Συναγερμός έχει σημάνει στο Χ.Α. με την τάση… φυγής των εισηγμένων εταιρειών, είτε μέσω δημόσιας πρότασης, είτε λόγω δυσμενών οικονομικών συνθηκών, με αποτέλεσμα την αναστολή της διαπραγμάτευσής τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σ. Λαζαρίδης έχει πυκνώσει τις επαφές τους με Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι ηγούνται επιχειρήσεων που ακόμα ανθίστανται στη κρίση.
Πλην όμως, το Χ.Α. έπαψε εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια να αποτελεί μηχανή άντλησης φθηνών κεφαλαίων. Είναι χαρακτηριστικά τα ίδια στοιχεία που παρουσιάζει το Χ.Α. , καθώς το 2011, ένα χρόνο μετά το μνημόνιο, τα αντληθέντα κεφάλαια άγγιξαν το 12,7% σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και το 2013 διαμορφώθηκαν στο 1,8%.
Η χρονιά αρνητικού ρεκόρ, ήταν η περσινή, που τα αντληθέντα κεφάλαια άγγιξαν μόλις το 0,3% σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 1,2% σε σχέση με τη δική τους κεφαλαιοποίηση. Τα σημάδια της κρίσης είναι ορατά στην αγορά από το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 37% σε σχέση με το ΑΕΠ, όταν η ίδια σχέση συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνεται στο 66,5%.
Μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι συνεδριάσεις που ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, με τις μέσες συναλλαγές πάντως κοντά στα 66 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χ.Α. μέχρι και τον μήνα Αύγουστο του 2013. Αυτοί είναι και οι λόγοι που εισηγμένες, όπως η Coca Cola και η Βιοχάλκο αποφασίζουν να αλλάξουν έδρα και να οικειοποιηθούν τη διεθνή χρηματιστηριακή νομοθεσία, θέτοντας το Χ.Α. ως δεύτερή τους επιλογή αγοράς για την διαπραγμάτευση των μετοχών τους με πρώτη τη διεθνή χρηματαγορά του Λονδίνου και το Euronext αντίστοιχα.
Αυτοκάθαρση
Η «αυτοκάθαρση» της χρηματιστηριακής αγοράς κορυφώνεται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να προσελκύσουν το επενδυτικό κοινό όσο παραμένουν σε ζημιογόνες χρήσεις, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η άντληση φθηνών κεφαλαίων μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς. Ετσι αποφασίζουν να αποχωρήσουν από το Χ.Α., αν και οι περισσότερες διαγραφές τα τελευταία χρόνια αφορούν είτε την υποβολή δημοσίων προτάσεων είτε τη διαγραφή ήδη χρεοκοπημένων εισηγμένων.
Η ανανέωση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, έστω και αν διεξάγεται με μονόπλευρο τρόπο (γίνεται μόνο από την πλευρά των αποχωρήσεων), αποκαλύπτει ότι ήταν υπερβολικός ο αριθμός των εισηγμένων που είχαν φθάσει μέχρι και το 2008 (300 εταιρείες).
Ήδη η αγορά μετράει πάνω από 35 εισηγμένες που για διαφόρους λόγους (κυρίως οικονομικού αδιεξόδου) δεν διαπραγματεύονται στις συναλλαγές, προκαλώντας σημαντικές ζημίες στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Χαρακτηριστικό είναι το λουκέτο της Sprider με τη διοίκηση της, τα αδέλφια Χατζηιωάννου να μετέρχεται πλήθος μεθόδων, θεμιτών και μη, προκειμένου να ορθοποδήσει η εταιρεία, η υποβολή στο άρθρο 99 της Βωβός, την αίτηση για υπαγωγή σε αυτό της Alapis και μόλις προσφάτως της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες. Και όχι μόνο αυτό, το Ιατρικό, όπως αποκάλυψε χθες το «R», επιδιώκει με κάθε τρόπο την έξοδό του από το ταμπλό. Από τις 360 εταιρείες το 2004 (σ.σ. με πολλά φαντάσματα μέσα τύπου… Θεσσαλική), φτάσαμε στις 300 το 2008 και εσχάτως στις 260 μέχρι τον Αύγουστο του 2013.
Ηχηρές αποχωρήσεις
Από το 1987, οπότε η άρση των περιορισμών στην εξαγωγή συναλλάγματος οδήγησε στη δειλή άφιξη των πρώτων ξένων επενδυτών, έως σήμερα, που οι τελευταίοι ελέγχουν το 50% των ελληνικών μετοχών, το ελληνικό Χρηματιστήριο άλλαξε χέρια δύο φορές. Ώς τον Μάρτιο του 1998 οι ξένοι είχαν μια διακριτική παρουσία, η οποία αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την υποτίμηση της δραχμής και την είσοδο της Ελλάδας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ). Έτσι σημείωσαν υπερκέρδη ως τις 17.9.1999, όταν το ΧΑ πραγματοποίησε το ιστορικό ρεκόρ του. Χαρακτηρίζοντάς το «η μεγαλύτερη φούσκα» πούλησαν όσες μετοχές μπόρεσαν και έτσι περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο έλληνες μικροεπενδυτές αναρωτιόνταν τι πραγματικά είχαν αγοράσει.
Στις 30.5.2001, όταν το ΧΑ εισήλθε στους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών της ΜSCΙ, οι ξένοι κατείχαν το 13,1% της αγοράς και έως το 2003 το 17,24%. Μετά τη διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας τοποθέτησαν όμως επιθετικά περί τα 25 δισ. ευρώ οδηγώντας το μερίδιό τους πάνω από το 50%.
Τα παραδείγματα των Unilever - Ελαΐς, Παπαστράτος - Ρhilip Μorris, Vodafone Ρanafon - Vodafone UΚ, Κωτσόβολος - Dixons, Ιnteramerican - Εureko, Παυλίδης - Κraft Foods, Χάλυψ - Ciments Francais, Ρόκας - Iberola, Φοίνιξ - Groupama, ΑΒ Βασιλόπουλος - Delhaize, Δέλτα Παγωτού - Nestle, Credit Agricole - Εμπορική, Ηyatt - ΒC Ρartners, Νίκας - GCΙ Foods, Νεοχημική - Carlyle Group κ.λπ. εξηγούν επίσης το γιατί το Χρηματιστήριο της Αθήνας γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια φτωχότερο.
Θα επιστρέψει η Chipita;
Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Chipita, έχει ανοίξει τη συζήτηση για την επιστροφή της στο Χρηματιστήριο. Ο κ. Στ. Θεοδωρόπουλος µαζί µε τον όµιλο Olayan, ορισµένες τράπεζες και κάποιους φίλους του πήρε ίσως το µεγαλύτερο ρίσκο της ζωής του. Επαναγόρασε την Chipita από τον όµιλο της Vivartia µια εταιρεία που ο ίδιος δηµιούργησε και τη γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα και συνεχίζει την ανάπτυξή της.
Στο τέλος του πρώτου εξαµήνου του 2010, µε τη βοήθεια του σαουδαραβικού οµίλου Οlayan και οµάδας επιχειρηµατιών κατέβαλε 400 εκατ. ευρώ στη Vivartia και απέκτησε το 100% του κλάδου ζαχαρωδών και αρτοσκευασµάτων, αναλαµβάνοντας χρέη 327 εκατ. ευρώ. Στη «νέα» Chipita συµµετέχουν µε ποσοστό 60% ο όµιλος Οlayan, µε 20% ο κ. Θεοδωρόπουλος και µε µικρότερα ποσοστά οι επιχειρηµατίες Αχ. Φώλιας, Λ. Φρέρης, Στ. Νένδος, οι τράπεζες Εθνική, Εurobank και το επενδυτικό fund της Global Finance. Το 2012 παρουσίασε κέρδη προ φόρων 48 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών 420 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος τα μεγέθη της κινούνται με αύξηση 25%.
Φήμες και για τον Γερμανό
Χθες έγινε γνωστό ότι ο τραπεζίτης κ. Ν. Καραμούζης τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Olympia Development, συμφερόντων του κ. Π. Γερμανού. Όμιλος ο οποίος , ενάντια στο αντίξοο οικονομικό κλίμα, δίνει αδιαπραγμάτευτη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς και ρίχνει 100 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στη χώρα μας.
Πέρσι ελήφθη η σχετική απόφαση με στόχο την ενδυνάμωση και την περαιτέρω ενίσχυση του retail κλάδου της Olympia Development, (Public, Multirama και Getitnow).
Με την απόφαση κεφαλαιοδότησης, ο κλάδος του Retail, εντάσσεται πλέον ως σύνολο, λειτουργικά και θεσμικά, κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου και αποκτά νέα δυναμική και μεγαλύτερη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που αναδύονται από την κρίση.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr