Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αποζημιώσεις και μισθούς από τον Φεβρουάριο του 2009 μέχρι τον Ιούλιο του 2012, διεκδικούν οι πρώην εργαζόμενοι της Φάνκο, των Κλωστηρίων Ροδόπης και Μαρώνειας.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή της περιουσίας των εργοστασίων, που αποτελεί και προϋπόθεση για να λάβουν τα χρήματα τους οι εργαζόμενοι.
Ενόψει των εξελίξεων, τα σωματεία εργαζομένων συγκάλεσαν σύσκεψη, το απόγευμα της Πέμπτης στο εργατικό κέντρο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους για την πορεία των διαδικασιών. Προηγήθηκε συνάντηση μεταξύ των σωματείων εργαζομένων και του Συμβουλίου Πιστωτών, που εποπτεύει την Ελένη Χρονοπούλου, τη σύνδικο που όρισε το δικαστήριο, κηρύσσοντας την πτώχευση της ΕΝΚΛΩ.
Να σημειωθεί ότι η πτωχεύσασα εταιρεία διαθέτει ικανά περιουσιακά στοιχεία δηλαδή γήπεδα, εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό κλπ στις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Νάουσα, Θεσσαλονίκη και στην περιοχή της Αττικής.
Eντούτοις οι διαδικασίες περάτωσης της πτώχευσης καθυστερούν και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους απώλειας κινητών περιουσιακών στοιχείων, λόγω κλοπών, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση του ενεργητικού ενώ η χρόνια εγκατάλειψη των κτιρίων και του μηχανολογικού εξοπλισμού που οδηγεί σε απαξίωση του παγίου κεφαλαίου.
Τώρα, οι εργαζόμενοι ζητούν να επισπευστούν οι διαδικασίες απογραφής της περιουσίας της ΕΝΚΛΩ, ώστε να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Όπως ενημέρωσαν τα σωματεία εργαζομένων, η απογραφή των περιουσιακών στοιχείων των εργοστασίων που ρημάζουν, άρχισε τον Απρίλιο του 2013.
Το σύνολο του ΟΤΤΟ Έβρος έχει απογραφεί, ενώ μερική απογραφή έγινε στις περιουσίες των Κλωστηρίων Ροδόπης και Μαρώνειας που εδρεύουν στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Στη Ροδόπη δηλαδή απέμεινε να απογραφεί όλο το εργοστάσιο της Φάνκο, και τα υπόλοιπα των Κλωστηρίων Μαρώνειας και Ροδόπης. Εκκρεμεί επίσης η απογραφή στις τεράστιες εργοστασιακές μονάδες που διατηρεί η ΕΝΚΛΩ σε Νάουσα, Θεσσαλονίκη και Αττική.
Ένας μόνο υπάλληλος έχει αναλάβει αυτή τη διαδικασία και το χειρότερο είναι ότι κάνει τη δουλειά του σε εργοστασιακές μονάδες που δεν έχουν καν ηλεκτρισμό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες οι μονάδες έχουν γίνει στόχος κλεφτών που έχουν βαλθεί να ξηλώσουν τις καλωδιώσεις που περιέχουν χαλκό και ό,τι άλλο πολύτιμο υπάρχει. Ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι αποθήκες της Φάνκο είναι γεμάτες με ρουχισμό που δε φυλάσσεται επαρκώς.
Μπροστά σε όλα αυτά, τα σωματεία διεκδικούν την τοποθέτηση και δεύτερου απογραφέα, την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού και την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εργοστασίων για να αποτραπεί η δράση επιτήδειων. Παράλληλα έστειλαν μήνυμα προς τη σύνδικο πτώχευσης να επισπεύσει τις διαδικασίες.