Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που δίνει εκπρόσωπος μιάς από τις μεγαλύτερες εισηγμένες στο Χ.Α., με τις μετοχές της να διαπραματεύονται στον 25άρη. «Πριν από ένα χρόνο στα roadshows που συμμετείχα με τηνεταιρεία, οι ξένοι θεσμικοί και οι αναλυτές μας βομβάρδιζαν με ερωτήσεις, αλλά και με επικριτικά σχόλια γύρω από την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Πλέον όχι μόνο μας αποδίδουν εύσημα και συγχαρητήρια, αλλά ξέρουμε και μία μέρα πριν για τις προθέσεις τους απέναντι στο Χ.Α., ρωτώντας μας ταυτόχρονα αν ενδιαφερόμαστε να πουλήσουμε πακέτα μετοχών»!
Μυτιληναίος
Με αποκορύφωμα την τοποθέτηση της Fairfax στον Μυτιληναίο με ποσοστό 4,25%,, το οποίο δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να ξεπεράσει το 5% και να είναι ακόμα μεγαλύτερο, οι ξένοι ενδιαφέρονται στην πράξη πλέον να επενδύσουν σοβαρά στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την περασμένη εβδομάδα ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως, του Franklin Templenton, κ. Μαρκ Μόμπιους κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της Eurobank, είπε ότι εξετάζει τις περιπτώσεις 41 εταιρειών για επενδύσεις στη χώρα μας.
EurobankProperties
Και όχι μόνο αυτό. Το ίδιο fund, η Fairfax, αποκτά ενεργότερο ρόλο στην Eurobank Properties. Η Eurobank Properties θα προχωρήσει σε αύξηση µετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 193 εκατ. ευρώ µε δικαίωµα προτίµησης υπέρ των παλαιών µετόχων της Eurobank Properties και τιµή διάθεσης 4,80 ευρώ για κάθε νέα µετοχή.
Η Fairfax έχει δεσµευτεί να αγοράσει τα ∆ικαιώµατα της Eurobank έναντι συνολικού τιµήµατος 20 εκατ. ευρώ περίπου και να εξασκήσει τα εν λόγω ∆ικαιώµατα καθώς και αυτά που αναλογούν στις µετοχές τις οποίες κατέχει, επενδύοντας έτσι συνολικά 144 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ. Ως αποτέλεσµα της Αύξησης, η Fairfax θα αυξήσει το ποσοστό συµµετοχής της στην Eurobank Properties σε περίπου 41% (από περίπου 19%) και η Eurobank θα διατηρήσει ποσοστό περίπου 33,5% (µε την παραδοχή της πλήρους κάλυψης της Αύξησης).
Φρέσκο χρήμα στις τράπεζες
Από την ανακεφαλαιοποίηση και μετά, οι ξένοι χτίζουν συστηματικά θέσεις σε εγχώριες τράπεζες. Οι ξένοι κατέχουν τόσο μετοχές όσο και δικαιώματα (warrants). Από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια που κατέχουν εγχώριες τραπεζικές μετοχές ξεχωρίζουν η Fidelity και Wellington Capital. Μεταξύ των hedge funds που αναπτύσσουν μεγάλη δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνονται ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, καθώς και επενδυτικά σχήματα όπως: Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι η ελληνική αγορά μπορεί να προσφέρει αποδόσεις αναδυόμενης αγοράς, έχοντας παράλληλα το μεγάλο πλεονέκτημα ενός ισχυρού σταθερού νομίσματος.
Oλοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτές διαβλέπουν τις τραπεζικές μετοχές σαν μια χρυσή ευκαιρία για να τοποθετηθεί κανείς «ποντάροντας» στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το μεγάλο δέλεαρ είναι τα warrants, καθώς οι κάτοχοι έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν σημαντικό αριθμό μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών σε καθορισμένη τιμή. Ο κάτοχος warrant της Alpha Bank έχει δικαίωμα να αγοράσει 7,4 μετοχές για κάθε warrant που κατέχει και αντίστοιχα ο μέτοχος της Εθνικής 8,229 μετοχές ανά warrant και ο μέτοχος της Πειραιώς 4,47 μετοχές. Ετσι, η άνοδος της τιμής των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο οδηγεί σε πολλαπλασιαστικά κέρδη για τους κατόχους των warrants.
Την εντυπωσιακή μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας μετά την απόλυτη απαξίωση της προηγούμενης τριετίας διαπίστωσαν τα επιτελεία της ΤτΕ και των εμπορικών τραπεζών που βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. Καθολική είναι η αναγνώριση της προόδου που έχει συντελεστεί, ειδικά στη δημοσιονομική κατάσταση, ενώ το ζήτημα του Grexit έχει διαγραφεί από την ατζέντα. Μεταξύ άλλων οι διοικήσεις της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank συναντήθηκαν με επιτελεία της Bank of America, της UBS, της Morgan Stanley, της Credit Suisse, της Deutsche Bank, της Credit Agricole, καθώς και διαχειριστές πολλών θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Που ρίχνουν λεφτά οι ξένοι
Και άλλα funds επενδύουν σημαντικότατα ποσά σε ελληνικές επιχειρήσεις. Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αμερικανικού hedge fund Third Point, που διαθέτει κεφάλαια της τάξης των 20 δισ. ευρώ, καθώς τοποθέτησε περί τα 100 εκατ. ευρώ στην ελληνική επιχείρηση real estate Dolphin Capital, και άλλα 50 εκατ. στην Energean Oil & Gas που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια στην Καβάλα και ανοίγεται τώρα στη Δυτική Ελλάδα και στον Θερμαϊκό. Ο ιδιοκτήτης του κ. Ντάνιελ Λεμπ έχει, άλλωστε, συγκροτήσει και ειδικό όχημα, το Hellenic Recovery Fund, με αποκλειστικό αντικείμενο τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Το ίδιος ισχύει και για τον κ. ο Αχ. Ρίσβα της Dromeus Capital, που βλέπει Έλληνες επιχειρηματίες για τον ίδιο σκοπό. Επίσης, ο Τζον Κάλαμος της Calamos Asset Management, που πραγματοποιεί due diligence και σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών.
Υπενθυμίζεται δε, ότι στα μέσα του καλοκαιριού, η Qatar Petroleum International συμφώνησε και αγόρασε από τη ΓΕΚ Τέρνα ποσοστό 25% στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού Ηρων ΙΙ έναντι τιμήματος 58 εκατ. δολαρίων. Λίγο νωρίτερα, οι Μύλοι Λούλη πούλησαν το 10% στην Al Dahra Agriculture του Αμπου Ντάμπι, η οποία τώρα θα καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το ποσοστό της στην ελληνική επιχείρηση στο 20%.
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr