο κλάδος, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.
Οι βάσεις είχαν τεθεί ήδη από το 2011, με την πρωτοβουλία της Intralot να συμβάλλει στην αξιοποίηση και ανάδειξη του ταλαντούχου Ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα αυτόν και την προώθηση καινοτόμων λύσεων στις διεθνείς αγορές.
Με γνώμονα τη δυναμική της Ελλάδας στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο αυτό κλάδο της διεθνούς οικονομίας, το gi-Cluster προχώρησε στρατηγικά στην αξιοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου, που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με σκοπό να επιταχύνει την επίτευξη των στρατηγικών στόχων για τον κλάδο στην χώρα και να συμβάλει ουσιαστικά, ώστε να εξελιχθεί σε σημαντικό πόρο για την εγχώρια οικονομία.
Όπως επισημαίνει ο Δρ. Νίκος Βογιατζής, μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του gi-Cluster: «Σημασία έχει να κατανοήσουμε σε βάθος τους λόγους για τους οποίους πριν από 2 χρόνια περίπου πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε στο gaming: μιλάμε για έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους διεθνώς, με τεράστια οικονομικά μεγέθη που θα ξεπεράσουν τα 250 δισ. δολάρια σύμφωνα με τις προβλέψεις έως το 2016, και φυσικά, με προοπτική ανάπτυξής του στην Ελλάδα".
Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, το gi-Cluster αποτελείται από 24 μέλη, εκ των οποίων ελληνικές επιχειρήσεις - διεθνείς ηγέτες των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται, μικρότερες καινοτόμες επιχειρήσεις με δυνατότητα να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια αγορά και ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς που αποτελούν έναν σημαντικότατο κρίκο σε αυτή την αλυσίδα αξίας. "Η αγορά του gaming είναι σοβαρή υπόθεση και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι στο άμεσο μέλλον, το gi-Cluster θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο", τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη Δράση, το gi-Cluster συμμετέχει με τρία συνεργατικά έργα τεχνολογικής αιχμής και ένα σύνολο 13 επιχειρηματικών σχεδίων, η υλοποίηση των οποίων θα έχει ως αποτέλεσμα την διοχέτευση νέων, ελληνικών και καινοτόμων προϊόντων στη διεθνή αγορά. Στόχος του gi-Cluster είναι η αξιοποίηση του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου για την περαιτέρω διεύρυνση του οικοσυστήματος, υποστηρίζοντας υφιστάμενα και δυνητικά μέλη σε κρίσιμα αναπτυξιακά ζητήματα όπως, η συστέγαση, η εξωστρέφεια, η επαγγελματική κατάρτιση, η διασύνδεση με αγορές – στόχος κ.α.
Σχετικά με το gi-Cluster
Ο Συνεργατικός Σχηματισμός στις Τεχνολογίες Παιγνίων και Δημιουργικού Περιεχομένου [Gaming Technologies and Creative Content Cluster ή εν συντομία gi-Cluster], φέρει τη σφραγίδα ενός βιομηχανικού cluster καινοτομίας αιχμής στην Ελλάδα, το οποίο διαθέτει σημαντική προοπτική να αποτελέσει μια πρωτοποριακή προσπάθεια διεθνώς, σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και εξωστρεφή τομέα της οικονομίας.
Η δραστηριότητα του ξεκίνησε το 2011 στο πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας της ελληνικής βιομηχανίας gaming με την υποστήριξη του Corallia ως φορέα αρωγού (cluster facilitator). Απαρτίζεται από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς φορείς και τεχνολογικά ινστιτούτα, ενώ υπάρχει σημαντική δυναμική για άμεση περαιτέρω διεύρυνση των βιομηχανικών μελών καθώς και τη συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα, δίκτυα, ενώσεις, συνδέσμους, εθνικές και περιφερειακές αρχές και υπηρεσίες που ασχολούνται με τη βιομηχανική, περιφερειακή, ερευνητική ή τεχνολογική ανάπτυξη και πολιτική σε όλη την Ελλάδα.
Το gi-Cluster έχει διακριθεί με το Bronze Label από τον Ευρωπαϊκό Φορέα ESCA [European Secretary for Cluster Analysis].
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr