«Αν ένας βιομηχανικός όμιλος, όπως η Βιοχάλκο, με περίπου 80 χρόνια ιστορίας, που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή των εξαγωγών, αφού κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα και με 5.000 εργαζόμενους, παίρνει την απόφαση να αλλάξει έδρα, είναι ανησυχητικό ως προς το τι προβλέπεται για τη χώρα τα επόμενα… 80 χρόνια»! Αυτό είναι το σχόλιο γόνου παραδοσιακής βιομηχανικής οικογένειας εμπλεκόμενου πριν από χρόνια στα «συνδικαλιστικά» πράγματα, μέσω του ΣΕΒ, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση αποχώρησης από την Ελλάδα της Βιοχάλκο στο Βέλγιο και ταυτόχρονα της εισαγωγής της στο Euronext.
Ήδη, Coca Cola και ΦΑΓΕ μετρούν ήδη τον θετικό αντίκτυπο από την απόφασή τους πριν από ένα χρόνο, να ακολουθήσουν τον δρόμο της εξόδου από την Ελλάδα, για την Ελβετία και το Λουξεμβούργο αντίστοιχα.
Πηγές πολύ κοντά στη διοίκηση της Coca Cola αποτιμώντας τον τελευταίο χρόνο μετά την απόφασή τους για την αλλαγή έδρας στην Ελβετία και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αναφέρουν στο «R» πως, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής και της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση στην premium αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών της CCHBC υπερτριπλασιάστηκε, από τις 253.000 μετοχές το 2012 σε 865.000 μετοχές στις 16 Σεπτεμβρίου 2013.
Επιπλέον, αναμένεται περαιτέρω βελτίωση μετά τη συμπερίληψη στο FTSE 100, καθώς ήδη μετά την ανακοίνωση για την επερχόμενη συμπερίληψη της εταιρείας στο FTSE (από τις 20 Σεπτεμβρίου 2013) ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με το μέσο ημερήσιο όγκο το 2012. Ήδη οι ξένοι οίκοι κάνουν λόγο για εισροές κεφαλαίων στη μετοχή μεγαλύτερα των 350 εκατ. ευρώ από την ένταξη στον FTSE 100.
Επίσης, η εταιρεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατάφερε να βελτιώσει την πρόσβαση της Coca-Cola Hellenic στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρεογράφων και να αυξήσει την ευελιξία της στην άντληση νέων κεφαλαίων για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων και της μελλοντικής ανάπτυξής της. Η αναχρηματοδότηση των ομολογιών επερχόμενης λήξεως σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές λίγο μετά την ολοκλήρωση της προσφοράς ανταλλαγής μετοχών πιστοποιεί τα πλεονεκτήματα από την αλλαγή βασικού χρηματιστηρίου διαπραγμάτευσης καθώς και έδρας. Συγκεκριμένα, στο δεύτερο τρίμηνο πραγματοποιήθηκε επιτυχής έκδοση επταετούς ομολόγου ύψους €800 εκατ. με σταθερό επιτόκιο 2,375%. Αυτό, όταν η Emma Delta, η οποία εκδίδει ομολογιακό δάνειο περί των 400 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το 33% του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, συναντά στις αγορές επιτόκιο μεταξύ 9 και 9,5%...
H holding Coca Cola AG εμφανίζει κέρδη της τάξης των 111 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης κατά 3% αυξημένα σε σχέση με πέρσι. Σημειωτέον, ότι το καντόνι στο οποίο βρίσκεται η holding, Coca Cola HBC AG υπόκειται σε φορολογία 8,5%.
ΦΑΓΕ
Οφέλη από την αλλαγή έδρας στο Λουξεμβούργο μετράει και η Φάγε. Στις 19/8 η Moody’s προχώρησε σε βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας του ομίλου με outlook σταθερό από αρνητικό, προχωρώντας παράλληλα σε επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της εταιρίας. "Το σταθερό outlook στην αξιολόγηση της ΦΑΓΕ οφείλεται στην διατηρήσιμη αύξηση των πωλήσεων σε αγορές εκτός Ελλάδας τους τελευταίους 18 μήνες, κάτι που μετριάζει τους κινδύνους από την εγχώρια αγορά", τόνιζε ο κ. Αντρέας Ραντς, αναλυτής του οίκου.
"Η ενέργεια αυτή αντανακλά επίσης την εκτίμησή μας ότι οι ελληνικές δραστηριότητες της ΦΑΓΕ θα επιβαρύνουν λιγότερο τις πωλήσεις και τα EBITDA του ομίλου τους επόμενους 12-18 μήνες" σημείωνε ο αναλυτής. Προς το παρόν υπάρχει στοιχεία μόνο για την Ελληνική θυγατρική ΦΑΓΕ, η οποία κατά την περασμένη χρήση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού εμφάνισε ζημιές 41,576 εκατ. ευρώ. Εκείνο όμως, που αξίζει να σημειωθεί ότι τα ομολογιακά δάνεια λήξης 2015 και 2020 έχουν μεταφερθεί στην FAGE International, που σημαίνει , κάτι που, άλλωστε σημειώνουν και οι ορκωτοί, ότι η Ελληνική θυγατρική δεν επιβαρύνεται με δανεισμό. Προφανώς, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, διότι στελέχη του ομίλου στα οποία απευθύνθηκε το «R» αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω διευκρινήσεις, η μητρική που έχει ως έδρα της το Λουξεμβούργο καταφέρνει να πετυχαίνει καλύτερους όρους χρηματοδότησης, διότι τα επιτόκια μέχρι το 2011 κυμαίνονταν πάνω από 7%.
Φορολογία
Tα φορολογικά οφέλη πάντως, από την αλλαγή της έδρας είναι προφανή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, προκύπτει ότι στο Λουξεμβούργο η συνολική φορολογική επιβάρυνση διαμορφώνεται μόλις σε 21,1% και στην Ελλάδα, διαμορφώνεται κοντά στο 48 με 49% και είναι από τα υψηλότερα ποσοστά φορολογίας επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Υψηλότερο ποσοστό απ’ όλα δε, έχει το Βέλγιο, που θέλει να μεταφέρει την έδρα της η Βιοχάλκο. Το ποσοστό φορολόγησης διαμορφώνεται κοντά στο 60%, αλλά είναι πολύ χαμηλή η φορολογία στα μερίσματα για θυγατρικές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις μητρικές εταιρείες εγκατεστημένες στο Βέλγιο. Εκεί, η φορολογία διαμορφώνεται όπως και στην Ελλάδα κοντά στο 10%, ενώ είναι χωρίς φόρο τα κέρδη από θυγατρικές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάντως, οι βιομήχανοι στην Ελλάδα διαμαρτύρονται και για ένα ακόμα πρόβλημα, τη μείωση κατά 50% του συντελεστή στις αποσβέσεις παγίων.
Μαυραγάνης
«Δεν είναι η υψηλή φορολογία που απομακρύνει τις μητρικές των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων από την Ελλάδα», υποστηρίζει μιλώντας στο «R» o υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης. Με τις αλλαγές που έχουν γίνει, είμαστε η φθηνότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη φορολογία μερισμάτων, αποτελώντας κίνητρο για την παραμονή των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Τα μερίσματα στην Ελλάδα είναι αφορολόγητα για τις μητρικές που έχουν θυγατρικές εντός της Ε.Ε. Η απομάκρυνση της έδρας είναι προφανές ότι δεν γίνεται για φορολογικούς λόγους, αλλά για λόγους που συνδέονται με την χρηματοδότησή τους και την πρόσβασή τους στις αγορές, που οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες από την Ελληνική αγορά σε τούτη τη συγκυρία».
Ενεργειακό κόστος
Η φυγή της Βιοχάλκο, όπως τονίστηκε το περασμένο διάστημα, δεν αποτέλεσε έκπληξη για την αγορά, εκτός από το… Μέγαρο Μαξίμου, ίσως και για τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, που ένα χρόνο πριν δήλωνε με αφορμή τη φυγή της Coca Cola και της ΦΑΓΕ ότι, «αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν αμφιβολίες για τις προοπτικές της χώρας».
Ο υπουργός είχε τονίσει ότι, «είμαστε εδώ αγνοώντας το πολιτικό κόστος για να πάρουμε τα μέτρα για να γίνουν τα οχυρωματικά έργα. Να έχουμε μια ισχυρή βάση στήριξης για το μέλλον. Το κλίμα έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα». Ίσως να είναι... σύμπτωση ότι την Δευτέρα η Βιοχάλκο ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Ελλάδα και την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση του… ενεργειακού κόστους στη Βιομηχανία!
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης κ. Μ. Παπαγεωργίου, «θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων διακοψιμότητας μεταξύ του Διαχειριστή του Συστήματος, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και των ενεργοβόρων βιομηχανιών υψηλής τάσης (χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, υαλουργίες κ.ά.)
Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της ελληνικής Κυβέρνησης για τη στήριξη της εγχώριας βαριάς βιομηχανίας και ευρύτερα του παραγωγικού τομέα. Με τη Διακοψιμότητα, ο διαχειριστής του συστήματος θα έχει τη δυνατότητα να ζητά από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες - με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης- όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την επάρκεια και ασφάλεια του συστήματος (για παράδειγμα όταν η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια είναι μεγάλη), να περιορίσουν την κατανάλωσή τους ή ακόμη και να τη διακόψουν σταθεροποιώντας το σύστημα με την απόσυρση φορτίων ηλεκτρικού ρεύματος. Για αυτή τη δυνατότητα και την ευχέρεια του διαχειριστή, οι βιομηχανίες που θα συμφωνήσουν και θα υπογράψουν τις συγκεκριμένες συμβάσεις θα αποζημιώνονται, εξασφαλίζοντας μια μείωση στο ενεργειακό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα κυμαίνεται μέχρι περίπου 18%».
Κορυφαία πηγή σε μία από τις λίγες και μετρημένες στα δάχτυλα μεγάλης και ενεργοβόρου βιομηχανίας που έχει απομείνει στη χώρα μας αναφέρει στο «R» ότι, «είναι απολύτως κατανοητή η απόφαση για μετεγκατάσταση μίας βιομηχανίας αφού το ενεργειακό κόστος με τους ειδικούς φόρους που το συνθέτουν και το διαμορφώνουν, ανέρχεται στο 40% του τζίρου μίας βιομηχανίας και είναι το πενταπλάσιο σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα»! Το ίδιο στέλεχος τάσσεται και ενάντια στην πολιτική της ΔΕΗ, «που αποτελεί μονοπώλιο χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».
Βιοχάλκο
Μετά την απόφαση της Βιοχάλκο για μεταφορά έδρας στο Βέλγιο, η αγορά είναι υποψιασμένη. Ότι δηλαδή θα άνοιγε ο δρόμος για τη μεταφορά των Ελληνικών θυγατρικών της στις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων, που όσο το εργασιακό κόστος, όσο και η φορολογία είναι σχεδόν στο μισό και πιο κάτω, σε σχέση με την Ελλάδα. Κάτι τέτοιο, η διοίκηση της εταιρείας το διαψεύδει, που συνεχίζει να επικαλείται ότι διασφαλίζονται και οι πέντε χιλιάδες θέσεις των εργαζομένων της στην Ελλάδα. Για δε πιθανά φορολογικά οφέλη, αυτά προς το παρόν δεν υπάρχουν διότι οι εταιρείες στην Ελλάδα εμφανίζουν ζημιές. Η ζημιά των Σωληνουργείων Κορίνθου διαμορφώθηκε στο εξάμηνο στα 2,784 εκατ. ευρώ, με τον τζίρο στα 82,9 εκατ. ευρώ. Στην Ελβάλ, η ζημιά διαμορφώθηκε στα 3,3 εκατ. ευρώ, στην ΕΤΕΜ στα 4,7εκατ. ευρώ και στα Ελληνικά Καλώδια στα 5,4 εκατ. ευρώ. Για τη μεταφορά της έδρας της Βιοχάλκο εμφανίστηκε μία βέλγικη εταιρεία, η Confidin, η οποία αποτελεί όμως, ήδη μέτοχο στην εισηγμένη στο Χ.Α. holding.
Τόσο παράγοντες της αγοράς, όσο και της βιομηχανίας διατηρούν τις επιφυλάξεις τους αν θα της «βγει» η κίνηση της αλλαγής έδρας, ακόμα και για τον σκοπό που έχει, δηλαδήνα πετύχει πρόσβαση στις διεθνείς κάνουλες χρηματοδότησης. Ο όμιλος της Βιοχάλκο έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με τις Ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων ύψους 1,3 δις. ευρώ. Αυτό που αναμένει η Βιοχάλκο είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία με τις τράπεζες, για την οποία, όπως αναφέρουν στελέχη του ομίλου, η ενεργοποίησή της αναμένεται μέχρι τέλος του χρόνου. Οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι, «με την αλλαγή της έδρας οι όροι του δανεισμού δεν αλλάζουν, ούτε καλυτερεύουν. Τουλάχιστον, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει άμεσα».
Επίσης, με την είσοδό του ο όμιλος σε μία μεγάλη αγορά, όπως είναι το Euronext και την οποία παρακολουθούν όλα τα μεγάλα «σπίτια» και οι διεθνείς επενδυτές, δεν αποκλείεται να πουλήσει πακέτα μετοχών, εξασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο άμεση χρηματοδότηση.
Εκείνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι οι μέτοχοι της Βιοχάλκο στην Ελλάδα θα τύχουν μίας σχέσης ανταλλαγής μίας μετοχής της Viohalco S.A. για κάθε μία της ήδη εισηγμένης στο Χ.Α. holding. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πάντως, ζητεί περισσότερες διευκρινήσεις από τον όμιλο του κ. Ν. Στασινόπουλου, λόγω του πολυδαίδαλου σχήματος, αφού στην ουσία υπάρχουν 80 εταιρείες και ένας ικανός αριθμός off shore – μετόχων, στη μετοχική διάρθρωση των επιχειρήσεων του ομίλου.
Τι χάνει το Χ.Α.
Με την αποχώρηση της Βιοχάλκο, της S&B και της Coca Cola Τρία Έψιλον από το Χ.Α. έκαναν φτερά τον τελευταίο χρόνο περί τα 8,5 δις. ευρώ. Η Coca Cola μπορεί να επέστρεψε ως άλλο νομικό πρόσωπο και με έδρα την Ελβετία, πλην όμως, το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν είναι η πρώτη και κύρια ή βασική αγορά διαπραγμάτευσης. Αυτή είναι το Λονδίνο πια.
Στελέχη του Χ.Α. υποστηρίζουν ότι είναι μικρές οι απώλειες από την έξοδο της Βιοχάλκο. Η κεφαλαιοποίηση της Βιοχάλκο κινείται μεταξύ 700 - 800 εκατ. ευρώ, οπότε η συνδρομή είναι περίπου 35.000 – 40.000 ευρώ το χρόνο. Τα trading fees, αν ληφθεί υπ’ όψιν το τελευταίο δωδεκάμηνο η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται περίπου στα 110 εκατ. ευρώ, που σημαίνει περίπου 70 χιλιάδες ευρώ trading fees.
Πάντως, τη Δευτέρα η Viohalco SA με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν τη Βιοχάλκο να εγκαταλείπει το Χρηματιστήριο Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι θα υποβάλλει αίτηση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης της Βιοχάλκο ΑΕ.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση τονίζεται: "Η Viohalco SA, οι μετοχές της οποίας θα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών, δηλώνει ότι ο σχεδιασμός του μετασχηματισμού προβλέπει πως πρώτη της ενέργεια, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία απορροφήσεως της Βιοχάλκο ΑΕ, θα είναι η υποβολή αίτησης για διαπραγμάτευση των μετοχών της και στο Χρηματιστήριο Αθηνών".
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr