Στη σκιά της αποχώρησης της Βιοχάλκο από το Χρηματιστήριο και την Ελλάδα κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Σύμφωνα με τους χρηματιστές, πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα αφού το Χρηματιστήριο θα στερηθεί περίπου 800 εκατ. ευρώ, όση είναι σήμερα η κεφαλαιοποίηση της Βιοχάλκο, ενώ η αγορά αναμένει εξηγήσεις ως προς τις θυγατρικές, που, επίσης, διαπραγματεύονται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.
Η μετοχή υποχωρεί κατά 8,74%, στα όρια των 4 ευρώ, ενώ 6,25% υποχωρεί η μετοχή των ΣΩΛΚ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τη στιγμή που η κυβέρνηση αναμένει επενδύσεις και οι Ελληνικές εισηγμένες τυγχάνουν τα αποδοχής των ξένων, όπως φάνηκε κατά την πρόσφατη παρουσίαση του Χ.Α. στο Λονδίνο, οι εισηγμένες και κυρίως εκείνες που έχουν μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη αποχωρούν από το Χρηματιστήριο, αλλά και από τη χώρα. Τόσο η Βιοχάλκο, όσο η Coca Cola και η S&B πριν, αποχωρούν κυρίως διότι δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες, αλλά και για λόγους φορολογίας. Σύμφωνα με την αγορά, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι στρόφιγγες των τραπεζών παραμένουν κλειστές και ταυτόχρονα, τα πενιχρά κέρδη των εταιρειών φορολογούνται με συντελεστή 26%. Ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί ότι το κλίμα στην αγορά και την Ελληνική οικονομία είναι κάτι περισσότερο από βαρύ.
Αν δε παραμείνουν στην Ελλάδα, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούν στο κλείσιμο, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένων που είχαν πρόβλημα στη χρηματοδότηση την Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες που οδεύει στο άρθρο 99 και τον Κατσέλη, την Nutriart, που οδηγήθηκε στο κλείσιμο.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά πλέον, κατά την αγορά πάντα, είναι «επίφοβες» προς αποχώρηση μια σειρά από μετοχές που έχουν σε εξέλιξη πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, ενώ ο επόμενος όμιλος που δυνητικά μπορούσε να ακολουθήσει τις Coca Cola, S&Β και Βιοχάλκο, είναι ο ΟΤΕ, όπου βασικός μέτοχος παραμένει ο γερμανικός κολοσσός Deutsche Τelecom.
Αναλυτές
Οι αναλυτές θεωρούν ότι η αποχώρηση της Βιοχάλκο από το Χρηματιστήριο είναι καλό νέο για τον ίδιο τον όμιλο, αλλά κακό και επιβαρυντικό στην ψυχολογία και την οικονομία. Εκεί που η κυβέρνηση περιμένει επενδύσεις, βλέπει να αποχωρούν από την Ελληνική αγορά, τα παλιά τζάκια, μεγάλες ιστορικές βιομηχανίες. Ο κ. Ν. Καυκάς, υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ, σημειώνει ότι, «πρόκειται για ένα καλό νέο για τον ίδιο τον όμιλο αού θα καταφέρει να βρει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και να χρηματοδοτήσει τι δραστηριότητές του στην Ελλάδα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι άσχημο για την ψυχολογία της αγοράς και αναρωτιέται κανείς πόσες μεγάλες βιομηχανίες θα παραμείνουν». Από την πλευρά του ο κ. Απ. Μάνθος, υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ σχολιάζει ότι, «η Βιοχάλκο θα βρει γραμμές χρηματοδότησης στο εξωτερικό, τις οποίες θα μπορεί να μετατοπίζει στις Ελληνικές θυγατρικές της». Ο ίδιος σημειώνει ότι οι πιέσεις στην αγορά εξαιτίας της εξέλιξης αυτής θα είναι βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr