Για πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών εκ μέρους της Βιοχάλκο, κάνει λόγο η αγορά, μετά την κατάθεση τροπολογίας της κυβέρνησης στη Βουλή, με την οποία, στην ουσία μπλοκάρεται η διαδικασία εξόδου της holding από την χώρα. Η πολυδαίδαλη μετοχική σχέση είναι αυτή που φρενάρει τη διαδικασία αλλαγής έδρας της Βιοχάλκο, αναφέρουν γνώστες της αγοράς σημειώνοντας τη φήμη που υπήρχε κατά το παρελθόν, ότι ο όμιλος Στασινόπουλου είχε επιχειρήσει να βάλει τις μετοχές του ομίλου στην αγορά του Λονδίνου και στο city σήκωσαν τα χέρια ψηλά από την πολυκαναλική μετοχική σχέση μεταξύ των επιχειρήσεων του ομίλου.
Προς το παρόν, αντίδραση δεν υπάρχει από την πλευρά της Βιοχάλκο, αν και συνιστούν υπομονή για ανακοινώσεις αργότερα, με την κυβέρνηση να βιάζεται να βάλει τέρμα στην αλλαγή έδρας του ομίλου Στασινόπουλου προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελληνική οικονομία.
Ωστόσο δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι υπάρχουν ήδη παρασκηνιακές επαφές ανάμεσα σε υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου, αν όχι τον ίδιο τον κ. Ν. Στασινόπουλο με την κυβέρνηση, ενώ η αγορά αναρωτιέται αν υπάρχει plan b εκ μέρους της Βιοχάλκο. Κατά τις πληροφορίες, πρόκειται για παζάρι, στο οποίο έχουν τεθεί όλα τα λέγοντα ζητήματα, όπως το ενεργειακό κόστος, η φορολογία και η χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Νωρίτερα, το “R” έγραφε: Ειδική τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Δημόσιες υπεραστικές οδικές μεταφορές επιβατών, ρυθμιστική αρχή επιβατικών μεταφορών και άλλες διατάξεις» σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο στο Βέλγιο.
Η τροπολογία προβλέπει ότι πλέον απαιτείται ποσοστό 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου μιας εισηγμένης επιχείρησης, προκειμένου αυτή να αποφασίσει τη συγχώνευση-απορρόφησή της με άλλη εισηγμένη η οποία θα εκδώσει μετοχές ως αντάλλαγμα.
Μέχρι σήμερα ο νόμος προβλέπει πως η πλειοψηφία του 95% είναι απαραίτητη για τη λήψη απόφασης εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευσης, διάσπασης ή μετατροπής), η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή των μετοχών της εκδότριας εταιρείας από το χρηματιστήριο.
Η τροπολογία που θα εξετασθεί αύριο στη Βουλή αναφέρει τα εξής:
«Η πλειοψηφία 95% κρίνεται απαραίτητη και στην περίπτωση που η διαγραφή μιας εταιρείας από το χρηματιστήριο επέρχεται συνεπεία εταιρικού μετασχηματισμού (συγχώνευση, διάσπαση ή μετατροπή) ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι οι μέτοχοι θα λάβουν μετοχές εισηγμένες ή μη εισηγμένες, καθώς η σχετική απόφαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους μετόχους, κυρίως της μειοψηφίας, αφού έχει ως αποτέλεσμα την οριστική παύση διαπραγμάτευσης των μετοχών της στο χρηματιστήριο.
Το γεγονός αυτό έχει ουσιώδεις επιπτώσεις για τους μετόχους της αφού στερούνται οριστικά της δυνατότητας χρηματιστηριακής εκποίησης των μετοχών τους.
Συνεπώς, και προκειμένου να διασφαλίζονται επαρκώς και στην περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών προτείνεται να απαιτείται, σε κάθε περίπτωση, για τη λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση, η οποία τελικώς θα οδηγεί στη διαγραφή της εταιρείας από το χρηματιστήριο, πλειοψηφία 95% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην εκδότρια εταιρεία ανά κατηγορία μετοχών».
Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr